pope-plane-1-810x500.jpg

Pápež František trvá na tom, že vzťahy Vatikánu s čínskou komunistickou vládou sú "veľmi úctivé

34
Neutral

Pápež František v rozhovore o vzťahoch Vatikánu s komunistickou Čínou označil tieto vzťahy za veľmi úctivé napriek tomu, že pekinské úrady zakázali čínskym katolíkom cestovať za pápežom do susedného Mongolska. 

“Vzťahy s Čínou sú veľmi úctivé, veľmi rešpektované,” povedal František počas svojej už tradičnej tlačovej konferencie počas letu, ktorá sa konala na spiatočnej ceste z jeho nedávnej cesty do Mongolska.

“Ja osobne veľmi obdivujem čínsky ľud,” povedal. “Kanály sú veľmi otvorené - pre menovanie biskupov existuje komisia, ktorá už dlho spolupracuje s čínskou vládou a Vatikánom. Potom je tu veľa, alebo skôr sú tu niektorí katolícki kňazi alebo katolícki intelektuáli, ktorí sú často pozývaní na čínske univerzity, aby ponúkali kurzy.”

86-ročný pápež sa ďalej vyjadril, že “musíme sa posunúť vpred v náboženskom aspekte, aby sme si lepšie porozumeli a aby si čínski občania nemysleli, že Cirkev neakceptuje ich kultúru a hodnoty a že Cirkev je závislá od inej, cudzej moci.”

Takisto ocenil prácu vatikánskeho štátneho sekretára kardinála Pietra Parolina pri budovaní “priateľskej cesty,” a že “aj na čínskej strane sa vzťahy posúvajú vpred. Veľmi si vážim čínsky ľud.”

Pápež píše prezidentovi Siovi

Pápež’sa vyjadril v súvislosti s udelením vzácneho povolenia na prelet nad čínskym vzdušným priestorom, a to dvakrát: na ceste do Mongolska a z Mongolska. V oboch prípadoch pápež František poslal čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi starostlivo sformulované odkazy v tradičných pozdravných telegramoch, ktoré pápež posiela hlavám štátov, nad ktorými prelieta. Boli plné tém “jednoty” a “mieru”, čím sa vyhol akejkoľvek zmienke o katolicizme a zameral sa na hodnoty “jednoty”, ktoré tak horlivo presadzujú čínske úrady.

Pri lete do Mongolska František Siovi napísal: “Uisťujúc vás o svojich modlitbách za blaho národa, zvolávam na vás všetkých božské požehnanie jednoty a mieru.”

Po návrate pápež poslal odkaz: “Ochotne obnovujem svoje modlitbové priania Vašej excelencii a čínskemu ľudu a zvolávam na vás všetkých hojnosť božského požehnania.”

Na konci nedeľnej svätej omše v Ulánbátare pápež František okrem toho vydal posolstvo čínskym katolíkom, pričom tak urobil v sprievode kardinála Johna Tong Hona, bývalého biskupa Hongkongu, a súčasného úradujúceho dezignovaného kardinála Stephena Chowa SJ.

Podajúc obom prelátom ruku, František uviedol: “Rád by som využil ich prítomnosť, aby som poslal srdečný pozdrav vznešenému čínskemu ľudu. Všetkým ľuďom želám všetko najlepšie.”

Znovu použijúc tematický jazyk, ktorý je pre čínske úrady taký kľúčový, a to byť dobrými občanmi, František dodal: “Usilujte sa napredovať, vždy napredovať. A čínskych katolíkov žiadam, aby boli dobrými kresťanmi a dobrými občanmi.”  

Pápež František s Cdl. Jánom (L) a pátrom Chowom (R)

Predchodca kardinála Jána’kardinál Jozef Zen opakovane kritizoval povestnú dohodu Vatikánu’s Pekingom z roku 2018. Dohodu označil za “neuveriteľnú zradu” čínskych katolíkov a obvinil Vatikán z “zapredania” čínskych katolíkov. 

Ale John aj dezignovaný kardinál Chow boli voči dohode zmierlivejší a podporili ju. Kardinál John písal v roku 2016 správu o pripravovanej dohode medzi Vatikánom a Pekingom, pričom bagatelizoval akékoľvek obavy, že by sa to mohlo odraziť na podzemnej Cirkvi. Tvrdil, že mnohí podzemní katolíci túto dohodu dokonca podporujú a že čínsko-vatikánsky dialóg “má za cieľ zmeniť nenormálne podmienky prežitia tajných cirkví’, aby mohli čoskoro praktizovať svoju náboženskú vieru pod ochranou zákona.”

Nezávisle od Johnovej’dôraznej obhajoby dohody, len niekoľko hodín po jej prvom podpise v roku 2018 AsiaNews písal že “[u]ndergroundoví katolíci trpko tušia, že ich Vatikán opustil.”

Peking drží nitky moci

Ale napriek tomu, že pápež František’ v lietadle potvrdil, že čínsko-vatikánske vzťahy sú “veľmi úctivé, ” realita takéto tvrdenie nepodporuje. Ako totiž Amerika ako prvá informovala, katolíckym biskupom a laikom bolo výslovne zakázané cestovať do Mongolska na stretnutie s pápežom. Príkaz údajne vyšiel z Oddelenia pre jednotnú frontovú prácu Komunistickej strany Číny (KSČ).

LifeSiteNews kontaktoval medzinárodnú tlačovú kanceláriu KSČ a pýtal sa na túto správu, ale ani po vyše troch dňoch nedostal odpoveď. 

Napriek tomu sa niekoľko čínskych katolíkov skutočne zúčastnilo na pápežských podujatiach, pričom mali na tvári masky, slnečné okuliare a klobúky, aby skryli svoju identitu. Niektorí mávali čínskymi vlajkami, iní sa odvracali, keď sa k nim priblížili televízne kamery alebo fotografi. “Prišli sme prejaviť lásku k pápežovi,” povedali novinárom.

Predseda čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin 1. septembra o pápežových’telegramoch prezidentovi Si vyhlásil, že “pozdravy z Vatikánu stelesňujú priateľstvo a dobrú vôľu.” 

“Čína a Vatikán v posledných rokoch udržiavali komunikáciu,” povedal Wang. “Čína by chcela pokračovať v“konštruktívnom“dialógu s Vatikánom, posilňovať porozumenie, budovať vzájomnú dôveru a napredovať v procese zlepšovania vzťahov medzi oboma stranami.”

Na ďalšiu otázku o možnosti zlepšenia vzťahov s Vatikánom ďalšia hovorkyňa Mao Ning 4. septembra uviedla, že postoj Číny’bol už jasne vyjadrený. “Čína sa stavia pozitívne k zlepšeniu vzťahov a sme v kontakte a komunikácii s Vatikánom,” zopakovala.

V kalných vodách čínsko-vatikánskych vzťahov a stále utajovanej dohody je však úplne zjavné, že je to Peking, kto má skutočne kontrolu. Orgány ČKS už dvakrát zaslepili Vatikán pri dosadzovaní a presúvaní biskupov, pričom Vatikán zostal pri doháňaní udalostí. 

To viedlo kardinála Raymonda Burka k tomu, že nedávno komentoval “absolútne pohŕdanie komunistickej vlády Číny Katolíckou cirkvou pri jednostrannom vymenovaní biskupa Šanghaja, stolice, o ktorú sa kedysi staral svätý biskup kardinál Ignác Kung, bez akéhokoľvek rešpektu k úradu nástupcu svätého Petra.”

Pápež František na jeseň 2018 obhajoval dohodu ako vytvorenie “novej kapitoly Katolíckej cirkvi v Číne,” ale dohoda v skutočnosti viedla k zvýšenému nárastu náboženského prenasledovania, ktoré americká Kongresovo-výkonná komisia pre Čínu označila za priamy dôsledok dohody.

Odborník na Čínu Steven Mosher opísal dohodu ako krok, ktorý bol “azda najkontroverznejším z pápežstva sprevádzaného kontroverziami.”V júli, keď písal viac novšie, sa Mosher vyjadril, že po takmer piatich rokoch platnosti dohody “čínsko-vatikánsku dohodu využíva ČKS na uskutočnenie pomalej dekapitácie Katolíckej cirkvi v Číne.”