castel.jpg

Sv. Michal Archanjel zázračne zachraňuje Rím pred smrtiacou epidémiou moru

4,603
Zuzana Smatanová
AltKAT

Už ste počuli zázračný príbeh o Castel Sant´Angelo (Anjelský hrad)?

Castel Sant’Angelo je rozľahlou pevnosťou neďaleko Vatican City s gigantickou sochou sv. Michala Archanjela, umiestnenou na najvyššom bode tejto pevnosti. Táto socha pripomína úžasný príbeh o láske a starostlivosti, ktoré prejavil Boh svojmu ľudu skrze svojich anjelov.  

Okolo roku Pána 590 trpí Rím hroznou epidémiou moru, ktorý zabil už veľa ľudí. Pápež, sv. Gregor Veľký, vzýva o pomoc v boji s touto epidémiou anjelov. Pontifik slúži sv. omše a neúnavne kráča v procesii cez celý Rím, pričom sa modlí a kadidlom incenzuje priestor.

Na najvyššom bode spomínanej pevnosti sa zjavuje sv. Michal Archanjel so svojím mečom. 

Mor stále pustoší Rím. Pápež Gregor nariaďuje neustále pokračovať v procesii, účastníci procesie sa modlia litánie a nesú obraz Preblahoslavenej Márie, vždy Panny. A hľa! Jedovatá nečistota vo vzduchu sa pred týmto obrazom víri, krúti a uniká pred ním, akoby nedokázala vydržať jeho prítomnosť. Kade obraz prejde, zanecháva úžasný pokoj a čistý vzduch. Okolo obrazu bolo počuť spievať anjelov ...

Pápež zdvihne zrak a vidí Pánovho Archanjela na vrchole pevnosti, ako si utiera zakrvavený meč a odkladá ho do puzdra. Pochopil, že mor skončil, čo sa aj v skutočnosti stalo. Pevnosť potom pomenovali Anjelským hradom. Na pamiatku tejto udalosti dal sv. Gregor Veľký postaviť na najvyššom vrchole hradu sochu sv. Michala Archanjela na znak ochrany Ríma a celej Cirkvi.

Obráťme sa aj my na sv. Michala Archanjela v boji proti epidémii koronavírusu!

Svätý Michal Archanjel, oroduj za nás a ochraňuj nás v tomto boji!