tmp_1692732133807-810x500.jpg

Matka Miriam sa delí o svoje myšlienky o apoštolskej vizitácii biskupa Stricklanda a o mnoho ďalšieho

45
Neutral

Biskup Joseph Strickland prijal v júni apoštolskú vizitáciu, čo mnohých šokovalo. Nasledujúci mesiac som viedol rozhovor s Dr. Petrom Kwasniewskim, aby sme sa porozprávali o tom, čo by mal Strickland urobiť, ak by mu pápež František povedal, aby odstúpil, a on vysvetlil, že “americký’biskup” by mal zostať na svojom mieste, ak nemá vážny dôvod odísť.

Mojím hosťom v tejto špeciálnej epizóde The John-Henry Westen Show je matka Miriam, nahraná v predvečer jej posledných rehoľných sľubov - svedkom ktorých bol biskup Strickland -, aby sme sa porozprávali o jej vlastnej reakcii na jeho potenciálne odvolanie a o tom, čo znamená byť rehoľníkom.

Pripomínajúc reakciu laikov’na vizitáciu, matka mi hovorí, že ak bude Strickland odvolaný, “ľudia budú len držať palce, aby prišiel dobrý biskup”, pričom zdôrazňuje, že “nevedia”, čo sa stane v prípade Stricklandovho odvolania, alebo či vie, čo sa deje.

Komentujúc to, čo Strickland medzitým urobil, Matka hovorí, že “zdvojnásobuje svoje úsilie byť tým, kým’je povolaný byť ako biskup.”

“Hovorí viac ako kedykoľvek predtým, každú sekundu trávi v každej farnosti v celej diecéze a stará sa o ovečky,” uvádza Matka a dodáva, že ak Strickland vidí, že musí odísť, chce sa uistiť, že diecéza funguje dobre. Matka tiež tvrdí, že dvaja biskupi vyslaní na návštevuStricklanda, biskup Dennis Sullivan z Camdenu v New Jersey a biskup Geral Kicanas z Tusconu v Arizone, ho prišli “umlčať.” 

“Nemôžete ho’umlčať,” vyhlasuje Matka. “On’nie je radikálny, on’len hlása spásu.”

Matka sa dotýka aj pripravovaného “Konferencia na obranu našej viery”, ktorú zriadili veriaci Tylerskej diecézy na podporu Stricklanda, pričom tvrdí, že “jeho stádo ho [miluje].”

Keď sa jej pýtam, prečo by ľudia mali prísť podporiť Stricklanda, odpovedá: “Ak nájdem dobrého biskupa,’preplavím sa kvôli nemu cez oceán.”

“Nebojácneho, dobrého biskupa, ktorý učí vieru raz odovzdanú svätým,”by som išla kamkoľvek, aby som ho podporila, aby som bola s ním a aby ma povzbudil,” vyhlasuje matka. “Takže si v duchu želám, aby sa tam ukázal celý svet, celý svet.”

“Myslím, že to, čo si“prenajali [na konferenciu], pojme asi tisíc ľudí. Chcela by som, aby to miesto zaplavilo 10 000 ľudí a ukázali Vatikánu, aký hlad majú ovce po pravde a po pravom pastierovi.”

Vracajúc sa k otázke možného Stricklandovho’odvolania, Matka sa vyjadruje k presunu biskupov vo všeobecnosti.

Reagujúc na moju zmienku o rozhovore s Kwasniewskim, Matka tvrdí, že “ak je’dobrý biskup, nikto nechce, aby sa presťahoval. Nikto nechce, aby bol nahradený.” 

“Má to zmysel ako práca, pretože ovce poznajú hlas pastiera’a on by ich’neopustil,” dodáva Matka. “Myslím si, že biskupi, aby … sa takto pohybovali, to nie je … cítiť katolícky … Cítiť to aj protestantsky, že sa pohybujú všade a ľudia si vyberajú svoje kostoly a tak.”

“Ale samozrejme, ak je to’zlý biskup, chcete, aby bol presunutý,” vysvetľuje Matka. Dotýkajúc sa otázky zlých biskupov, Matka vysvetľuje, že z toho, že kňazstvo považuje za “kariéru”, sa jej robí zle a že spôsob, akým biskupi “padli”, je pre ňu “šokujúci”. “Ako mohli mať úprimnú vieru a ovládlo ich postavenie, moc, faloš a všetko ostatné, nehovoriac o nemorálnosti?" ” pýta sa matka. “Je to’jednoducho hrozné.”

“Žijem 24 hodín denne, 7 dní v týždni, aby boli duše spasené,” zdôrazňuje matka. “Nechcem’nič iné. Hanbím sa pred svetom za to, že sa …odhaľuje špinavé prádlo Katolíckej cirkvi. Hanbím sa za to, čo’sa deje a o čom sa píše vo všetkých správach. Je to’také hrozné.”

“Chcete všetkým povedať, že Katolícka cirkev je plnosť viery,” pokračuje. “Bolo to rovnaké, keď som prišla. Najťažšie sa katolíkmi stávajú katolíci, teraz. Je to’škoda."

Dotýkame sa aj toho, čo znamená byť rehoľníkom, a tiež toho, čo matka vidí ako svoje povolanie.

Popisuje proces stať sa benediktínskou sestrou vo svojom kláštore, Matka mi hovorí, že “je to’osemročný proces.”

“Mesiac prichádzaš za ašpirantku, šesť mesiacov až rok si’postulantkou,” vysvetľuje a zdôrazňuje, že postulantky ešte nie sú rehoľníčkami. Keď ju poprosím, aby mi vysvetlila, čo je to postulát, vysvetľuje, že je to pozorovanie komunity a jej charizmy, aby človek rozoznal, či je povolaný do nej vstúpiť.

Vysvetlila mi aj noviciát a hovorí, že predstavuje vstup do rehole. “Aj keď si’v komunite rok a staneš sa sestrou po prvýkrát, dostaneš habit a rehoľné meno,” hovorí mi. Vysvetľuje tiež, že zatiaľ čo niektoré komunity umožňujú novicom, aby si sami zvolili meno, ona vyberá mená pre novicov.

“Chcem, aby mali mená svätých, ktorým sa chcú podobať, ktorí obetovali svoj život a ktorých chcú napodobňovať, aby sa mohli stať ich svätcami po celý život,” hovorí matka. Pri vysvetľovaní, ako vyberá meno, Matka hovorí, že pozoruje charakter postulantov, čo ich povzbudzuje a ktorí svätci ich inšpirujú k tomu, aby boli tým, kým sú.

Pre tých, ktorí nie sú v rehoľnom živote, Matka rozoberá koncept Benediktínsky oblát, laik vo svetskom svete, ktorý je pripojený ku konkrétnemu benediktínskemu kláštoru, žije podľa konkrétnej charizmy kláštora’a Rule svätého Benedikta.

Keď sa pýtam na Regulu, matka mi hovorí, že sa obmedzuje na dva základné princípy: ora et labora, modli sa a pracuj.

Rozpráva mi aj o práci, ktorú vykonávala v domácnostiach pre ich budovanie, kým jej komunita bola ešte v Oklahome, a hovorí “mojím srdcom pre rodiny je, aby sa modlili.”

Vysvetľuje, že by pomohla rodinám zriadiť domáce oltáriky s obrazmi Panny Márie, Pána alebo Svätej rodiny, a hovorí: “Dostaneme malý flek. Je to’čisté. Dáme naň obliečku na vankúš [ak sa nenájdu obrusy]. Dáme tam náš malý triptych alebo obraz, ktorý im’prinesieme, a prinesieme im dve sviečky v malom poháriku … a prinesieme im vrecúško s korálikmi.”

Vysvetľujúc účel korálikov, matka mi hovorí, že je to preto, aby ich deti z domu mohli dať do misky na oltár vždy, keď urobia dobrý skutok, ktorý si nechajú v tajnosti medzi sebou a Bohom, a koráliky ponúknu Márii, aby ich dala Ježišovi.

Rozprávajúc o jednom prípade, keď syn rodiny’splodil dcéru, ktorú si starí rodičia adoptovali, a o tom, ako sa dcéra trápila v škole, mi matka hovorí, že keď ich otec rodiny začal viesť k modlitbe, výsledky dcéry’v škole sa v priebehu mesiaca výrazne zlepšili.

“Odmalička som v Brooklyne cítila, že mi Boh dal srdce pastiera”- hovorí Matka a vysvetľuje, že keď bola v Catholic Answers, mala pocit, akoby urobila “hit and run” s 50 konferenciami ročne, a ako sa rozhodla pomáhať Cirkvi tým, že pomáha rodinám spoznávať vieru a spoločne sa modliť.

“Jeden deň som si doma pred krížom urobila 54-dňovú novénu. A povedala som si … ‘Nemôžem’to všetko vydržať. Chodiť na konferencie, prednášať, vracať sa domov. Ľudia idú domov, zostúpia z takzvaného vrcholu hory, život je rovnaký.’”

“Povedala som … ‘Chcem pomôcť [ľuďom] žiť vieru,’” pokračuje. “To’je moje srdce: učiť ju a pomôcť im ju žiť.”

“Svet potrebuje záchranu, ale rodina je Božou’inštitúciou a jediný spôsob, ako obnoviť kultúru, je cez rodinu, a to’privedie späť aj Cirkev,” uzatvára matka.

Show Johna-Henryho Westena je dostupná vo forme videozáznamu na’s YouTube kanál a priamo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách, ako sú SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].