83d25cfb-7ccb-43a6-b8c7-5b7fb5a85a79-810x500.jpeg

Bank of America debetuje konzervatívnu kresťanskú charitu pomáhajúcu chudobným Uganďanom

54
Kultúra smrti

V Spojených štátoch sa začal "debanking" konzervatívnych kresťanov a charitatívna organizácia, na ktorú sa zamerala, teraz bojuje proti tomu, čo právnici skupiny označujú za náboženskú diskrimináciu zo strany druhej najväčšej banky v krajine.  

Bank of America (BoA) zrušila účty organizácie Indigenous Advance Ministries - známej aj pod názvom “World Shine USA” - konzervatívnej kresťanskej charitatívnej organizácie, ktorá spolupracuje s ugandskými službami s cieľom poskytovať základné potreby pre osirelé a zraniteľné deti, vychovávať kresťanské rodiny a poskytovať odbornú prípravu a mentoring vysokoškolským študentom a mladým dospelým.   

Skupina sa domnieva, že bola “debanked”, pretože je za život, je proti manželstvám “rovnakého pohlavia, ” a verí, že existujú len dve pohlavia, avšak BoA poprela tvrdenie skupiny’a pre Daily Mail uviedla, že “náboženské presvedčenie nie je faktorom v žiadnom rozhodnutí o zrušení účtu.”  

Podľa právnikov skupiny “Bank of America možno porušila zákony na ochranu spotrebiteľa proti nekalým a klamlivým praktikám a svoje vlastné ‘Kódex správania,’v ktorom sa uvádza, že podporuje ‘rozmanitosť a inklúziu’ okrem iného aj s ohľadom na náboženstvo a že každé rozhodnutie týkajúce sa účtov klientov musí odrážať túto inklúziu.” 

Snímka časti verejného vyhlásenia organizácie Indigenous Advance Ministries’ o jej základných presvedčeniach.”/Indigenous Advance Ministries webstránky.

Dobročinná organizácia mala od svojho založenia v roku 2015 až do apríla 2023, keď dostala sériu listov, v ktorých ju informovala, že banka jej do 30 dní zruší účty. 

“Nečakané zatvorenie účtov Indigenous Advance’prinútilo ministerstvo odkloniť svoju pozornosť a zdroje od uspokojovania hmatateľných potrieb—vrátane potrieb niekoľkých ugandských zamestnancov—zatiaľ čo vedúci predstavitelia sa snažili nájsť novú banku,” vysvetlil vyhlásenie skupiny právnikov zastupujúcich organizáciu Alliance Defending Freedom (ADF). “Bank of America’konala tesne pred predĺženou cestou vedenia organizácie Indigenous Advance so sídlom v Memphise do Ugandy.” 

Bank of America zrušila účty spoločnosti World Shine USA, alias, Indigenous Advance Ministries/ADF screenshot

V pôvodných listoch nebol uvedený žiadny konkrétny dôvod zrušenia a bolo v nich uvedené len to, že “po preskúmaní vášho účtu (účtov) sme zistili, že’pôsobíte v type podnikania, ktorý sme sa rozhodli v Bank of America neobsluhovať.”   

V ďalšom liste sa bez vysvetlenia uvádzalo, že spoločnosť Indigenous Advance “už nezodpovedá tolerancii banky’k riziku.”  

“Žiadny Američan by sa nemal obávať, že mu finančná inštitúcia odmietne poskytnúť služby na základe jeho náboženského presvedčenia, ale zdá sa, že Bank of America to v prípade Indigenous Advance urobila,” povedal hlavný právny zástupca ADF a senior viceprezident pre korporátnu angažovanosť Jeremy Tedesco. “Zrušenie ich účtu ubližuje tým, ktorí to potrebujú. Vysiela tiež znepokojujúci odkaz všetkým—môžete mať svoje presvedčenie alebo svoj bankový účet, ale nemôžete’mať oboje.”  

Bank of America nie je jedinou veľkou finančnou inštitúciou, ktorá sa dopúšťa takéhoto správania. ADF uvádza príklady JPMorgan Chase odmieta platby alebo ruší účty spojené s ľuďmi a organizáciami, ktoré zastávajú hlavné americké hodnoty, vrátane:   

“Skutoční ľudia v Ugande sa na nás spoliehajú a záleží im na nás,” povedal zakladateľ organizácie Indigenous Advance Ministries Steve Happ. “V Ugande máme päť zamestnancov a na výplatu museli čakať týždeň navyše. Na Západe to možno neznie ako veľa, ale v Ugande to môže znamenať týždeň bez plnohodnotného jedla. Nakoniec, naším cieľom je slúžiť ľuďom v Ugande, ktorí to potrebujú. Žiadna banka by nemala brániť snahám o pomoc vdovám, sirotám a chudobným.”  

S pomocou právnikov ADF skupina podala sťažnosť pre spotrebiteľov, v ktorej žiada generálneho prokurátora štátu Tennessee Jonathana Skrmettiho, aby prešetril, či banka nezákonne diskriminovala charitatívnu organizáciu kvôli jej náboženským názorom. 

Členovia predstavenstva Indigenous Advance Ministries Steve Happ a Bob Phillips v liste generálnemu prokurátorovi uviedli, že konanie BoA narušilo našu júnovú misiu v Ugande a dočasne sme neboli schopní vyplácať mzdy v Ugande. A zostali sme veľmi zmätení.”  

“Naša misia a práca, podpora ugandských detí a rodín prostredníctvom organizácie indigenous Ugandan Ministries, zostáva rovnaká od nášho založenia a prvého otvorenia účtov v Bank of America,” povedali Happ a Phillips. “Obávam sa, že Bank of America zrušila naše účty a účty našich partnerov”, pretože nesúhlasí s našimi náboženskými názormi.”