doctors5.jpg

Doktor čelí obvineniam: Pacientke povedal, že potrat zabije ľudskú bytosť

376
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Lekár z Južnej Afriky čelí obvineniam iba za to, že tehotnej žene oznámil základné vedecké fakty o jej nenarodenom dieťati.

Spravodajstvo Eyewitness News informuje, že 32-ročný Jacque de Vos práve dokončoval svoju lekársku prax, keď ho Rada pre zdravotnícke povolania v Južnej Afrike obvinila z toho, že povedal žene, že potrat zabije ľudskú bytosť. 

Južná Afrika má jedny z najliberálnejších potratových zákonov na svete, keď umožňuje potraty na požiadanie v podstate z akýchkoľvek dôvodov a potraty sú financované daňovými poplatníkmi. Potraty sa stali legálnymi v roku 1996 na základe Zákona o rozhodnutí ukončenia tehotenstva. Oslavovaný vodca Nelson Mandela bol zástancom tejto legislatívy. 

V súčasnosti sú pro-life lekári prenasledovaní pre svoje presvedčenie. 

Vyšetrovanie De Vosa sa začalo v utorok v Kapskom Meste na základe štyroch obvinení z neprofesionálneho správania. Podľa správy sa mal lekár dopustiť "protiprávneho konania voči pacientkinej autonómii svojimi výrokmi o potrate". 

Ako uvádza stránka Sowetan Live, de Vos počas lekárskej stáže vo Vojenskej nemocnici vo Wynbergu údajne povedal tehotnej žene, že jej "plod bol ľudskou bytosťou" a že potrat zabije nenarodeného človeka. 

Tieto "výroky" však neboli názorom, ale faktmi. Učebnice lekárstva a biológie, svedectvá lekárskych odborníkov a dokonca aj samotných potratárov priznávajú, že ľudský život sa začína počatím a potrat zabíja ľudskú bytosť

V dôsledku obvinení však de Vos prišiel o prácu a podľa správy mu bola zakázaná lekárska prax. Údajne mu chýbal iba jeden týždeň k získaniu titulu. 

Jeho právnik Keith Matthee povedal, že Rada sa v tomto prípade neriadila nariadeniami, a preto nezabezpečila de Vosovi spravodlivý proces. 

"Dúfam, že to nebudete chápať ako spochybňovanie vašej integrity. Ide len o to, že musí dôjsť k hĺbkovej kontrole, aby sa zabezpečilo spravodlivé súdne konanie," uviedol Matthee. 

Ďalej tiež podľa správy uviedol, že Rada nevedela, či žena niekedy mala potrat alebo ako ďaleko bola v tehotenstve. 

"Nemáme žiadne vyhlásenie od osoby, ktorá tvrdí, že Dr. de Vos narušil jej autonómiu, žiadny list od sťažovateľky, iba vyhlásenie od matky," uviedol. 

Táto situácia upozorňuje na dôležitosť zákonov na ochranu svedomia. Bez nich môžu zdravotnícki pracovníci prísť o prácu a čo je horšie, môžu byť stíhaní iba za to, že hovoria pravdu. Tiež tu máme znepokojivé dôkazy o tom, že potratoví aktivisti nechcú, aby ženy poznali pravdu, a využijú vplyvných lídrov a riadiace orgány, aby ženy zostali v nevedomosti o živote svojich nenarodených detí a násilnosti potratov.