Cardinal-Pizzaballa-810x500.png

Latinský patriarcha Jeruzalema vyzýva na "deň modlitieb a pôstu za mier a zmierenie

49
Neutral

Jeruzalemský latinský patriarcha vyzval k modlitbe a pôstu za mier v čase, keď pokračuje vojna medzi Izraelom a Hamasom.

Kardinál Pierbattista Pizzaballa vo svojom posolstve z 11. októbra napísal, že “v tomto čase smútku a zdesenia nechceme zostať bezmocní.”

“V mene všetkých ordinárov Svätej zeme pozývam všetky farnosti a rehoľné spoločenstvá na deň pôstu a modlitby za mier a zmierenie,”napísal kardinál Pizzaballa.

“Žiadame, aby v utorok 17. októbra všetci držali deň pôstu, zdržanlivosti a modlitby. Zorganizujme si modlitbové chvíle s eucharistickou adoráciou a s recitáciou ruženca k Panne Márii,”napísal. “Hoci s najväčšou pravdepodobnosťou v mnohých častiach našich diecéz okolnosti nedovolia veľké zhromaždenia, je možné zorganizovať jednoduché a triezve spoločné modlitbové chvíle vo farnostiach, rehoľných spoločenstvách a rodinách.”

Dôležité je modliť sa a postiť sa v tomto období “politickej a vojenskej krízy” a “bezprecedentného násilia.”

“Nenávisť, ktorú už, žiaľ, zažívame príliš dlho, sa ešte viac zvýši a následná špirála násilia spôsobí ešte väčšiu deštrukciu,” napísal a vysvetlil svoju výzvu na modlitbu a pôst. “Zdá sa, že všetko hovorí o smrti.”

Poznamenal, že prostredníctvom modlitby a pôstu “sa všetci napriek všetkému spojíme a spoločne sa zjednotíme v modlitbe, aby sme Bohu Otcovi odovzdali našu túžbu po pokoji, spravodlivosti a zmierení.”

Žiadosť nasleduje po dvoch predchádzajúcich vyhláseniach patriarchátu, ako aj hláv cirkví v Jeruzaleme, v ktorých odsúdili násilie a vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo dosiahnuť mier.

Boj pokračuje vo vojne medzi Izraelom a Hamasom, ktorá sa oficiálne začala v sobotu po tom, ako Hamas zaútočil na Izraelčanov na hudobnom festivale a na uliciach pri nečakanom prepade. Izrael následne vyhlásil islamskej teroristickej skupine vojnu.

“Izraelská armáda uviedla, že odvtedy zahynulo v Izraeli viac ako 1 200 ľudí vrátane 155 vojakov,” informovala agentúra Associated Press v stredu. “V Gaze zahynulo podľa tamojších úradov 1 055 ľudí vrátane 260 detí a 230 žien. Izrael tvrdí, že sú medzi nimi stovky bojovníkov Hamasu. Na oboch stranách boli zranené tisíce ľudí.