prematurebaby24.png

Infanticída: V štáte Massachusetts plánujú zlegalizovať potraty až do narodenia

153
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Potratové aktivistky zo štátu Massachusetts zvyšujú tlak na štátnych poslancov, aby schválili zákon legalizujúci potraty v podstate z akéhokoľvek dôvodu až do narodenia.

Štátna zástupkyňa Maura Healey, poslankyňa Ayanna Pressley a mestské poradkyne Michelle Wu a Lydia Edwards spustili v pondelok pod zámienkou, že bojujú za zdravotnú starostlivosť pre ženy, kampaň na podporu návrhu zákona, informuje denník The Boston Globe

Zákon prezývaný Roe Act by v podstate odstránil všetky regulácie a obmedzenia týkajúce sa potratov v štáte Massachusetts. Umožnilo by sa tým umelé prerušenie tehotenstva až do narodenia, aj keď by neexistovalo fyzické ohrozenie života matky. Zároveň by sa pod väčším rizikom ocitli mladé obete sexuálneho zneužitia, pretože by sa odstránila požiadavka na potvrdenie o súhlase rodičov. 

Organizácia Občania štátu Massachusetts za život uviedla, že návrh umožní "pasívnu infanticídu" aj tým, že nebude vyžadovať lekársku starostlivosť pre dieťa narodené živé po potrate. 

Pro-potratová kampaň, ktorú zaplatila pro-choice organizácia NARAL Massachusetts, sa pokúša ukryť extrémistickú povahu návrhu v sérii videí a reklám. Reklamu spustili na Facebooku, YouTube a MASSterlist, uvádza časopis Boston Magazine

"Massachusetts, máme na viac," uviedla v jednom videu štátna zástupkyňa Maura Healey. "Rozhodnutia o zdravotnej starostlivosti by mali byť prijímané medzi pacientkou a jej lekárom. Čokoľvek z medicíny by nemalo byť nikdy súčasťou politiky." 

Na ďalšom videu vystupuje Kate Carson, stredoškolská učiteľka z Bostonu, ktorá podľa časopisu musela opustiť štát, aby mohla absolvovať neskorý potrat. 

"Vyrastala som v tomto štáte s pocitom, že by som vždy mohla dostať potrebnú lekársku starostlivosť, a vždy som si tým bola istá," povedala Carson. "A potom bolo moje dieťa choré a oni mi jednoducho povedali: Je nám to ľúto, ale musíte ísť niekam inde." 

Carson však nehovorila o lekárskej starostlivosti pre svoje dieťa. "Niekam inde" sa rozhodla ísť pre neskorý potrat. Potrat však nie je zdravotnou starostlivosťou a za takých okolností ani nie je potrebný. Mnoho nemocníc v súčasnosti poskytuje prenatálnu paliatívnu starostlivosť a hospice pre nenarodené deti s diagnostikovanými smrteľnými chorobami. Tieto programy pristupujú k matke a k nenarodenému dieťaťu s dôstojnosťou a starostlivosťou, ktorú si zaslúžia, čo umožňuje rodine stráviť krátky čas spoločne, poskytuje zdroje na zvládnutie bolesti a plánovanie starostlivosti o dieťa a jeho smrť. 

Potratové aktivistky sa snažia predstaviť tento návrh zákona verejnosti ako reformu "zabezpečujúcu, aby ktokoľvek bez ohľadu na vek, príjem alebo poistenie mal prístup k bezpečnému a legálnemu potratu," píše sa v časopise. 

Pro-life obhajcovia však tvrdo vracajú úder so silnými obavami o ochranu matiek a detí. Bez zákona o súhlase rodičov by mohli byť mladé dievčatá vystavené väčšiemu riziku nátlaku a zneužitia. 

"Musíme zabezpečiť, aby deti mali zodpovednú dospelú osobu, ktorá by vydávala súhlas so závažnými lekárskymi procedúrami - ako v prípade, keď sú rodičia povinní podpísať súhlas s podávaním Paracetamolu na školách, alebo, keď sa vyberajú mandle alebo prepichujú uši," hovorí Kerry Pound, lekárka a podpredsedkyňa organizácie Občania štátu Massachusetts za život, uvádza denník The Boston Globe. 

Pro-life organizácia predstavila scenár tehotného 13-ročného dievčaťa, ktoré by mohlo byť vydané napospas svojmu sexuálnemu násilníkovi a bolo by prinútené k potratu bez vedomia svojich rodičov. Zákony o súhlase rodičov pomáhajú chrániť mladé dievčatá pred zneužitím a pomáhajú zabezpečiť, že dievčatá učinia informované rozhodnutia predtým, ako ukončia život svojich detí. 

Pro-life organizácie tiež varovali daňových poplatníkov, že legislatíva alokuje financie prostredníctvom programu "Zdravý štart", aby sa tak zaplatili potraty počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva. Tiež si to bude vyžadovať, aby všetky zdravotné plány financované daňovými poplatníkmi zahŕňali potraty.

V stredu plánujú Občania štátu Massachusetts za život, Rodinný inštitút štátu Massachusetts a ďalšie pro-life organizácie zorganizovať tlačovú konferenciu v štátnom zastupiteľstve, aby vyjadrili nesúhlas s tzv. Zákonom Roe a zdôraznili potrebu pro-life možností výberz pre ženy a deti. 

Návrh zákona je podobný legislatíve, ktorá bola prijatá začiatkom tohto roka v štátoch New York, Vermont, Rhode Island a Illinois. 

Nedávny prieskum neziskovky Susan B. Anthony List odhalil silný nesúhlas voči legislatíve. Podľa prieskumu 62 percent voličov zo štátu Massachusetts nesúhlasí s neskorými potratmi, vrátane 49 percent demokratov a 66 percent nezávislých voličov. Rovnaký počet, 62 percent, tiež podporuje súčasný štátny zákon, ktorý vyžaduje súhlas rodičov predtým, ako dievča mladšie ako 18 rokov podstúpi potrat, zistil prieskum verejnej mienky.