Karierista Lajčák chce do OSN?

2,724
Kultúra smrti

Slovensko nemusí byť vo voľbe bez šance, ale hlasuje sa až o tri roky. Ako možný kandidát sa spomína aj Ján Kubiš, o záujme Miroslava Lajčáka už boli oficiálne informovaní Američania.

BRATISLAVA. Hoci má súčasný generálny tajomník OSN Pan Ki­-mun pred sebou ešte tri a štvrť roka vo funkcii, v diplomatických zákulisiach sa už niekoľko mesiacov hovorí a lobuje za jeho nástupcu.

Nového tajomníka by mali voliť na jeseň 2016, o takýchto významných funkciách sa však v medzinárodnej diplomacii vedú vždy rozhovory už niekoľko rokov dopredu.

O miesto po Pan Ki­-munovi sa chce podľa informácií SME uchádzať minister zahraničia vo vláde Smeru Miroslav Lajčák a o svojich ambíciách hovoril opakovane na neoficiálnych rozhovoroch so zahraničnými diplomatmi aj slovenskými politikmi.

Ešte pred letom o jeho záujme oficiálne informoval zástupca americkej ambasády ministerstvo zahraničia USA.

Lajčák kandidatúru oficiálne nevylúčil a z vyjadrenia jeho hovorcu Borisa Gandela vyplýva skôr opak. Napísal, že minister sa sústreďuje na to, aby profesionálne a zodpovedne plnil úlohu šéfa našej dipomacie a chce ju vykonávať do konca funkčného obdobia Ficovej vlády – teda do apríla 2016.

„Hovoriť o voľbe generálneho tajomníka OSN je dnes predčasné. V každom prípade je pozitívne, že sa meno slovenského kandidáta spomína v širších odborných kruhoch,“ odpovedal SME.

Kubiš hrá cez New York

Kto je Lajčák
  • v československej diplomaciipracoval už za komunizmu,
  • v rokoch 1991 - 1993 pôsobil na veľvyslanectve v Moskve,
  • v rokoch 1994 až 1998 bolveľvyslancom v Japonsku,
  • neskôr šéfoval kancelárii ministra Eduarda Kukana,
  • 2001 – 2005 bol veľvyslancom Slovenska pre Srbsko a Čiernu Horu, Macedónsko a Albánsko,
  • od roku 2007 bol vysokým predstaviteľom medzinárodného spoločenstva a predstaviteľom Európskej únie v Bosne a Hercegovine,
  • ministrom bol v prvej a je aj v druhej Ficovej vláde.

Lajčák nie je jediným možným slovenským kandidátom. Šance má najmä v Európskej únii a predovšetkým v jej takzvanej východoeurópskej skupine, kým v OSN má veľmi dobré kontakty Ficov bývalý minister zahraničia Ján Kubiš.

Momentálne je vedúcim misie Spojených národov v Afganistane, ktorá má vyše 1000 členov a ide o jednu z najväčších a najdôležitejších misií OSN.

Slovenským kandidátom nahráva, že by ich mohla nominovať práve naša východoeurópska skupina.

Generálneho tajomníka volí Valné zhromaždenie OSN na návrh Bezpečnostnej rady. V nej majú zásadný hlas piati stáli členovia – USA, Rusko, Veľká Británia, Francúzsko a Čína. Úspešný kandidát by tak mal mať v prvom rade súhlas USA a Ruska. Lajčák aj Kubiš by ho vzhľadom na svoju kariéru a minulé vzťahy získať mohli.

O slovenských šanciach v apríli písal aj analytik prestížneho časopisu World Politics Review Richard Gowan. V článku o možnom nástupcovi Pan Ki­-muna píše o zhode na tom, že by kandidáta mohla nominovať východoeurópska skupina.

Menoval Lajčáka a Kubiša, Bulharku Irinu Bokovovú, ktorá je generálnou riaditeľkou UNESCO, a bývalého slovinského premiéra Danila Türka.

Šebej: Úroveň je nízka

Predseda zahraničného výboru parlamentu František Šebej z Mosta­-Hídu nevie, či má Slovensko skutočnú šancu tento post získať.

„Moja mienka o doterajších tajomníkoch OSN, okrem jedného, je taká nízka, že som si istý, že ktorýkoľvek z nich by bol lepší,“ povedal o Lajčákovi a Kubišovi.

Nadšeným Lajčákovým prívržencom je šéf výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha zo Smeru.

„Neviem si predstaviť lepšieho, pripravenejšieho a uznávanejšieho kandidáta na tento post než Miroslava Lajčáka, ktorého považujem za jedinečného diplomata svetového formátu a otvoreného a moderného politika,“ povedal.

V Smere je náhradníkom na prezidenta

O Miroslavovi Lajčákovi sa v Smere hovorí ako o možnom kandidátovi na prezidenta, keby Robert Fico nekandidoval.

Diplomat Miroslav Lajčák, ktorý sa stal ministrom zahraničia už za prvej vlády Roberta Fica, môže mať pred sebou aj ďalšiu politickú kariéru.

V Smere sa o ňom hovorí ako o jednom z hlavných favoritov na stranícku kandidatúru do nadchádzajúcich prezidentských volieb, ak by do nich nešiel Robert Fico. Lajčák hovorí, že o túto nomináciu príliš záujem nemá a chce sa ďalej venovať zahraničnej politike.

Poslanec Smeru Ján Podmanický vraví, že by najlepším kandidátom bol Fico, ale ak by nekandidoval, za veľmi vhodnú voľbu označil aj Lajčáka.

Jeho stranícky kolega Anton Martvoň vraví, že by v prípade Ficovej neúčasti mohol Smer vybrať kohokoľvek z podpredsedov – Pavla Pašku, Roberta Kaliňáka, Dušana Čaploviča či Vladimíra Maňku – a urobil by veľmi dobre. Za dobrého kandidáta so šancami na zvolenie považuje aj Lajčáka.

Viacerí poslanci Smeru neoficiálne hovoria o Lajčákovi ako o človeku s najväčšími šancami po Ficovi.

Okrem Lajčáka sa ako možní kandidáti v Smere spomínajú aj Robert Kaliňák či slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič.

O oboch sa uvažuje aj ako o možných predsedoch vlády, ak by Fico nakoniec kandidoval a stal sa prezidentom.