Screen-Shot-2023-10-04-at-9.52.40-AM-810x500.jpg

Ohijský arcibiskup vyzýva katolíkov, aby hlasovali proti "nebezpečnému" pro-potratovému a pro-transgenderovému dodatku

26
Kultúra života

Arcibiskup Dennis Schnurr zo Cincinnati vyzval všetkých katolíkov, aby hlasovali proti navrhovanej štátnej novele, ktorá by v ústave štátu Ohio zakotvila tzv. právo na potrat. 

Vopred nahratej homílii, ktorú počas uplynulého víkendu mala každá farnosť v arcidiecéze Cincinnati prehrávať na svätých omšiach, arcibiskup odkázal všetkým katolíkom, aby sa v novembri tohto roku pri hlasovaní postavili za ochranu nenarodených detí a hlasovali proti 1. otázke. 

“Nemôžeme mlčať k priamej volebnej otázke, akou bude tá novembrová, ktorá je jasným ohrozením ľudského života a dôstojnosti,” povedal arcibiskup. “Prosím, úprimne sa modlite za jej porážku. Prosím, poučte seba, svoju rodinu a svojich priateľov o jej nebezpečenstve. Prosím, hlasujte 7. novembra ‘nie’ v otázke 1.” 

Homília arcibiskupa’zaznela na svätých omšiach v nedeľu, ktorú americkí biskupi určili za Nedeľu úcty k životu. Hlasovacie opatrenie Issue 1, o ktorom budú obyvatelia Ohia hlasovať 7. novembra tohto roku, sa snaží “zakotviť právo na potrat nevinného života v maternici v ktoromkoľvek okamihu tehotenstva, pričom v tomto procese poškodzuje ženy a rodiny,”upozornil Schnurr. “Štát Ohio sa nachádza na križovatke pri rozhodovaní, ako chrániť ženy a nenarodené deti.” 

Čítajte: Ohio kňaz vyzýva voličov, aby odmietli ‘démonický’ pro-potratový dodatok, poslali ho ‘späť do pekla’

Potraty v Ohiu sú v súčasnosti legálne do 22. týždňa tehotenstva. V roku 2019 podpísal guvernér GOP Mike DeWine zákon o srdcovom tepe, ktorý zakazuje interrupcie okolo šiesteho týždňa. Sudca však zablokoval toto opatrenie na neurčito. Očakáva sa, že Najvyšší súd štátu Ohio sa bude prípadom zaoberať v najbližšej dobe. Denník Akron Beacon Journal informoval že v Ohiu je v súčasnosti deväť potratových kliník, pričom v roku 2010 ich bolo 23. 

Schnurr povedal katolíkom, že hlasovanie proti otázke 1 “fakticky zachováva status quo v otázke potratov v Ohiu. Ponecháva na zákonodarnom zbore a súde, aby určili, ako budú interrupcie dostupné alebo obmedzené.” 

Na druhej strane upozornil, že znenie návrhu o interrupciách je “také široké a vágne, že hlasovanie za otvorí právo na interrupciu bez akýchkoľvek obmedzení: bez obmedzenia termínu, bez obmedzenia veku, bez obmedzenia oznámenia rodičom.” 

“Toto nesmie byť odpoveď našej spoločnosti”na ženy, ktoré čelia krízovému tehotenstvu,” vyhlásil arcibiskup.  

Vyzývajúc namiesto toho na odpoveď, ktorá skutočne pomáha ženám v núdzi počas krízového tehotenstva, Schnurr zdôraznil: “Skôr to musí byť viac lásky, viac sprevádzania a viac prostriedkov pre ženy v núdzi. Mala by tiež zahŕňať súcitnú, neodsudzujúcu cestu k nádeji a uzdraveniu pre tie, ktoré boli postihnuté potratom, ako to ponúkajú naše Projekt Ráchel služby.”  

“Nastávajúca matka môže čeliť mnohým výzvam, vrátane nedostatočnej podpory zo strany otca, finančného napätia, obáv o svoje zdravie a tlaku zo strany rodiny a priateľov. V takýchto časoch by každá žena mala mať možnosť spoľahnúť sa na komunitu podpory počas tehotenstva aj po narodení dieťaťa,” povedal. 

“A nech už bude výsledok po tomto hlasovaní akýkoľvek, naša práca na vinici sa nekončí. Prosím, robme aj naďalej všetko, čo je v našich silách, aby sme sa postarali o ženy, deti a rodiny v núdzi prostredníctvom našej verejnej advokácie a mnohých charitatívnych organizácií určených na pomoc.” 

Čítajte: Pro-family group warns Ohio abortion amendment-wold-parental-consent-for child ‘transitions’

Arcibiskup Schnurr v pastierskom liste z 12. augusta už skôr upozornil veriacich, že vďaka hlasovaciemu opatreniu zo 7. novembra “Ohioania budú mať možnosť ukázať, ako náš štát vníma posvätnosť života a dôstojnosť žien.” 

Vtedy varoval, že navrhovaný dodatok “ohrozí ženy, ” “ohrozí rodičovské práva, ” a “umožní potraty do 9. mesiaca tehotenstva.” 

“Táto novela by umožnila odstránenie niektorých základných, fundamentálnych bezpečnostných nariadení týkajúcich sa potratových kliník, vrátane súčasnej požiadavky, aby potrat vykonal lekár s licenciou,” napísal arcibiskup. 

“Nejasná formulácia v novele otvára dvere tomu, aby ktokoľvek mladší ako 18 rokov mohol podstúpiť interrupciu alebo dokonca začať hormonálnu liečbu krížového pohlavia [sic] bez súhlasu alebo oznámenia rodičom,” povedal Schnurr a varoval, že hrozná metóda vraždy rozštvrtením by mohla byť použitá aj na plne vyvinutom dieťati. 

“Novela poskytuje výhrady, takže zdravé, plne vyvinuté dieťa v maternici, ktoré by inak mohlo byť porodené bez problémov, by bolo stále kandidátom na chirurgický potrat rozštvrtením.”

Arcibiskup odsúdil toto odporné barbarstvo a vyhlásil: “Musíme odmietnuť tento mimoriadny a nebezpečný pokus o radikálne pretvorenie Ohia prostredníctvom ústavného dodatku, ktorý nijako nepomáha ženám ani nepodporuje život.” 

Potom sa Schnurr ohradil voči klamlivým argumentom, ktoré ponúkajú zástancovia potratov, aby získali podporu pre toto opatrenie, a pokračoval: “Zástancovia dodatku’budú tvrdiť, že jeho prijatie je nevyhnutné na zachovanie lekárskej starostlivosti o ženy, ktoré zažili potrat alebo mimomaternicové tehotenstvo. To nie je pravda.” 

“Žiadne zákony Ohia – ani zákony ktoréhokoľvek štátu USA, keď na to príde – nebránia takejto liečbe,” spresnil arcibiskup. “Nemocnice, vrátane katolíckych nemocníc, a lekári vždy poskytovali komplexnú starostlivosť o potraty a budú ju poskytovať aj naďalej bez ohľadu na výsledok tohto hlasovania.” 

Čítajte: Katolícka konferencia Ohia odsudzuje reklamu, v ktorej sa používa obraz Božieho milosrdenstva na propagáciu radikálneho potratového dodatku

Arcibiskup Schnurr tiež vyzval ohijských katolíkov, aby obetovali 54-dňovú ružencovú novénu “za ochranu ľudského života a dôstojnosti a za porážku Issue 1 v novembrovom hlasovaní v Ohiu.” 

V nedeľu 6. augusta národná občianska organizácia Katolíci pre katolíkov usporiadala Roslavné zhromaždenie pri Cincinnati tesne pred mimoriadnymi voľbami, ktorých súčasťou bolo opatrenie, ktoré by zmenilo proces zmeny ústavy štátu Ohio zvýšením prahu z jednoduchej 50 % plus jedného hlasu na požiadavku 60 %, čo by sťažilo zakotvenie potratov ako takzvaného “práva” v novembrových voľbách.  

Texaský biskup Joseph Strickland viedol zhromaždenie, zatým americký generál vo výslužbe Michael Flynn, herec Jim Caviezel, pro-life advokátka Abby Johnsonová a ďalší pro-life katolíci hovoril k účastníkom.

Metodika bola v augustových voľbách zamietnutá.