Ji_Seong_ho_holds_his_crutches_at_the_2018_State_of_the_Union_address_Public_Domain_CNA.jpg

Ako viedol Otčenáš tohto severokórejského dezertéra ku slobode

412
Milko Kostovič
Kultúra života

"Pred jeho útekom, keď bol Seang-ho mučený severokórejskými dôstojníkmi, tu bola jedna vec, ktorá mu uchovávala nádej: opakovane recitoval Otčenáš," povedal prezident Donald Trump vo svojom štvrtkovom prejave vo Washingtone na Národných modlitebných raňajkách.

Trump zdôraznil Seong-Hoovu odvahu a vieru aj počas svojej Správy o stave Únie v Januári.

Mnohí severokórejskí dezertéri, ako Ji Seong-ho, sa stretávajú s kresťanstvom prostredníctvom misionárov, ktorí organizujú podzemné železnice, vďaka ktorým môžu uniknúť do Číny, kde stále čelia riziku, že budú repatriovaní späť do Severnej Kórey.

Cesta s kresťanskými misionármi často vedie ku konverzii dezertérov. Podľa štúdie Dr. Jin-Heona z roku 2015 s názvom "Podzemné železnice kresťanskej konverzie" sa osemdesiat až deväťdesiat Severokórejčanov, ktorí prejdú podzemnou železnicou, identifikujú ako kresťania. 

Podľa UCA News jeden katolícky kostol v Soule pokrstil 60 severokórejských dezertérov počas jedného dňa v júni 2016. Ešte predtým ich otec Raymond Lee Jong-nam katechizoval a pomohol im pri prechode do reálneho života v Južnej Kórei.

"Ďakujem otcovi Leeovi za to, že nám ukázal hlbokú lásku, ako náš otec a ja budem tento nový život žiť naplno v tejto Cirkvi," povedal jeden čerstvo pokrstený Severokórejčan pre spravodajstvo Union of Catholic Asian News.

Ji Seong-ho, ktorého príbeh upútal pozornosť národa, keď triumfálne vyzdvihol svoje barly počas minulotýždňového prejavu prezidenta o stave Únie, sa pre EWTN vyjadril, že počas úteku mu pomáhala modlitba.

"Ponúkol som toľko modlitieb svojmu Bohu...Začal som sa modliť: zachráň ma, pomôž mi," uviedol.

Ji ušiel zo Severnej Kórei v roku 2006, keď prekročil rieku Tumen a prešiel do Číny a následne prechodil 6214 míľ naprieč Čínou, Laosom, Mjanmarskom a Thajskom, aby sa dostal do Južnej Kórey na barlách v dôsledku skoršej tragédie, kvôli ktorej sa stal mrzákom.

Teraz, keď dosiahol slobodu, Ji Seong-h povedal, že sa cíti povolaný Bohom, aby zachránil ostatných severokórejských utečencov.

"Severokórejčania musia cítiť Božiu lásku a severokórejské duše potrebujú Božiu spásu. V súlade s týmto presvedčením robím to, čo robím," povedal. 

Podľa (juho)kórejského Ministerstva pre zjednotenie vstúpilo do Južnej Kórey od roku 1998 viac ako 31 000 severokórejských dezertérov. 

Avšak každoročný počet Severokórejčanov, ktorí prichádzajú na juh, klesol od doby, keď čínsky prezident Xi Jinping prevzal moc a zakročil proti kresťanským misionárom. 

Podľa údajov ministerstva zjednotenia bolo práve v ostatnom roku najmenší počet zbehnutí zo Severnej Kórey do Južnej Kórey od roku 2001.

Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí dochádza v 25 miliónovej Severnej Kórei k častému porušovaniu ľudských práv.

"Režim KĽDR zadržiava viac než 100 000 ľudí, vrátane detí v politických táboroch, kde sú pod vedením Kim Jong Una vykonávané hromadné popravy, mučenia, sexuálne násilie, hladomory a iné otrasné zneužívania," uviedla 6. februára hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Heather Nauert.

Severná Kórea je pravidelne hodnotená organizáciou Open Doors ako najhoršia z hľadiska prenasledovania kresťanov.

"Katolícka diecéza Pchjongjangu je prázdna a posledný biskup bol menovaný v marci 1944. V Severnej Kórei neexistujú žiadni domáci katolícki kňazi, no hosťujúci kňazi príležitostne slúžia omšu. V roku 2008 sa otec Paul Kim Kwon-soon, juhokórejský františkán, stal prvým kňazom, ktorý získal povolenie na pobyt," píše sa v správe nadácie Aid to the Church in Need. 

Jeden francúzsky kňaz, otec Philippe Blot, niekoľkokrát navštívil Severnú Kóreu. V katedrále Notre Dame v apríli 2017 hovoril s Parížanmi o svojom pohľade na krajinu, ktorá si vyberá kresťanov ako cieľ mučenia a popráv. 

"Ako misionár a ako katolícky kňaz tu hovorím v mene všetkých tých Kórejčanov, ktorí už viac než 60 rokov žijú najdlhšiu krížovú cestu v ľudských dejinách," uviedol.

Otec Philippe požiadal Katolíkov, aby sa modlili "vrúcne každý deň za tento ukrižovaný národ."