Po liberáloch už útočí na Cirkev aj ministerstvo školstva

482
Kultúra smrti

Redakcia portálu Christianitas.sk vás nedávno informovala o tom, ako chcú liberáli meniť učenie katolíckej Cirkvi a útočia na jej základné pravdy. Rozpútala to jedna hodina náboženstva v Trenčíne, kde sa žiakom prednášalo o homosexualite. Čakali ste, že médiá hlavného prúdu sa budú snažiť nájsť v tejto kauze pravdu? My určite nie, ale to, čo predviedla televízia Markíza vo svojej reportáži nás predsa len šokovalo. A to, čo vyhlásila štátna tajomníčka ministerstva školstva – už hraničí s prenasledovaním Cirkvi.

 

Redakcia Christianitas.sk sa spojila s otcom Igorom Cingeľom, gréckokatolíckym kňazom a katechétom, ktorý spolu s ďalším kňazom (rímskokatolíckym) zorganizoval pre študentov trenčianskeho gymnázia spomínanú prednášku.

Prednáška o homosexualite a probléme homosexuality vznikla z podnetu žiakov, ktorí si od nás túto tému pýtali. Ako sa pozerá katolícka Cirkev na homosexualitu. A potom to vyplynulo aj z našich osnov, kde sa k týmto témam aj máme vyjadrovať,“ vysvetlil nám kňaz s tým, že ani on, ani jeho spolubrat v duchovej službe sa necítia v téme ako odborníci, preto si na hodinu pozvali hosťa z linky Valentín, ktorý sa venuje už dlhé roky službe duchovnej pomoci kresťanom s homosexuálnymi sklonmi a všetkým, ktorí prežívajú problém identity s vlastným pohlavím.

Vychádzal z katechizmu katolíckej Cirkvi, z Tradície Cirkvi, zo Svätého písma, a potom zazneli konkrétne veci, ktoré on vo svojej 23-ročnej praxi zažil, keďže pracuje s ľuďmi, ktorí sú homosexuálne cítiaci,“ dodal duchovný. Samotná linka Valentín vznikla vo februári 1999 a pôsobí ako pastoračná iniciatíva pri gréckokatolíckej cirkvi v Košiciach. Nesie meno svätca, ktorý žehnal a prial pravej láske, vážil si úprimnú lásku a pomáhal napĺňať potrebu lásky v živote ľudí, pričom ju považoval za Božie dielo. Otec Cingeľ aj so svojím spolubratom boli s obsahom prednášky spokojní, ale veľa vecí, ktoré tak pobúrili liberálov, vraj bolo vytrhnutých z kontextu.

Pristúpili by sme k tomu ešte raz, ale s lepšou prípravou, čo sa týka diskusie na konci aj s možnosťou kladenia otázok,“ povedal.

Aj podľa hovorcu KBS Martina Kramaru, ktorý sa vyjadril pre médiá, sa javí, že jadrom celého problému je nedorozumenie, „ktoré vzniklo chýbajúcou diskusiou a vyňatím niektorých viet z kontextu“.

Musíme sa postaviť na obranu našej viery

A tu by mohla celá „kauza“ skončiť, keby sa divácky vďačnej témy nechytila televízia Markíza. Na rozdiel od našej redakcie, ktorá sa vo svojom článku snažila nájsť pravdu a overiť si fakty, redakcia Markízy poňala svoju reportáž ako výsmech Cirkvi.

Okrem kňaza totiž televízia oslovila aj psychologičku a sexuologičku, ktoré pred kamerou lamentovali, aké nezvratné poškodenie psychiky hrozí študentom po tejto hodine náboženstva. Hviezdou reportáže podfarbenej ilustračnými obrázkami homosexuálov sa však stala štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová, ktorá s tragickým výrazom tváre vzdychala:

Je povinnosťou školy, aby prinášala informácie, ktoré sú vedecky podložené a nie informácie, ktoré spadajú skôr do obdobia stredoveku.“

Od rezortu, na čele ktorého je Branislav Gröhling, bývalý vizážista, kaderník a plagiátor (o ktorom aj liberálny Denník N povedal, že jeho diplomovka je kombináciou kompilátu a plagiátu), asi nikto z nás veľké očakávania nemá. Všetko však má svoje hranice. A to, že sa štátna tajomníčka opováži nazvať výuku katolíckeho katechizmu informáciami zo stredoveku, to už bolo nielen prekročením hranice, ale aj urážkou takmer 60 % Slovákov, ktorí sa v poslednom sčítaní obyvateľstva prihlásili ku katolíckej viere. Štátna tajomníčka ďalej divákov informovala, že ministerstvo bude s jednotlivými cirkvami komunikovať, pretože: „Oni sú veľmi otvorení…“

Veríme však, že táto „otvorenosť“ pôjde ruka v ruke s obranou katechizmu a tradície Cirkvi, pretože už od konca minulého roku na Slovensku pribúdajú liberálne útoky namierené voči veriacim a naozaj už prišiel čas, aby sme sa rázne postavili na obranu základných právd našej viery.

Zvlášť teraz, keď Síthová na sociálnej sieti jasne povedala, že každý, kto chce na Slovensku učiť, musí akceptovať „rôznorodosť“. A názory, aké zazneli na hodine náboženstva v Trenčíne sú podľa nej „historicky prekonané, neaktuálne a nepravdivé. Zastávanie takýchto názorov a ich vnucovanie študentom a študentkám na školách považujem za zneužitie privilégia a možnosti učiť a formovať budúce generácie. Považujem za povinnosť každého jednotlivca, ktorý vstupuje do triedy za účelom vzdelávania detí, žiakov a žiačok, aby ich viedol v duchu demokratických hodnôt, tolerancie a akceptácie rôznorodosti…“