shutterstock_1984122212-e1700737391230-810x500.jpg

Kostarickí biskupi bojujú proti navrhovanému zákonu, podľa ktorého musia kňazi porušovať spovednú pečať

32
Kultúra života

Katolícki biskupi Kostariky vyjadrili rozhodný nesúhlas so zákonom, ktorý by od kňazov vyžadoval porušenie sviatostnej spovednej pečate, podľa ktorej sú kňazi viazaní absolútnym mlčaním o obsahu spovede kajúcnika. 

Antonio Ortega z politickej strany Široký front 11. septembra predložil návrh zákona, ktorého cieľom je zrušenie pečate mlčanlivosti, ktorá chráni kajúcnikov, keď žiadajú o sviatostné rozhrešenie svojich hriechov pri spovedi. Zákon by vyžadoval, aby kňazi porušili túto pečať mlčanlivosti, keď sa spovedajú zo sexuálnych trestných činov spáchaných na maloletých, čo je v rozpore s univerzálnou doktrínou a disciplínou Katolíckej cirkvi týkajúcou sa nedotknuteľnosti spovednej pečate. 

Táto nedotknuteľnosť bola opätovne potvrdená v nóte Apoštolskej penitenciárie, dikastéria Rímskej kúrie, z roku 2019 s názvom “O dôležitosti vnútorného fóra a nedotknuteľnosti sviatostnej pečate.” 

Rím v dokumente vyhlásil, že nedotknuteľnosť sviatosti je vecou Božieho zjavenia a nepripúšťa žiadnu výnimku. Svätá stolica poučila: “Neporušiteľnosť spovedného tajomstva pochádza priamo zo zjaveného božského práva a je zakorenená v samotnej povahe sviatosti, a to až do tej miery, že nepripúšťa žiadnu výnimku v cirkevnej oblasti, a už vôbec nie v občianskej.” 

Citujúc nótu Apoštolskej penitenciárie z roku 2019, Daniel Blanco, pomocný biskup arcidiecézy San José, v internetovom seminári k navrhovanému zákonu uviedol, že “akákoľvek politická akcia alebo legislatívna iniciatíva zameraná na ‘porušenie nedotknuteľnosti’ sviatostnej pečate by predstavovala neprijateľný priestupok proti ‘libertas Ecclesiae[slobode Cirkvi], ktorá nedostáva svoju legitimitu od jednotlivých štátov, ale od Boha; predstavovalo by tiež porušenie náboženskej slobody, ktorá je právne základom všetkých ostatných slobôd, vrátane slobody svedomia jednotlivých občanov, kajúcnikov i spovedníkov.” 

Otec Alejandro Jiménez, súdny vikár cirkevného tribunálu arcidiecézy San José, sa vyjadril, že navrhované zrušenie spovednej pečate nepomôže vyriešiť problém sexuálneho zneužívania. Povedal, že navrhovaný zákon “neprinesie riešenie nikoho utrpenia“a nenapraví realitu, ktorá sa zažila od zneužívania, ktoré nenachádza svoj pôvod v cirkevnej alebo sviatostnej realite, ale je sociálnym zlom, ktoré Cirkev nemôže tolerovať.” 

Advokát JoséRafael Fernández, právny poradca Katolíckej univerzity v Kostarike, nastolil otázku ďalšieho porušenia dôvernosti, ktoré by vyplynulo z porušenia spovednej pečate. 

“Ak sa legislatívou podarí odstrániť spovedné tajomstvo, čo bude ďalej s profesionálmi, ktorí majú právo neprezradiť určité veci na základe profesijného tajomstva?” Fernández sa pýtal. 

Apoštolská penitenciária vo svojom dokumente z roku 2019 o spovednej pečiatke tuvádza, že povinnosť zachovávať spovednú pečať je taká vážna, že kňaz musí preliať svoju krv, než prelomí mlčanie. “Tobrana sviatostnej pečate spovedníkom, ak je to potrebné usque ad sanguinis effusionem [až po preliatie krvi], predstavuje nielen akt povinnej ‘vernosti’ voči kajúcnikovi, ale oveľa viac: nevyhnutným svedectvom  ‘mučeníctva’  vydaným priamo na znak jedinečnosti a spásnej univerzálnosti Krista a Cirkvi.” 

Inštrukcia pokračovala: “Spovedník nikdy nesmie z akéhokoľvek dôvodu ‘zradiť kajúcnika slovom alebo akýmkoľvek spôsobom’ (cic can. 983, §1), rovnako ako ‘spovedník má úplne zakázané používať poznatky získané zo spovede na škodu kajúcnika, aj keď je vylúčené akékoľvek nebezpečenstvo odhalenia’ (cic can. 984, §1).” 

Tak úplná je pečať mlčanlivosti, že zahŕňa “všetky hriechy kajúcnika i iných osôb, ktoré sú známe zo spovede kajúcnika, smrteľné i všedné, okultné i verejné, ako sa prejavujú vzhľadom na rozhrešenie, a teda sú známe spovedníkovi na základe sviatostného poznania.” 

Rím uzatvára: “Sviatostná pečať sa teda týka všetkého, čo kajúcnik priznal, a to aj v prípade, že spovedník neudelí rozhrešenie: ak je spoveď neplatná alebo sa z nejakého dôvodu neudelí rozhrešenie, pečať sa musí zachovať v každom prípade.” 

Pečať spovede a jej právna ochrana bola tento rok živou témou, keď štyri zákonodarné zbory amerických štátov prerokúvali návrhy zákonov, ktoré by odstránili jej výsadu podľa zákona: Wisconsin, Utah, Vermont, a Washington. V roku 2019 sa o rovnakom druhu zákona diskutovalo v Kalifornii. Viacerí biskupi teraz verejne obhajovali nedotknuteľnosť spovednej pečate a história Cirkvi potvrdzuje svedectvo mnohých kňazov, ktorí trpeli mučeníctvo za to, že odmietli porušiť mlčanie spovedného tajomstva.  

RELATED 

Wisconsinský arcibiskup sankcionuje kňaza, ktorý podporil návrh zákona nútiaci duchovných porušovať spovednú pečať  

US biskup: Duchovní pôjdu radšej do väzenia, ako by mali dodržiavať zákon, ktorý ich núti porušiť pečať spovede  

Kalifornský zákon je zameraný na kňazov a zničí sviatosť spovede: Kánonický právnik