Perry-810x500.jpg

Kresťan za život z Indiany, ktorý sa stal terčom potratových extrémistov, bol oslobodený po neoprávnenom obvinení z trestného činu

30
Kultúra života

Je to ako z nočných mor v televízii: pokojní manželia navštívia štátnu budovu v Indiane, nájdu tam hlasný pandemonium vyvolaný potratovými extrémistami a o niekoľko dní neskôr sa ich svet obráti hore nohami v dôsledku neoprávneného obvinenia z trestného činu. Stalo sa to obyvateľovi Indianapolisu Nathanovi Perrymu - ktorý bol teraz ospravedlnený a 29. septembra 2023 ho sudca vyššieho súdu v Marione vyhlásil za nevinného po úspešnej obhajobe zo strany Spoločnosti Thomasa Mora.

V júli 2022 sa Perry, učiteľ a hudobný riaditeľ cirkvi, a jeho manželka, kresťanská poradkyňa, vybrali do budovy štátneho zastupiteľstva Indiany v prvý deň mimoriadneho zasadnutia štátneho zákonodarného zboru, keď sa uvažovalo o zákaze interrupcií. Perryovci sa považujú za tichých zástancov života. Dlhodobo podporujú služby pomoci tehotným v Indianapolise a Perryho manželka začala svoju poradenskú kariéru v kresťanskom centre starostlivosti o tehotné.

“Nathan Perry a jeho manželka išli do štátnej budovy v Indianapolise, aby využili svoje občianske práva a vypočuli si, čo majú volení zástupcovia povedať k otázke potratov,” vysvetlil Perryovcom’ advokát Carlos Lam, ktorý pôsobí ako osobitný poradca Spoločnosti Thomasa Mora. 

“Boli sme šokovaní – išli sme do Statehouse v Indianapolise, nevediac, že sa to deje,” povedal Perry. “Našli sme tam šialené nepokoje, úplný chaos.”

V dave viac ako tisíc ľudí sa Perryovci ocitli v blízkosti kapely hrajúcej kresťanskú hudbu, pretože mnohí z prítomných stáli v rade na vstup do budovy. Podľa správ hlučný a hlasný kontingent skandoval svoje požiadavky na potrat.

Lam rozprával, ako jedna mladá žena odpálila megafón blízko Perryho’hlavy, čo ho prinútilo zareagovať a odstrčiť sa, aby sa ochránil – čo megafón odrazilo späť k žene. Keď mladá žena ustúpila, Perry sa následne stal terčom vulgárnych nadávok tejto ženy. Po incidente Perryovci z miesta činu odišli, zatiaľ čo dav volal na políciu. Staršia žena potom prenasledovala Perryovcov po ulici v snahe vyhrotiť situáciu. 

Indianská štátna polícia na mieste nereagovala, nezasiahla a nevidela dôvod na znepokojenie. Neskôr v ten deň sa Perryovci vrátili domov bez ďalších incidentov.

O niekoľko dní neskôr si Perry uvedomil, že niečo nie je v poriadku, keď ho spolupracovníci z duchovnej služby v Christ Evangelical Lutheran v Brownsburgu v štáte Indiana upozornili na množstvo podivných príspevkov na sociálnych sieťach. Tweety a ďalšie príspevky na sociálnych sieťach boli zamerané na Perryho, ktorého páchatelia zrejme identifikovali pomocou videa zo smartfónu a nástrojov umelej inteligencie.

Kampaň obťažovania proti Perrymu bola neúprosná. Po identifikácii Jima Perryho a jeho manželky ich prenasledovali online a stali sa terčom útokov – spolu s ich cirkvou a zamestnávateľmi. “Bola to strašná koordinovaná snaha pro-potratovej strany zničiť nám život a urobiť z nás príklad, pretože sme neprijali pro-potratové posolstvo,” vysvetlil Perry. “Bol to dav, ktorý sa snažil nájsť niekoho, koho by mohol zlikvidovať a pohnevať mu život.”

“Keď na mňa útočili šialenci z celej krajiny, dozvedel som sa, čo znamená doxxing,” povedal Perry a podrobne opísal, ako mučitelia našli a zverejnili identifikačné údaje o ňom a jeho manželke. Uviedol, že jej kresťanská poradňa začala dostávať zlomyseľné e-maily a telefonáty a že ich cirkev musela vypnúť svoje sociálne médiá.

Perry sa o obvineniach voči svojej osobe dozvedel, keď si ho jeho zamestnávatelia v prestížnej súkromnej škole na konci dňa zavolali do kancelárie a oznámili mu, že nemôže ďalej učiť, pretože na Perryho vydala mestská polícia v Indianapolise zatykač pre trestný čin ublíženia na zdraví.

Pri rýchlej práci Lamovej sa síce podarilo zatykač stiahnuť a Perryho zachrániť pred skutočným fyzickým zatknutím alebo nutnosťou stráviť nejaký čas vo väzení, ale utrpel vážne následky. 

“Moja povesť v odbore bola poškodená, dva roky som nemohol učiť, nemal som prácu na plný úväzok ani dávky a utrpelo zdravie mojich rodičov”, ” zdieľal Perry, “Všetko preto, že títo extrémisti mali za cieľ narušiť môj život ako príklad, aby sa nikto nikdy nepostavil proti ich názoru.”

“Počas tohto procesu som sa naučil oveľa viac, ako som chcel,” priznal Perry, “bol to strmý kopec, ktorý som musel zdolať. Som veľmi vďačný za podporu Spoločnosti Thomasa Mora na tejto duchovnej ceste. Začíname odznova, ale naša viera vzrástla a Boh nás previedol touto cestou.”

Mestský sudca Ronnie Huerta 29. septembra 2023 po súdnom pojednávaní na Najvyššom súde v Marione vyhlásil Perryho za nevinného z obvinenia z trestného činu ublíženia na zdraví s následkom stredne ťažkých telesných zranení. 

O Spoločnosti Thomasa Mora

Spoločnosť Thomasa Mora je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť rešpekt v práve pre život, rodinu a slobodu. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org.