tmp_8bb8ebf4-feac-4530-ac6e-a92f9528a2b9-810x500.jpeg

Ako by sme sa mali pozerať na nadchádzajúcu synodu? Diakon slúžiaci pod biskupom Stricklandom vysvetľuje

56
Kultúra smrti

Súčasný pontifikát pápeža Františka je prinajmenšom mätúci. Kedysi sme vo svete pro-life, napriek nesúhlasu, ktorý prejavovali miestni biskupi, mali aspoň podporu svätého Jána Pavla II. alebo Benedikta XVI. Teraz máme pocit, akoby sme’pápežskú podporu stratili.

Mojím hosťom v dnešnej epizóde The John-Henry Westen Show’je môj starý priateľ diakon Keith Fournier z diecézy Tyler v Texase. Rozprávame sa o jeho vzťahu s biskupom Josephom Stricklandom a o tom, čo sa dá urobiť so súčasnou krízou v Cirkvi.

Fournier je navrátilcom ku katolíckej viere. Hoci je povolaním ústavný právnik kvôli obrane nenarodených detí, jeho biskup ho oslovil, aby zvážil diakonát kvôli nedostatku diakonov, ako aj kvôli jeho pro-life práci a evanjelizácii. Bolo to ešte predtým, ako sa presťahoval do Tylerskej diecézy.

Pri rozprávaní o svojom zoznámení sa s biskupom Stricklandom a o tom, ako sa presťahoval do Tyleru, Fournier vysvetľuje, že jedného dňa mu jeho priateľ poslal kópiu apoštolskej konštitúcie z pera Stricklanda. “Čítal som ju ako teológ, ako človek, ktorý sa stará o Cirkev,” spomína Fournier.

“A povedal som si: ‘Wow, to je úžasné! Keby sa to zaviedlo v celej krajine, možno aj mimo nej, začali by sme vidieť zúfalo potrebnú obnovu Cirkvi!’” pokračuje. Na základe ústavy si Fournier začal so Stricklandom dopisovať, čo vyvrcholilo tým, že ho pozval na návštevu do Tyleru.

Po stretnutí so Stricklandom si Fournier spomína, že v Stricklandovi videl “skutočnú vec.”

“Nástupcu apoštolov, skutočného biskupa, ktorý vedel, ako ‘biskupovať’ a ako sa modliť,” hovorí mi Fournier. “Začal som to vidieť zvláštnym spôsobom, dva piliere v jeho živote, a to’naozaj z vízie dona Bosca: jeho zasvätenie Panne Márii a jeho láska k Svätej Eucharistii.”Strickland nakoniec pozval Fourniera, aby sa presťahoval do Tyleru a stal sa diakonom pre jeho vlastnú diecézu.

Popisujúc situáciu v Tylerskej diecéze, Fournier hovorí, že ju prišiel nájsť “vedenú biskupom, ktorý stráži depozit viery bez kompromisov, ktorý hovorí a učí pravdu.”

“Vidím svedectvo hlboko katolíckej diecézy, v ktorej je legitímna rozmanitosť,” hovorí Fournier a dodáva, že diecéza má “plné vyjadrenie krásneho bohatstva Katolíckej cirkvi.”  

“Je vystavený mnohým útokom, ale to preto, že je veriaci,” hovorí Fournier o Stricklandovi. “Žijeme v Cirkvi vo veľmi ťažkom období. A ja ďakujem Bohu za privilégium, že môžem pomáhať tomuto človeku.” 

Na konci epizódy s Fournierom diskutujeme o tom, čo by si veriaci, a najmä zástancovia života, mali urobiť zo súčasnej krízy v Cirkvi týkajúcej sa nerešpektovania ortodoxného učenia vo svetle nadchádzajúcej synody. 

Fournier ponúka štyri body, ktoré si treba zapamätať. 

Prvý zdôrazňuje, že Cirkev už v minulosti čelila krízam podobným tej, ktorej čelíme v súčasnosti, a pripomína, že v čase vrcholiacej ariánskej krízy odmietalo Kristovo božstvo približne 80 percent biskupov. “My’sme už prešli ťažkými časmi,”zdôrazňuje Fournier. “Cirkev vytrvá. Pán nám dá potrebných vodcov. Môžeme mu teda dôverovať.”

Druhé, Fournier mi hovorí o potrebe dbať na predchádzajúce magistérium Cirkvi, najmä na encyklikyz Sv. Jána Pavla II a Benedikta, pričom pripomína najmä to, že neboli zrušené. 

“Máme’magistérium,” konštatuje. “Máme’posvätnú Tradíciu.”  

“Myslím si, že nás to všetkých, najmä katolíkov, vyzýva, aby sme hlbšie načreli do tejto pokladnice, citovali ju, nechali sa ňou utvrdzovať a nenechali sa odradiť tým, že to vyzerá, akoby sa [doktrína] zmenila,” pokračuje Fournier a dodáva, že doktrína sa nemôže meniť, ale sa časom vyvíja. 

Pri riešení otázky vývoja doktríny, ktorá podľa neho nie je “správne chápaná,” sa Fournier odvoláva na sv. Vincenta z Lerins a kardinála Johna Henryho Newmana o správnom chápaní vývoja doktríny, keď hovorí, že doktrína sa môže “vyvíjať vo svojej aplikácii, ale nemôže sa meniť vo svojom jadre. Nazýva’sa to depozit viery.” 

Taktiež sa dotkol úcty, ktorá prináleží pápežovi, keď povedal, že “si ctíme Petrov stolec, modlíme sa za Svätého Otca a rešpektujeme tento úrad” a zároveň si uvedomujeme, že “stojíme na dvetisícročnej posvätnej tradícii a na tom magistériu, ktoré k nám prišlo od Jána Pavla… a od Benedikta.” 

Tretím odporúčaním Fourniera’je návrat k vyučovaniu prirodzeného práva, čo je neoddeliteľnou súčasťou katolíckej tradície, najmä po rozhodnutí Dobbs. Na príklade práva na život Fournier tvrdil, že ľudia potrebujú “obnoviť” pravdu o práve na život ako základnom vyplývajúcom z prirodzeného zákona “vpísaného do každého ľudského srdca.”  

Priznáva tiež problém, že takáto vec sa vo verejnom diskurze nerieši. “Dovoľujeme  používať termíny ako ‘sloboda’ a ‘jazyk práv’,” lamentuje a vyhlasuje, že “nikdy nie je správne vziať nevinný ľudský život.” 

Na záver Fournier poznamenáva, že musíme pripomenúť, že prebiehajúca kríza je diabolská, a zdôrazňuje, že je potrebné viesť duchovný boj “ako sme to’nikdy predtým nerobili.”Na tento účel vyzýva ľudí, aby chodili na adorácie, utiekali sa k Panne Márii a svätému Jozefovi, aby po svätej omši recitovali modlitbu svätého Michala, a potrebu kňazov, ktorí nepopierajú’existenciu diabla a učia laikov bojovať proti nemu, pričom sami tak robia. Vyzýva tiež ľudí, aby sa nenechali odradiť, pretože diabol chce, aby ľudia boli znechutení, a dodáva, že “chce im vziať nádej.” 

V závere rozhovoru zdôrazňuje, že obnova Cirkvi bude laickým hnutím ľudí s rešpektom voči hierarchii, ktorí majú cnosť rozvážnosti, ale “nebojí sa, s odvahou [hovoriť] pravdu, zhromažďovať sa a spolupracovať,” odvolávajúc sa na prvých františkánov.

Takisto uvádza, že ľudia si musia vážiť “legitímnu rozmanitosť v ortodoxii… a ortopraxii,” na príklade rozmanitosti liturgie, pretože to, čo musíme robiť, je “držať spolu.” Ďalej tvrdí, že potrebujeme katolíkov, ktorí sú “verní Ježišovi Kristovi a jeho Cirkvi, verní magistériu, Biblii, posvätnej Tradícii a odvážni,” pretože kríza v Cirkvi bude “stále ťažšia.” 

Pre viac informácií od diakona Keitha Fourniera si naladíte túto epizódu relácie The John-Henry Westen Show.

The John-Henry Westen Show je dostupná vo forme videozáznamu na stránke relácie’s YouTube kanál a vpravo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách, ako sú SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].