Raymond-Burke.jpg

Kardinál Burke bol znovuvymenovaný na post Vatikánskeho najvyššieho súdu

267
Kultúra života

Pápež František znovuvymenoval amerického kardinála Raymonda Lea Burkeho na Apoštolskú signatúru takmer tri roky po tom, ako ho z postu prefekta odvolal.

 

Svätá stolica v sobotu ráno oznámila, že Burke bol vymenovaný na Vatikánsky najvyšší súd, kde spolu s ním budú aj kardináli Agostino Vallini a Edoard Menichelli, arcibiskup Frans Daneels a biskup Johannes Willibrordus Maria Hendriks.

Kardinál Burke slúžil ako prefekt súdu už šesť rokov pred tým, ako bol odvolaný v roku 2014 a menovaný za hlavného patróna Maltézskeho rádu, čo je prevažne “čestnou funkciou”. Bolo veľmi nezvyčajné odvolať vysokopostaveného kardinála bez toho, aby mu bola priradená porovnateľná funkcia.

Burke je silným obhajcom tradičného cirkevného učenia a bol jedným zo štyroch kardinálov, ktorí podpísali “dubia” požadujúce od pápeža Františka objasnenie jeho posynodálnej exhortácie o láske a rodine Amoris Laetitia, nakoľko sa začali šíriť rôzne interpretácie jediného cirkevného učenia o sviatostiach a manželstve.

Dr. Joseph Shaw, hovorca signatárov tzv. Filiálnej korekcie, verí, že toto vymenovanie je “malým krokom v rehabilitácii kardinála Burkeho ako aktívneho člena kúrie”. Dodal, že ide o “zdravý rozum pápeža Františka a jeho poradcov ponechať si skúseného človeka”.