20080910_220208_Brazil_Anti.jpg

Politico: Rumunsko sa v podpore manželstva muža a ženy, rodiny a pro-life, dostáva na neliberálnu cestu

188
Kultúra života

Rumunsko sa pripravuje na referendum o zmene a doplnení ústavy zakázaním homosexuálnych manželstiev. Občianskoprávni kritici však varujú, že by mohol priviesť krajinu na “neliberálnu” cestu popri Maďarsku a Poľsku.

 

Hoci rumunský občiansky zákonník zakazuje manželstvo rovnakého pohlavia a občianske partnerstvá nielen medzi homosexuálnymi, ale aj heterosexuálnymi partnermi, v ústave je rodovo neutrálna formulácia o manželstve, ktorá ju definuje len ako zväzok “medzi manželmi”.

Referendum o zmene ústavy, aby aj na základe nej boli zakázané homosexuálne manželstvá, by sa malo uskutočniť v novembri. Je výsledkom kampane “Koalície pre rodinu”, ktorá spája viac ako 40 skupín, väčšinou náboženských či “pro-life”, s podporou vplyvnej pravoslávnej cirkvi.

“Máme ústavné právo a morálnu povinnosť obhajovať rodinu voči tým tendenciám modernej spoločnosti, ktoré znižujú jej dôležitosť a urýchľujú jej degradáciu,” píše webová stránka Koalície pre rodinu.

Všetky hlavné politické strany v Rumunsku vyjadrili podporu ústavnej zmene, s výnimkou Únie zachráňme Rumunsko (USR), takže sa očakáva sa, že iniciatíva bude schválená aj v parlamente. Liviu Dragnea, vodca strany PSD a najsilnejší politik v Rumunsku, minulý mesiac vyhlásil: “Aj keď niektorí moji kolegovia v Bruseli sú nespokojní s tým, čo sa deje v Rumunsku, urobíme to.”

Proti sú samozrejme skupiny LGBT. “Toto referendum je dôkazom pohybu Rumunska neliberálnym smerom,” vyhlásil Vlad Viski, prezident MozaiQ, jednej z najväčších rumunských skupín pre práva LGBT.

Server Politico pripomína, že Rumunsko je prevažne konzervatívnou krajinou. Do roku 2001 tu bolo nezákonné už aj držanie sa párov rovnakého pohlavia za ruky, ale všetko sa zmenilo v rámci procesu vstupu krajiny do EÚ.

Spomínaná je však snaha náboženských skupín spolu s miestnymi cirkvami aj v ďalších krajinách zákazať iné manželstvá než medzi mužom a ženou, či podporovať kampane na vylúčenie sexuálnej výchovy z vyučovania na školách a za život nenarodených detí.

V Chorvátsku skupine “V mene rodiny” sa v roku 2013 podarilo spustením referenda úspešne zmeniť ústavu krajiny v akceptovaní manželstva len medzi mužom a ženou. Podobné snahy mobilizovať občanov sa uskutočnili v Gruzínsku, v Bulharsku, vo Francúzsku a v iných európskych krajinách.

Spomína sa aj snaha Slovákov. V roku 2015 slovenská “Aliancia pre rodinu” tiež mobilizovala referendum na podporu rodiny, aktuálne je manželstvo medzi mužom a ženou zakotvené aj v Ústave SR. V tom istom roku sa uskutočnilo vďaka skupine “Deti sú podstatné” referendum aj v Slovinsku, čím sa síce zablokovali plány vlády legalizovať homosexuálne manželstvá, ale v tomto roku už boli schválené a prebehli aj prvé sobáše.

Už v roku 2010 Maďarsko zmenilo svoj základný zákon na ochranu života plodu od počatia a obmedzenie definície manželstva len na zväzok heterosexuálneho páru. V Poľsku vládna strana PiS je taktiež proti “rodovej (gender) ideológii” a zaviedla návrh zákona o reforme školstva, aby bola podporovaná “výchova k rodinnému životu”.