BLM_protest-810x500.jpeg

Protestujúci z organizácie Black Lives Matter dostali od mestskej rady Denveru vyrovnanie vo výške 4,7 milióna dolárov

15
Kultúra smrti

Mestská rada Denveru v pondelok jednomyseľne schválila vyrovnanie vo výške 4,7 milióna dolárov s viac ako 300 protestujúcimi, ktorí boli zatknutí počas nepokojov organizácie Black Lives Matter (BLM) v lete 2020 za porušenie zákazu vychádzania, ktorý bol podľa nich uplatnený protiústavným a diskriminačným spôsobom.

V máji 2020 vyvolala smrť kriminálnika z Minneapolisu počas policajnej potýčky vlnu protestov po celej krajine, ktorých základom bol naratív, že tento incident je skôr príznakom systémového rasizmu v amerických orgánoch činných v trestnom konaní než ojedinelým prípadom pochybenia, za ktorý bol príslušný policajt vyšetrovaný, súdený a nakoniec usvedčený a odsúdený na 22,5 roka väzenia. Mnohé z týchto protestov prerástli do nepokojov, ktoré viedli k zabitiu, zraneniam a miliónovým materiálnym škodám.

V rámci úsilia o potlačenie nepokojov mesto Denver zaviedlo zákaz vychádzania. V žalobe zastupujúcej aktivistov BLM sa však tvrdí, že sa uplatňoval len voči demonštrantom, a nie voči ľuďom, ktorí v noci vyšli von na nesúvisiace účely, čo mestská prokuratúra’popiera, ale žalobcovia tvrdia, že to potvrdzujú textové správy orgánov činných v trestnom konaní.

CBS Colorado informoval, že mestská rada hlasovala bez rozporov za schválenie vyrovnania pre viac ako 300 protestujúcich z BLM. “Okrem odškodnenia protestujúcich, vyrovnanie zabraňuje mestu v budúcnosti zaviesť akýkoľvek zákaz vychádzania uplatňovaný voči osobám zapojeným do protestných aktivít,” uviedla právna zástupkyňa žalobcov” Elizabeth Wangová.

“V rámci navrhovaného urovnania sa očakáva, že celková suma pre členov skupiny bude približne 3,0 až 3,5 milióna USD, pričom zvyšných približne 1,22 až 1,72 milióna USD bude vyčlenených na poplatky právnikom’, náklady a výdavky na správu urovnania,” dodala mestská prokuratúra. “Vyrovnanie musí schváliť okresný súd.”

Suma však stále neuspokojuje jednu zo zatknutých protestujúcich Claire Sannierovú, ktorá uviedla, že “mesto súhlasilo s tým, že zaplatí za tento jeden prípad násilného potlačenia slobody prejavu, zatiaľ čo naďalej každý deň brutálne týra a väzní ľudí. Naším posolstvom je, že Black Lives Matter je teraz rovnako potrebný ako v roku 2020.”

Údajné dvojaké štandardy týkajúce sa hnutia Black Lives Matter v ľavicových jurisdikciách majú tendenciu ísť opačným smerom, ako napríklad washingtonskí pro-life aktivisti byli stíhaní za nápisy na chodníku napísané kriedou, zatiaľ čo aktivisti BLM za vandalizmus nie.

Akkoľvek verejné demonštrácie BLM’ustúpili, jeho ideológia stále pretrváva v rozširovaní “kritickej rasovej teórie” vo verejnom vzdelávaní a v “implicitných predsudkoch” politikách podporovaných demokratmi na štátnej, miestnej a federálna vláda.

V skutočnosti však výskum ukazuje, že polícia nie je neprimerane náchylná použiť nadmernú smrtiacu silu proti podozrivým černochom a v skutočnosti môže byť menej náchylná zo strachu, že bude po čine obvinená z rasizmu. Okrem toho sa drvivá väčšina polícia od roku 2014 zastrelila černochov v mestách kontrolovaných demokratmi.