Tiff-Macklem-810x500.png

Ceny potravín naďalej stúpajú v súvislosti s uhlíkovou daňou vlády Trudeaua a reguláciou pohonných hmôt

67
Kultúra smrti

Ceny potravín v Kanade prudko stúpajú v súvislosti s pokračujúcimi klimatickými daňami a reguláciami, ktoré zaviedla federálna vláda premiéra Justina Trudeaua. 

Podľa správy kanadského štatistického úradu z 5. septembra, ktorú získal Blacklock’s Reporter, ceny potravín rastú rýchlejšie ako celková miera inflácie, teda celková miera inflácie v krajine, keďže ceny základných potravín sa medziročne zvyšujú o 10 až 18 %.

“Prekvapilo nás to,”povedal guvernér Bank of Canada Tiff Macklem.

“Mäso’stúplo o šesť percent, chlieb’stúpol o 13 percent, káva’stúpla o osem percent, detská výživa’stúpla o deväť percent,” dodal. “Ak sa pozriete na potraviny celkovo, stúpli o deväť percent.” 

Priznávajúc pretrvávajúci charakter inflácie, Macklem odmietol myšlienku zníženia úrokových sadzieb, ktoré sú v súčasnosti najvyššie za posledných 22 rokov. “Je jednoznačne predčasné hovoriť o znižovaní úrokových sadzieb,” povedal Macklem. “Určite sa snažíme vyvážiť riziká.” 

Podľa poslednej správy o menovej politike Bank of Canada sa miera inflácie na úrovni dvoch percent  cieľovej miery Bank of Canada neočakáva skôr ako “v polovici roka 2025.” 

“Ďalšie zmierňovanie inflácie bude trvať dlhšie, než sa očakávalo v predchádzajúcich správach,” uviedla Bank of Canada.

Priemerné ceny pri pokladniach v júli odhalili, že hamburger zdražel z 10,64 USD za kilogram na 11,19 USD za kilogram, čo predstavuje päťpercentný nárast, zatiaľ čo index spotrebiteľských cien (CPI) – nástroj, ktorý ekonómovia používajú na meranie celkovej inflácie v ekonomike – bol len 3 %.3 percentá. To znamená, že hoci celková inflácia môže byť relatívne blízko dvojpercentného cieľa, mnohé základné tovary, ako napríklad potraviny, nie sú.

Správa ďalej odhalila, že v minulom roku drasticky zdraželi tieto potraviny:  

Dňa 7. septembra Macklem povedalKanaďanom, že Bank of Canada môže ďalej zvyšovať úrokové sadzby, keďže podľa neho inflácia pravdepodobne zostane ešte nejaký čas vysoká.  

“V snahe vyvážiť riziká nedostatočného a nadmerného sprísnenia sa včera Rada guvernérov rozhodla ponechať základnú úrokovú sadzbu na úrovni piatich percent a zhodla sa, že v prípade pretrvávania inflačných tlakov môže byť potrebné ďalšie zvýšenie základnej sadzby,” povedal Macklem. 

Macklem síce jasne pripustil, že kanadská ekonomika je v ohrození, poprel však, že krajina zažíva recesiu, keď povedal: “Nemyslím si, že pár veľmi malých negatív je to, čo väčšine ľudí napadne, keď si pomyslia na recesiu. Nie je to veľký pokles produkcie. Nie je to’veľký nárast nezamestnanosti."” 

Priek mnohým správam, ktoré naznačujú, že Kanaďania zažívajú finančné ťažkosti, Trudeauova vláda zväčša ignoruje prosby tých, ktorí žiadajú o pomoc, pričom dôsledne popiera, že by jej politika mala akýkoľvek vplyv na infláciu alebo ekonomiku v širšom zmysle.

Nedávno odmietla žiadosť Newfoundlandu a Labradoru’o pozastavenie regulácií týkajúcich sa čistých palív a zníženie dane z uhlíka, keďže obyvatelia prímorských oblastí majú problém vyjsť s peniazmi.  

Podobne, napriek pretrvávajúcej inflácii a následnému rastu úrokových sadzieb, Trudeau v júli zaviedol svoju druhú uhlíkovú daň.

“Kanaďania potrebujú ďalšiu uhlíkovú daň ako my potrebujeme kopanec do hlavy,” povedal Franco Terrazzano, ktorý pôsobí ako federálny riaditeľ Kanadskej federácie daňových poplatníkov (CTF) v tlačovej správe.

“Parlamentný rozpočtový úrad má jasno: Trudeauova’druhá uhlíková daň bude stáť rodiny stovky dolárov.” 

Trudeauova vláda’aktuálne environmentálne ciele – ktoré sú v súlade s Organizáciou Spojených národov’ “2030 Agenda for Sustainable Development”– zahŕňa postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach. 

Zníženie a prípadné odstránenie takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačil Svetové ekonomické fórum (WEF) – globalistická skupina stojaca za socialistickou “agendou Veľkého resetu” v ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú zapojení. 

Niektoré západné provincie však vyhlásili, že sa nebudú riadiť nariadeniami, ale namiesto toho sa zamerajú na blaho Kanaďanov.  

Alberta aj Saskatchewan opakovane sľúbili že uprednostnia záujmy svojich obyvateľov pred záujmami Trudeauovej vlády’“neústavné” požiadavky, pričom neustále pripomínajú federálnej vláde, že ich infraštruktúra a hospodárstvo závisia od ropy, plynu a uhlia.   

“Nikdy nedovolíme, aby sa tu tieto nariadenia zaviedli, bodka,” vyhlásila nedávno premiérka Alberty Danielle Smithová deklarovala. “Ak sa stanú zákonom krajiny, zdrvia financie Alberťanov” a spôsobia aj dramatické zvýšenie účtov za elektrinu pre rodiny a podniky v celej Kanade.”    

Premiér Saskatchewanu Scott Moe rovnako prisľúbil bojovať proti novým Trudeauovým’nariadeniam, keď nedávno povedal, že “Trudeauove’nariadenia o nulovej čistej spotrebe elektrickej energie sú cenovo nedostupné, nerealistické a protiústavné.”   

“Vyženú ceny elektriny do nebies a zanechajú Saskatchewan s nespoľahlivými dodávkami elektriny. Naša vláda nedovolí federálnej vláde, aby to urobila obyvateľom Saskatchewanu,” obvinil.