Prayer-intentions-810x500.png

Synoda o synodalite X/účet na Twitteri ukazuje, že mládež chce "návrat k ortodoxii a tradícii

98
Neutral

Katolícka mládež si od synody o synodalite želá “návrat k ortodoxii a tradícii” a pokračovanie tradičnej latinskej omše (TLM), vyplýva zo snímok modlitebných úmyslov, na ktoré upozornil Vatikán.

Vatikánske’konto Synoda o synodalite X/Twitter zdieľalo tento týždeň fotografie ručne písaných modlitebných úmyslov mladých “za synodu a Cirkev,” z ktorých vyplýva, že značný počet z nich volá po zachovaní a návrate k tradičnej katolíckej viere a latinskej omši.

Účastníci Svetových dní mládeže v portugalskom Lisabone načmárali na lístočky úmysly, medzi ktorými boli “nezakázať tridentskú omšu,” “návrat k ortodoxii a tradícii,” a Cirkev, ktorá “nezabúda na svoje skutočné tradičné korene.”

“Modlím sa, aby sa synoda držala zjavených právd katolíckej viery a aby katolíci, ktorí nachádzajú duchovné naplnenie v TLM, boli prijatí a mohli sa zúčastňovať na omši podľa vlastného výberu,” napísal jeden z účastníkov.

Ďalší sa modlil za “eucharistickú obrodu New Yorku,” dúfajúc, že štát môže “nájsť nádej, stabilitu a vieru v Tradíciu Katolíckej cirkvi.”

Ďalšie vyzdvihované modlitebné úmysly výslovne nespomínali “tradíciu”, ale odvolávali sa na Ježiša Krista ako zdroj autority a poslania Katolíckej cirkvi. Jeden z účastníkov sa modlil, “aby Cirkev bola Kristovým svetlom uprostred zmätku;” iný sa modlil za “kristocentrickú Cirkev;” a ďalší sa modlil, aby Boh “pomohol ľuďom rozoznať tvoju vôľu, nie vnucovať im svoje ideológie pri synodálnych rokovaniach.”

Tieto vyjadrené nádeje mladých pre synodu a Cirkev ostro kontrastujú s oficiálnymi návrhmi synody o synodalite, aby sa v Katolíckej cirkvi akceptovali heterodoxné názory a praktiky. 

Napr. v dokumente Instrumentum laboris (IL) Synody o synodalite sa zdôrazňuje potreba “prijať tých, ktorí sa cítia vylúčení z Cirkvi pre svoj status alebo sexualitu,”čo vyvolalo obavy, že by sa synoda mohla pokúsiť vzdorovať’večnému učeniu Cirkvi, že homosexuálne akty sú “vážne narušené.Takéto morálne učenie je nevyhnutnou a základnou súčasťou katolíckej tradície.

Mladí’dúfajú v zachovanie TLM aj v rozpore s pápežom Františkom’ averziou voči “omši vekov,”; čo sa prejavilo prostredníctvom prísnych obmedzení, ktoré zaviedol na tradičnú omšu prostredníctvom svojho motu proprio Traditionis Custodes a následných dubií a Reskriptov kardinála Arthura Roche’a. 

Pápež František tiež opakovane znevažoval ctiteľov latinskej omše a zástancov cirkevnej tradície. Začiatkom tohto roka odvolával sa na “podporu reštaurátorstva” ako na “nostalgickú chorobu a tvrdil, že obmedzenie slobody kňazov ponúkať TLM je “nevyhnutné” na zastavenie toho, čo označil za “zaostalosť.”

Nesúlad zjavnej lásky katolíckej mládeže’k Tradícii a TLM s odporom pápeža Františka’ k Tradícii je ironický vzhľadom na to, že pontifik opakovane vyzýval Cirkvi, aby počúvalamladých.

“Namiesto pozorného počúvania mladých ľudí sa až príliš často objavuje tendencia poskytovať im vopred pripravené odpovede a hotové riešenia bez toho, aby sme nechali vyniknúť ich skutočné otázky a čelili výzvam, ktoré kladú,” pápež František písal vo svojej posynodálnej apoštolskej exhortácii Christus Vivit.