Beate-Gilles-2-810x500.jpg

Uniknutá vatikánska nóta nemeckým biskupom potvrdzuje výlučne mužské kňazstvo a hriešnosť homosexuálnych skutkov

138
Kultúra života

Vatikán napísal list Nemeckej biskupskej konferencii (DBK), v ktorom potvrdzuje tradičné učenie Cirkvi o ženských kňazoch a homosexuálnych skutkoch. 

Nemecký katolícky denník Die Tagespost uverejnil 24. novembra nótu vypracovanú Dikastériom pre náuku viery (DDF), ktorá potvrdzuje katolícku náuku o výlučne mužskom kňazstve a hriešnosti homosexuálnych skutkov. 

Novinár z Die Tagespost pre LifeSiteNews uviedol, že poznámka bola prílohou listu, ktorý vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin’adresoval generálnej sekretárke DBK, laičke Beate Gillesovej. 

Podľa Die Tagespost,trojstranová nóta je návrhom napísaným DBK, schváleným viacerými ďalšími dikastériami a má byť základom pre stretnutia nemeckých biskupov s vatikánskymi predstaviteľmi naplánované na rok 2024. 

V nóte sa uvádza: “Niektoré aspekty [návrhu synodálnej cesty] majú aspekty, ktoré nemožno predložiť na diskusiu, ale aj aspekty, o ktorých možno diskutovať hlbšie.” 

Dokument uvádza “kňazskú vysviacku vyhradenú pre mužov” ako jednu z otázok, ktoré nemožno zmeniť, pričom cituje apoštolský list Jána Pavla II’Ordinatio Sacerdotalis, v ktorom sa uvádza “že Cirkev nemá žiadnu právomoc udeľovať kňazské svätenie ženám a že tento úsudok majú s konečnou platnosťou zastávať všetci veriaci Cirkvi’.” 

“Stojíme pred záväzným rozhodnutím, ktoré podlieha aj jurisdikcii pápeža, s presnými disciplinárnymi dôsledkami“” uvádzajú autori nóty a zdôrazňujú, že tí, ktorí by sa pokúsili sviatostne “vysvätiť”ženu, by sa vystavili trestu exkomunikácie. 

“Ďalšia otázka, na ktorú miestna cirkev nemá možnosť zaujať iný názor, sa týka homosexuálnych skutkov,” uvádza sa v dokumente. “Aj keď sa uznáva, že zo subjektívneho hľadiska môžu existovať rôzne faktory, ktoré nás vyzývajú neodsudzovať ľudí, nijako to nemení hodnotenie objektívnej morálnosti týchto skutkov.” 

“Stále učenie Cirkvi zdôrazňuje, že ‘objektívne morálne hodnotenie sexuálnych vzťahov medzi osobami rovnakého pohlavia je presne a určite stanovené. Ďalšou otázkou, o ktorej sa tu nediskutuje, je miera subjektívnej morálnej pripočítateľnosti takýchto vzťahov v každom jednotlivom prípade.’ [OZNÁMENIE týkajúce sa niektorých spisov FR. MARCIANO VIDAL, C.S.R.]” 

Podľakatholischa .de, DBK potvrdila pravosť listu z 25. októbra, ktorý bol takmer mesiac neverejný a ktorý mohol uniknúť vďaka informátorovi. 

Viac ako dve tretiny nemeckých biskupov schválili heretické dokumenty počas synodálnych zhromaždení, ktoré sa konali počas uplynulých štyroch rokov. Minulý rok 71 % nemeckých biskupov hlasovalo zatext, v ktorom sa píše: “Sexualita osôb rovnakého pohlavia – realizovaná aj pri sexuálnych aktoch – teda nie je hriechom, ktorý oddeľuje od Boha, a nemá sa posudzovať ako vnútorne zlá.” 

Viac ako 80 % nemeckých biskupov schválilo text, v ktorom vyzývajú na zmenu nemennej cirkevnej náuky o svätení žien. 

Čítajte: Nemecký biskup žiada kňazov, aby ‘požehnali’ homosexuálne zväzky, odvoláva sa na pápeža Františka a synodálnu cestu

Zmätok vyvolal pápež František v otázke ženských svätení, homosexuality 

Kým nóta napísaná DDF podporuje učenie Cirkvi v dvoch kľúčových otázkach, ktoré sa snaží spochybniť heretická Synodálna cesta, samotný pápež František spôsobil v týchto otázkach obrovský zmätok. V posledných rokoch podnikol zdanlivo protichodné kroky. 

V októbri František a potvrdil katolícke učenie týkajúce sa diakoniek, keď v knižnom rozhovore uviedol, že “svätenia sú vyhradené pre mužov.” 

František však v minulosti otvoril dvere nejasnostiam v tejto otázke tým, že zriadil dve komisie, ktoré mali diskutovať o téme ženských diakoniek. Prvou bola 12-členná komisia na preskúmanie otázky ženských diakoniek v auguste 2016; v komisii bol popredný zástanca svätenie žien diakoniek a jej predsedom bol kardinál Luis Ladaria Ferrer. Druhá bola zriadená v roku 2020 v súvislosti s amazonskou synodou v roku 2019. Správy týchto dvoch komisií zatiaľ neboli zverejnené. 

Okrem toho, záverečný dokument Biskupskej synody, ktorá sa konala v októbri, bol v otázkach diakoniek nejednoznačný. Zdá sa, že ponecháva otvorené dvere pre ďalšie diskusie o tejto otázke. 

Pápež medzitým vyslal zmiešané signály aj v otázke morálnosti homosexuálnych skutkov. V odpovedi na dubenú otázku predloženú piatimi kardinálmi týkajúcu sa “požehnania” zväzkov osôb rovnakého pohlavia,” František poskytol nejednoznačnú odpoveď, ktorá akoby dávala duchovným právomoc súhlasiť alebo odmietnuť “požehnať” zväzky osôb rovnakého pohlavia na základe “pastoračnej obozretnosti.” 

Podľa Arcibiskup berlínsky a Biskup zo Speyeru zaviedli “požehnanie” pre homosexuálne zväzky vo svojich diecézach, pričom ako zdôvodnenie uviedli slová pápeža Františka’. Okrem toho belgický biskup Johan Bonny verejne vyhlásil, že pápež František schvaľuje plány belgických biskupov’ na “požehnanie” párov rovnakého pohlavia. Rímsky pápež nevyčítal ani jednému z týchto troch biskupov. 

František neustále podporuje pro-LGBT biskupov a kňazov, ktorí podkopávajú učenie Cirkvi&nbspo sexualite, ako napríklad neslávne známy Páter James Martin. 

ČÍTAŤ: Pápež František’ americkí kardináli sú pro-LGBT revolucionári s radikálnou agendou pre Cirkev 

Pápež František často zastáva zverejnil stretnutia s “katolíckymi” pro-LGBT skupinami, ktoré otvorene odmietajú cirkevnú náuku o homosexualite, ako napríklad “Globálna sieť dúhových katolíkov.”František tieto skupiny nielenže nepokarhal, ale dokonca ich povzbudil, aby “pokračovali” vo svojej práci a poďakoval im za ich “službu.”