Jim-Jordan-e1696505063139-810x500.jpg

Donald Trump podporuje Jima Jordana za predsedu Snemovne reprezentantov

35
Neutral

Bývalý prezident Donald Trump podporil amerického republikána Jima Jordana (R-OH) za predsedu Snemovne reprezentantov, niekoľko dní po tom, čo osem republikánov na čele s republikánom Mattom Gaetzom z Floridy hlasovalo spolu s demokratmi za zosadenie predchádzajúceho predsedu GOP Kevina McCarthyho.

“Kongresman Jim Jordan bol STAR dlho predtým, ako sa vydal na veľmi úspešnú cestu do Washingtonu, zastupujúci 4. kongresový obvod v Ohiu’”Trump, ktorý sa uchádza o prezidentskú nomináciu GOP’2024, napísal vo štvrtok neskoro večer na svojej osobnej sociálnej sieti Truth Social. “Všetkými rešpektovaný, teraz je predsedom súdneho výboru Snemovne reprezentantov. Ako prezident som mal tú česť odovzdať Jimovi najvyššie civilné ocenenie našej krajiny’Prezidentskú medailu slobody.”

Gaetz a jeho spojenci vynútili McCarthyho pomerne rýchlo odísť z postu predsedu parlamentu, pričom sa odvolávali najmä na nespokojnosť s jeho výkonom pri rokovaniach o rozpočte. Tento krok vyvolal celý rad protichodných reakcií naprieč rôznymi politickými frakciami a v rámci nich, pričom Trumpovi verní ľudia, ako napríklad Steve Bannon a Newt Gingrich pristáli na opačných stranách a ďalší primárne sa zaujímajú o to, či výsledkom zosadenia bude nový predseda podstatne odlišný od McCarthyho.

Trump’podporou Jordana ukončil špekulácie, že by sa mohol stať predsedom parlamentu sám, čo floatuje hŕstka zákonodarcov a osobností, a ktoré Trump predtým povedal, že by bol otvorený robiť “na krátke obdobie pre stranu.” Podpora predstavuje aj obrat pre Trumpa, ktorý podporil McCarthyho namiesto Jordana za predsedu parlamentu v roku 2018, potom podporil McCarthyho’návrat do tejto funkcie po tom, ako GOP v roku 2022 tesne prevzala Snemovňu reprezentantov. 

Počas jeho 2018 speaker bid, Jordan bol Trumpov spojenec, ktorý chválil prezidenta’konzervatívne kroky a zároveň naňho tlačil a oponoval mu, keď to bolo opodstatnené, ako napríklad v prípade pôvodnej verzie zákona o zrušení Obamacare zo strany GOP’, ktorý podľa neho nespĺňal’dlhoročné sľuby strany. Odvtedy Jordan povedal, že je “100 % za prezidenta Trumpa” v primárkach v roku 2024.

Tentoraz Jordan a líder väčšiny v Snemovni reprezentantov Steve Scalise z Louisiany obidvaja potvrdili, že majú v úmysle kandidovať na post predsedu parlamentu, hoci sa ešte len uvidí, ako do konania vstúpi podpora Trumpa’

.