child_in_mask-810x500.jpg

Marylandský školský obvod nariadil niektorým žiakom základných škôl nosiť masky počas 10 dní

35
Kultúra smrti

Na základnej škole neďaleko hlavného mesta krajiny sa plánuje návrat k nútenému maskovaniu niektorých detí v mene prevencie COVID-19 napriek tomu, že masky nezabraňujú šíreniu vírusu a že deťom nehrozí takmer žiadne riziko.

Fox News informovala, že rodičom na základnej škole Rosemary Hills bol nedávno zaslaný list, v ktorom im bolo oznámené, že “3 alebo viac osôb bolo pozitívne testovaných na COVID-19 v” jednej konkrétnej triede “za posledných 10 dní. Podnikáme nasledujúce kroky, aby sme udržali prostredie našej školy čo najbezpečnejšie pre osobné vyučovanie a učenie sa.

Tieto kroky zahŕňajú požiadavku, aby žiaci a zamestnanci N95 v postihnutých triedach alebo činnostiach nosili masky N95 “počas nasledujúcich 10 dní, s výnimkou jedla alebo pitia,” pričom masky “sa po uplynutí 10 dní stanú opäť nepovinnými,” podľa listu, ktorý podpísala riaditeľka Rebecca Irwin Kennedy. Škola tiež posiela deťom domov testy COVID.

“Naša prax odporúčania alebo vyžadovania maskovania počas potvrdených epidémií je rovnaká ako minulý rok a je uvedená v príručke o opätovnom otvorení, v liste o návrate do školy a na našej webovej stránke COVID,” povedal hovorca Montgomery County Public Schools Christopher Cram pre Fox v odpovedi na žiadosť o komentár. “Tento postup sme dodržali minulý rok a zistili sme, že je užitočný počas zimnej sezóny epidémie COVID pri prevencii lokálneho šírenia.”

Začiatkom pandémie COVID-19 federálna vláda odporučila nosiť v prítomnosti iných ľudí pokrývky tváre, čo mnohé štáty a obce využili na zavedenie povinnosti nosiť masky na širokom spektre verejných zhromaždení. Dôkazy však už dávno ukázali, že maskovanie bolo pri obmedzovaní šírenia vírusu zväčša neúčinné.

Medzi tieto dôkazy patrí aj správa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC’s) zo septembra 2020 prijatie, že sa nemožno spoliehať na to, že masky ochránia pred COVID, ak sa niekto zdržiava 15 minút alebo dlhšie v okruhu šiestich metrov, a stanovisko z mája 2020 štúdia uverejnená v odbornom časopise CDC Emerging Infectious Diseases, že “nenašla dôkazy o tom, že masky na tvár chirurgického typu sú účinné pri znižovaní laboratórne potvrdeného prenosu chrípky, a to ani v prípade, že ich nosia infikované osoby (kontrola zdroja), ani osoby vo všeobecnej komunite s cieľom znížiť ich vnímavosť.”

V máji 2021 sa v ďalšej štúdii zistilo, že hoci sa mandáty vo veľkej miere dodržiavali, toto používanie neprinieslo očakávaný prínos. “Mandáty a používanie masiek (neboli) spojené s nižším šírením SARS-CoV-2 medzi štátmi USA” od marca 2020 do marca 2021. V skutočnosti výskumníci zistili, že výsledky boli čisto negatívne, pričom masky zvyšovali “dehydratáciu … bolesti hlavy a potenie a znižovali kognitívnu presnosť,” a narúšali komunikáciu, ako aj zhoršovali sociálne učenie detí. 

Viac ako 170 štúdií zistilo, že masky sú neúčinné pri zastavení COVID, pričom sú naopak škodlivé, najmä pre deti, ktoré dôkazy zistili, že samotný COVID im hrozí len málo alebo vôbec. Naopak, dôkazy naznačujú, že schopnosť vidieť tváre je rozhodujúca pre skorý vývoj.

“Potenciálne výchovné škody politiky povinného maskovania sú aspoň v tejto chvíli oveľa pevnejšie stanovené ako ich možný prínos pri zastavení šírenia COVID-19 v školách,” profesor epidemiológ Kalifornskej univerzity v San Franciscu Vinay Prasad sa vyjadril. “Rané detstvo je kľúčovým obdobím, keď sa u ľudí rozvíjajú kultúrne, jazykové a sociálne zručnosti vrátane schopnosti rozpoznať emócie na tvárach iných ľudí’. Sociálne interakcie s kamarátmi, rodičmi a opatrovateľmi sú neoddeliteľnou súčasťou podpory rastu a pohody detí’”

Masky N95 boli dlho propagované ako najideálnejšia ochrana, napriek tomu, že väčšina nariadení o maskách zvyčajne nerozlišuje medzi nimi a jednoduchými látkovými krytmi. V článku pre Brownstone Institute však Megan Mansellová vysvetlila že častice vírusu COVID sú “oveľa menšie, než na aké je prístroj schválený alebo navrhnutý, ” a dokonca aj pri hypotetickej dokonalej miere zachytenia 95 %, “5 % percent nikdy nezachytených je stále dostatočne hojné potenciálne vystavenie infekčnej látke, ktoré môže viesť k infekcii.” nedávna štúdia podobných masiek KFAD a KF94 v Južnej Kórei upozornila na možnosť, že masky N95 môžu obsahovať viac potenciálne škodlivých zlúčenín, ako je odporúčaný bezpečnostný limit.

V posledných týždňoch niektoré školy, nemocnice a podniky obnovili povinné masky, pričom sa odvolávali na rastúci počet prípadov spôsobených novými variantmi COVID, proti ktorým vláda pripúšťa, že súčasné vakcíny môžu byť neúčinné. Tieto správy vyvolali špekulácie, či sa chystá návrat k širším výlukám. Prezident Joe Biden oznámil, že sa snaží získať od Kongresu finančné prostriedky na vývoj nových vakcín COVID pre tieto varianty, čo vyvoláva obavy z nových mandátov a z toho, či budú mať podobné problémy ako očkovacie látky vyvinuté za jeho predchodcu.