firefighter-810x500.jpg

Hasiči vyzdvihli prvé dieťa bezpečne uložené v babyboxe v Novom Mexiku

27
Kultúra života

Požiarnici z Nového Mexika vyzdvihli vôbec prvé dieťa, ktoré bolo odložené do nedávno nainštalovaného inkubátora s regulovanou teplotou, určeného na prijímanie detí, o ktoré sa matky nedokážu postarať. 

Baby boxy sa stali dôležitým pro-life zdrojom, ktorý umožňuje matkám v krízových situáciách bezpečne a anonymne sa vzdať svojich novorodencov v súlade so štátnymi zákonmi o bezpečnom útočisku, ktoré umožňujú ľuďom odovzdať nezranené novorodencov na bezpečných miestach, ako sú hasičské alebo policajné stanice alebo nemocnice. 

V sobotu 23. septembra v skorých ranných hodinách dostala hasičská stanica č. 1 v meste Hobbs v Novom Mexiku upozornenie, že ich nový baby box bol aktivovaný, informovala miestna stanica KRQE. 

“Je to veľký deň pre komunitu v meste Hobbs v Novom Mexiku. Vzhľadom na všetky tragédie, ktoré’sa v Novom Mexiku dejú v súvislosti s takýmito typmi incidentov, je to skvelý deň,” povedal pre rozhlasovú stanicu dočasný veliteľ hasičov v Hobbs Mark Doporto.

Druhá schránka svojho druhu v radikálne pro-potratovom Novom Mexiku, baby box v Hobbs, bola inštalovaný v máji, len týždeň po tom, čo bola tínedžerská matka Alexis Avila odsúdená na 18 rokov väzenia po tom, ako vložila svoje novorodené dieťa do tašky a hodila ho do kontajnera v tej istej obci na juhu Nového Mexika v januári 2022. Zločin zachytili bezpečnostné kamery a dieťa Avila’vyzdvihli traja ľudia, ktorí prehľadávali odpadky, písal denník The New York Post reportoval. Polícia chlapčeka previezla do nemocnice, kde bol údajne zaznamenanýv stabilizovanom stave a prežil.

V reakcii na hrozný incident sa mesto Hobbs v štáte Nové Mexiko spojilo s “Safe Haven Baby Boxes” s cieľom nainštalovať schránku, do ktorej môžu matky bezpečne a anonymne odovzdať svoje deti – od novorodencov až po trojmesačné dojčatá – v súlade so štátnym zákonom. 

PREHLIADKA: Baby boxy zachraňujú nespočetné množstvo životov. Táto skupina chce rozšíriť svoju činnosť do ďalších desiatich štátov

Nynie, po niekoľkých mesiacoch, box, ktorý je bezpečný, má regulovanú teplotu a zámky, ktoré sa kedysi používali na ochranu dieťaťa pred tým, aby ho niekto zvonka vzal alebo zranil, poskytol útočisko prvému odovzdanému dieťaťu.

“Hasičský zbor v Hobbse je veľmi hrdý a šťastný, že má pre našu komunitu použiteľný baby box, a ešte“viac nás teší, že sa odvážny a statočný človek rozhodol urobiť správne rozhodnutie a toto dieťa do baby boxu umiestniť,” povedal Doporto.

Podľa KRQE hasiči previezli bábätko, ktorého pohlavie a vek neboli zverejnené, do nemocnice Covenant Health Hobbs Hospital na posúdenie a lekárske ošetrenie. Podľa výstupu “Hasičský zbor Hobbs uviedol, že dieťa je v poriadku a že škatuľa splnila svoj účel.”

Hasiči uviedli, že dieťa odovzdajú do starostlivosti Oddelenia pre deti, mládež a rodiny Nového Mexika’(CYFD).

Hovorkyňa Hobbsovej Meghan Mooneyová privítala box ako “obrovský prínos pre všetky ohrozené matky”, ktoré niekedy nemajú “podporu rodiny” alebo “komunity.” 

“[W]y chceme, aby mali bezpečné miesto, kde sa môžu postarať o svoje dieťa, ak majú pocit, že toho nie sú schopné,” povedala podľa KRQE.

Baby box je kľúčovým pro-life zdrojom v Novom Mexiku, kde jepotratlegálny žiadne gestačné limitypovinné čakacie lehoty alebo požiadavky na oznámenie rodičom.

A nie je’užitočná len v Novom Mexiku. Baby boxy zachraňujú životy v celej krajine a poskytujú alternatívne, život potvrdzujúce možnosti pre mamičky, ktoré nemôžu vychovávať dieťa a inak by mohli siahnuť po potrate. 

Ako LifeSiteNews informovali, prvé dieťa, ktoré bolo zachránené vďaka schránke bezpečného útočiska v západnej Ocale na Floride, si v júli adoptoval hasič, ktorý ju našiel, a jeho manželka, ktorá takmer desať rokov bojovala s neplodnosťou. 

“Vzal som ju do rúk a držal som ju. Uzamkli sme oči a to bolo všetko. Od tej chvíle ju’milujem,” povedal pre Good Morning America hasič Vincent, ktorý požiadal, aby jeho priezvisko nebolo zverejnené z dôvodu ochrany súkromia.

RELEVANTNÉ:Malé dievčatko opustené v bezpečnej schránke na Floride si adoptoval hasič, ktorý ju zachránil

V auguste LifeSite informoval, že štvrté bábätko dostalo šancu na láskyplný domov vďaka inštalácii detského boxu Safe Haven na hasičskej stanici v Carmelu v Indiane.

Viac informácií o Safe Haven Baby Boxoch vrátane ich presných umiestnení po celej Amerike nájdete na internetovej stránke organizácie’s. Viac informácií o zákonoch o bezpečných útočiskách, zdrojoch a ďalších typoch miest bezpečných útočísk nájdete na webovej stránke Národnej aliancie bezpečných útočísk.