bishop-gerlach-810x500.jpg

Texaskí karmelitáni "už neuznávajú autoritu" biskupa z Fort Worth, varovali sa pred exkomunikáciou

47
Kultúra smrti

Po mnohých mesiacoch’ sporu medzi biskupom Michaelom Olsonom z Fort Worthu a karmelitánskym kláštorom v texaskom Arlingtone rehoľná komunita vyhlásila, že jej členovia “už neuznávajú Olsonovu autoritu”, čo si vyžiadalo varovanie pred exkomunikáciou zo strany preláta.

Vo vyhlásení vydanom 18. augusta matka predstavená a kapitula kláštora Najsvätejšej Trojice urobili definitívny a signálny krok v spletitom a rýchlo sa vyvíjajúcom prípade, ktorý trvá už niekoľko mesiacov. Uviedli, že miestny diecézny biskup Michael Olson už nie je komunitou v kláštore uznávaný a má zakázaný vstup na kláštorný pozemok. 

Teda, keďže spása našich duší je našou prvou povinnosťou pred Všemohúcim Bohom, aby sme ochránili integritu nášho mníšskeho života a povolania pred vážnymi nebezpečenstvami, ktoré nám hrozia v dôsledku pokračujúceho zneužívania, ktorému sme vystavení, týmto s čistým svedomím vyhlasujeme, že už neuznávame autoritu súčasného biskupa z Fort Worthu alebo jeho úradníkov a nemôžeme s ním mať žiadne ďalšie vzťahy a zakazujeme jemu alebo ktorémukoľvek z jeho úradníkov či zástupcov vstupovať na náš kláštorný majetok alebo mať akýkoľvek kontakt či vzťahy s kláštorom alebo s ktoroukoľvek z jeho mníšok či noviciek. Nikto, kto nás zneužíva tak, ako to robí súčasný biskup z Fort Worthu, nemá právo na našu spoluprácu alebo poslušnosť.

Toto rozhodnutie prišlo, napísali mníšky, kvôli posledným mesiacom, ktoré boli svedkami “bezprecedentného zasahovania, zastrašovania, agresie, súkromného a verejného ponižovania a duchovnej manipulácie ako priameho dôsledku postojov a ambícií súčasného biskupa z Fort Worthu voči našej ctihodnej matke predstavenej, nám samým a nášmu majetku.”

Ako LifeSiteNews rozsiahlo informoval, karmelitánsky kláštor a jeho predstavená, matka Teresa Gerlach, sú od konca apríla v centre sporu s Olsonom. K vyvrcholeniu došlo 1. júna, keď Olson prepustil Matku Terezu z karmelitánskeho rádu s tým, že jeho šesťtýždňové vyšetrovanie ju uznalo za vinnú z porušenia šiesteho prikázania s verejne nemenovaným kňazom.

Na pojednávaní civilného súdu bol prehratý zvukový záznam z prvého stretnutia Olsona’s Matkou Terezou z 24. apríla, počas ktorého sa priznala, že sa dopustila istého sexuálneho hriechu s kňazom. Zatiaľ čo najprv uviedla, že tieto činy sa odohrali osobne a telefonicky, neskôr uviedla, že všetky udalosti sa uskutočnili cez telefón.

Karmelitánska komunita však vo svojom nedávnom vyhlásení z 18. augusta načrtla “svoju úplnú dôveru v osobnú a morálnu integritu svojej matky predstavenej a v jej vedenie.”

Mníšky argumentovali, ako “bola naša synovská dôvera zneužitá osobným a verejným správaním človeka, ktorý sa v snahe dosiahnuť svoje bližšie nešpecifikované osobné ciele nebojí na mníšky kričať alebo ich ponižovať v súkromí i na verejnosti, keď protestujú, že sa ignorujú ich práva, ktorý neváha prostredníctvom svojich úradníkov porušovať ich posvätnú klauzúru a ktorého konanie vo vzťahu k osobnému majetku a súkromiu je viac ako vážne pochybné.”

Odvolávajúc sa na prioritu “spravodlivosti ” spolu s “našou vlastnou duchovnou a psychickou bezpečnosťou ” komunita vyhlásila: “musíme zostať nezávislí od tohto biskupa dovtedy, kým neoľutuje zneužívanie, ktorému nás vystavil, osobne sa zaň našej komunite ospravedlní a prijme náležité verejné odškodnenie.” 

Očakávanie sankcií

Karmelitáni bagatelizovali náznaky akéhokoľvek rozsiahleho odmietnutia autority a uviedli, že “zostávame úplne verní učeniu Katolíckej cirkvi a potvrdzujeme, že pápež a biskup Fort Worthu, nech sú dnes kýmkoľvek alebo nech budú v budúcnosti kýmkoľvek, sa budú v tomto kláštore vždy modliť, predovšetkým v kánone svätej omše.”

Priznávajúc pravdepodobnosť “sankcií”, komunita argumentovala, že “my spoločenstvo s nikým neporušíme.”Namiesto toho napísali, že: 

… zneužívanie, ktorému sme boli vystavení, je tak vážne nespravodlivé a neznesiteľne ničí povolanie, ktorému sme sľúbili pred Všemohúcim Bohom, že podľa svedomia s týmto zneužívaním nemožno spolupracovať. Toto nie je odmietnutie žiadneho článku katolíckej viery alebo morálky. Je to skôr vyhlásenie, že za týchto konkrétnych a zvláštnych okolností nemôžeme vo svedomí pred Všemohúcim Bohom dovoliť, aby tento diecézny biskup naďalej pokračoval vo svojom zneužívajúcom správaní voči nám.

V súvislosti s konaním biskupa voči Karmeľu sa objavilo veľa špekulácií, pričom sa argumentovalo, že ho podnietila túžba zatlačiť do úzadia ďalšie mníšske spoločenstvo, ktoré si obľúbilo tradičnú liturgiu a sviatosti Cirkvi’a. 

Mníšky teraz verejne potvrdili, že sa skutočne začali venovať starobylej liturgii, resp. latinskej omši, a že odteraz budú používať len tradičné karmelitánske používanie rímskeho obradu. Pomôže to “lepšie vzdávať Všemohúcemu Bohu slávu, ktorá mu patrí,” napísali, pričom dodali, že toto rozhodnutie má byť aj “príležitosťou na ešte väčšie zneužívanie z toho istého zdroja.” 

Tiež naznačili možnú nečistú hru v právnych a kanonických sporoch, ktoré prebiehajú v posledných mesiacoch, a uviedli, že “si nemôžeme dovoliť investovať naše duchovné alebo materiálne zdroje do márnych sporov s autoritami, ktorých programy sú nám úplne cudzie a ktorých prostriedky na ovplyvňovanie výsledkov našich odvolaní presahujú všetko, čomu sa môžeme vyrovnať.”

Biskup Olson vydal varovanie pred exkomunikáciou

Jeden deň po vyhlásení mníšok’ Olson odpovedal varovaním diecézy Fort Worth, že kvôli vyhláseniu Karmel’“Matka Terézia Agnes, tým na seba mohla uvaliť latae sentiae,( t.j, vlastným schizmatickým konaním) exkomunikáciu.”

“Ostatné mníšky,” dodal, “v závislosti od ich spoluúčasti na verejne, škandalóznom a schizmatickom konaní Matky Terézie Agnes’si mohli prípadne vyvolať rovnakú latae sententiae exkomunikáciu.”

Olson nariadil, aby kláštor zostal “uzavretý pre verejnosť dovtedy, kým sa Arlingtonský karmel verejne nezriekne týchto škandalóznych a schizmatických činov Matky Terezy Agnes,” ktoré stáli v priamom rozpore s Karmelom’s vyhlásením, že je “otvorený pre všetkých, ktorí sa tam v dobrej viere chcú modliť alebo sa zúčastňovať na liturgických obradoch, ktoré slávime, bez ohľadu na akékoľvek protesty, ktoré by v tejto súvislosti chceli vzniesť tí, ktorí nás zneužili.”

Vyhlásenie Olsona’však zanechalo otázky, na ktoré treba odpovedať, najmä pokiaľ ide o status exkomunikácie. Nevyhlásil, že nejaká exkomunikácia vznikla, ale len naznačil, že mohla byť automaticky uzákonená konaním prefektky’

Po zverejnení ich vyhlásenia začali karmelitánky týždňové ústranie, čo znamená, že Olson pravdepodobne nebude môcť počas tohto obdobia nadviazať kontakt s mníškami, a ani z ich vyhlásenia nevyplýva, že by mu to bolo umožnené v budúcnosti. 

Arcibiskup Viganò vyjadruje podporu

Vyjadrenie mníšok’ sa síce stretlo s varovaním pred exkomunikáciou Olsona, ale podporil ho bývalý pápežský nuncius arcibiskup Carlo Maria Viganò, ktorý sa o prípad od jeho vzniku zaujímal kľúčovo a priaznivo. 

Arcibiskup zverejnil vlastnú odpoveď na podporu karmelitánov, pričom ich konanie vykreslil ako formu poslušnosti Bohu, ktorá je skôr poslušnosťou voči “všeobecnému rozvratu,” alebo “zrade cirkevnej autority.”

Pochválil tých, ktorí z “túžby zostať verní Kristovi a večnej Tradícii Cirkvi… sa robia kanonicky nezávislými od tých, ktorí v Cirkvi konajú proti Cirkvi, od tých, ktorí v mene Boha konajú proti Bohu.”

Viganò tiež naznačil skryté motívy Olsonovho’konania v súvislosti s Karmelom: 

Na jednej strane je tu ideologická zúrivosť vatikánskeho dikastéria pre rehoľníkov na čele s ultramodernistickým prefektom a skorumpovaným a bezohľadným sekretárom, ktorých oboch chráni Bergoglio; na druhej strane sú tu bezprostredné záujmy Svätej stolice a miestnych ordinárov, ktoré majú predovšetkým finančný charakter.

Arcibiskup už skôr upozornil, že podpora zo strany vatikánskej’Kongregácie (teraz Dikastéria) pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života (CICLSAL) pre Olsona je súčasťou širšieho úsilia kongregácie s notoricky protitradičného sekretára arcibiskupa Josého Carballa o potlačenie tradičných skupín rehoľníkov.

Vzhľadom na mníšske’odmietnutie Olsonovej’autority sa teraz ukáže, aké praktické kroky podnikne buď biskup, alebo Vatikán.