original.jpg

Maďarský biskup hovorí, že pápež sa v otázke utečencov mýli

35
Zuzana Smatanová
Neutral

Odkaz pápeža Františka už nemohol byť jasnejší - katolíci celej Európy majú morálnu povinnosť pomôcť stovkám tisícov utečencov, prúdiacim do Európy, tým, že im sprístupnia svoje kostoly, kláštory a domovy ako útočište.

Hlavný cirkevný duchovný predstaviteľ južného Maďarska má však v súvislosti s mohutnými davmi migrantov, prúdiacimi do celej Európy, rovnako jasný odkaz: Jeho Svätosť sa mýli.

 

"To nie sú utečenci. To je invázia", hovorí biskup Laszlo Kiss-Rigo, ktorý spravuje južné územie tejto prevažne katolíckej krajiny. "Prichádzajú sem s výkrikom ´Allahu Akbar´. Chcú to tu všetko ovládnuť a prebrať." Biskup týmto naliehavým tónom reaguje na rozšírený duchovný zápas v Európe, orientovaný na zvládnutie čoraz väčšieho prílivu prevažne moslimských mužov, žien a detí, ktorí prichádzajú na tradične kresťanský kontinent. Pápežova výzva k súcitu a charite konkuruje názoru, najjasnejšie vyjadrenému maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý prílev migrantov odsudzuje ako priamu výzvu kresťanskému charakteru Európy. Prinajmenšom v Maďarsku sa zdá, že názor premiéra vyhráva. 

 

[Pápežova výzva európskym katolíkom, aby sa ujali utečencov]

 

Aj keď sa v iných častiach Európy snažia vyhovieť pápežovej požiadavke, tu existuje len málo dôkazov o nejakej prehnanej príprave na zvládnutie najhoršej humanitárnej krízy v Európe za celé desaťročia. Napriek vzrušeniu, ktoré Orbán na celom svete vyvolal svojou snahou zabrániť utečencom v ceste na ich územie alebo tým, že niektorých z nich uväznil, je zjavné, že tento jeho postoj mu len vylepšil reputáciu ako rozumnému vlastencovi, ktorý bráni svoju krajinu proti útokom "desiatok miliónov" nových prišelcov.  

Biskup Kiss-Rigo sa vyjadril, že "s premiérom absolútne súhlasí". Pápež, na rozdiel od neho, "nepozná danú situáciu". Biskup situáciu popisuje tak, že Európu zaplavujú ľudia, ktorí sa vydávajú za utečencov, no v skutočnosti predstavujú smrteľné nebezpečenstvo pre európske "kresťanské univerzálne hodnoty". Aj keď väčšina migrantov, ktorí prekročili hranice na juhu Maďarska sú zo Sýrie - kde kvôli vojne prišlo o život viac ako 320.000 ľudí - nepovažoval za správne pomáhať im, pretože väčšina z nich "mala peniaze". Pri príchode nechali po sebe neporiadok a odpadky a odmietli ponúkané jedlo. "Väčšina z nich sa správala veľmi arogantne a cynicky", pokračuje biskup, ktorý bol 9 rokov biskupom v oblasti, kde žilo 800.000 katolíkov.

Pomocní robotníci na hraniciach a na hlavnej budapeštianskej stanici - kde stovky utečencov čakali na vlaky do západnej Európy - však poskytli iný pohľad. Opisovali ľudí, zúfalo potrebujúcich pomoc, ktorú vďačne prijímali. 34-ročný steward Mark Balasz hovorí: "Keď som po prvý-krát prišiel na stanicu, bola plná detí a bábätiek. Sám mám tri vlastné deti. Predstavil som si, čo by som urobil, keby bola vojna tu; asi to isté, čo oni." Ako súčasť dobrovoľníckych skupín pomáhal na stanici asi týždeň, dňom i nocou rozdával jedlo, oblečenie a plienky. Migranti si snahu týchto skupín všimli. "Maďarsko - máš dobrých obyvateľov" napísal ktosi kriedou na múr stanice. Od väčších organizácií, ako je aj kresťanská charita, však dostali iba malú podporu.

Balazs Odor - funkcionár Reformovanej cirkvi v Maďarsku, druhej najväčšej denominácie, pripúšťa, že aj u nich veriaci na túto krízu reagujú zdržanlivo. Odmieta síce Orbánovo vyjadrenie, že kresťanstvo v Európe sa ocitlo pod nátlakom, no zároveň uznáva, že stovky tisícov moslimov nepochybne "vyvolávajú úzkosť a strach. A to je po politickej stránke veľká chyba". Maďarsko nie je nijak zvlášť nábožensky založenou krajinou - polovicu storočia tu vládli komunisti, ktorí robili všetko preto, aby obmedzili vplyv Cirkvi a na nedeľné omše chodilo rovnako málo veriacich, ako aj v iných európskych krajinách. "Orbánova snaha etablovať krajinu ako kresťanskú baštu proti moslimskému náporu však vyorala v psychike národa hlbokú brázdu", povedal Botond Feledy, politický analitik. Aj najväčší národný sviatok krajiny je pripomienkou obrátenia krajiny na kresťanstvo; datuje sa viac ako tisíc rokov do minulosti. Národniari často pripomínajú porážku otomanských okupantov zo 17. storočia ako dôkaz, že Maďarsko je rozhodujúcim obrancom v boji proti zhubným vplyvom, ohrozujúcich východ. 

O kresťanstvo sa Orbán oprel už aj dávnejšie, keď dal zaviesť do Ústavy klauzulu, v ktorej "ustanovuje rozhodujúcu úlohu kresťanstva pri zachovávaní štátnosti" a podporil náboženskú náuku na školách. Aj vďaka tomuto bol čoraz populárnejší.

Pre Evu Vargovú, 63-ročnú dobrovoľníčku-lekárku, ktorá poskytuje pomoc migrantom, však táto utečenecká kríza nie je otázkou náboženskej politiky. "Pre mňa neexistujú kresťanskí a nie kresťanskí pacienti; sú to skrátka moji pacienti, o ktorých som povinná sa postarať", hovorí táto lekárka, ktorá s organizáciou Hungarian Baptist Aid už pochodila krajiny celého sveta.