‘Matty bol mŕtvy, teraz je v poriadku:’ Neuveriteľný príbeh o tom, ako batoľa ožilo.

1,395
Lucia Salomonová
Kultúra života

Matty a Elsa Cunningham si mysleli, že prišli o syna, keď sa začiatkom tohto mesiaca utopil. Ale 22-mesačný Matty prešiel cez toto hrozné utrpenie bez žiadnych zdravotných komplikácií.

Batoľa nemalo prežiť. Tento príbeh vzdoruje zákonom prírody a vedy. Táto oregonská rodina chce zdieľať radosť zo zázraku, ktorý pripisujú sile modlitby.

Matt Cunningham povedal pre LifeSiteNews: „Naša katolícka viera je stredom nášho života, ale nikdy som nevedel, že sme až tak bohate požehnaní. Je to viac ako by sme mohli kedy prosiť.

Elsa sa vyjadrila, že verí, že to, že jej syn prežil, je vďaka zázraku a ako dokonca jeho samotná prítomnosť každý deň je najväčším svedectvom o zázraku života než tomu bolo predtým.

Pretože viete, že keď sa zobudíte, Matty je v poriadku,“ povedala pre LifeSiteNews.

Nestalo by sa to bez Boha

Mnoho ľudských rúk sa snažilo zachrániť Mattyho a my sme im vďační.

Ale bol tam aj zjavný Boží zásah, ktorý mal za následok Mattyho prežitie.

Sú vďační Bohu, uznávanému arcibiskupovi Fultonovi Sheenovi, sv. Jozefovi, Mattovej zosnulej matke a Presvätej Panne Márii.

Jeho rodičia sa modlili k Bohu a k svätým počas celej Mattyho kritickej situácii, ale hlavne po hrôze, keď ho našli vo vode. Bol to arcibiskup Sheen, ctený priekopník modernej evanjelizácie, na ktorého sa v tej chvíli Matt obrátil.

Zvolal som na arcibiskupa Sheena,“ Matt opísal rozhovor s 911, čo bola vlastne zmes volania do neba za záchranu syna a komunikácia so záchrankou.

V tom mesiaci sa rodina každý deň modlila krátku pobožnosť s arcibiskupom Sheenom, až pokým sa nestala nehoda. Boli očarení učením budúceho potencionálneho svätca. On vyniká medzi tými, ktorí sa prihovárajú v Mattovom mene a myslia si, že má prsty v tom, že Matty prežil.

Cirkev je náš život,“ povedala Elsa. „Ak by sme to mohli pripísať jednému svätcovi, bol by to arcibiskup Sheen, aj keď ich bolo mnoho.

Najúžasnejšia vec je tá, že Matty bol mŕtvy a teraz je v poriadku.

Bez toho aby vedeli, že či sa ich situácia bude považovať za zázrak, Cunninghams sa predsa len cítia spriaznení s rodinou, ktorej dieťa je v stredobode prvého schváleného zázraku v prípade kanonizácie arcibiskupa Sheena. Mŕtve narodené dieťa bolo po zásahu lekárov asi po hodine resustitované.

Spolucítim s tými rodičmi, ktorí čakali 61 minút, aby sa ich dieťa vrátilo,“ povedala Elsa.

Čo sa v ten deň stalo

Vo štvrtok, 9. marca, bol mierne neskorý zimný deň, keď rodina Cunninghams očakávala jar a pracovala v záhrade, asi 11 kilometrov od Baker City.

Rodičia, ktorí učia svoje deti doma, nedávno videli modré drozdy a tak sa Elsa rozhodla vyčistiť vtáčí domček pre vtáky a ich hniezda. V rodine práve mali niekoľkomesačné šteniatka a Matt im zväčšoval búdy.

Najstarší 17-ročný syn, Johnathan, si robil domáce úlohy. 14-ročná Shane nebola doma. Ostatné deti, 11-ročný Daniel, 9-ročná Isabel a 7-ročná Abigail boli vonku spolu s Mattym a pomáhali rodičom.

Ani nevedia kedy sa Matty sám niekde zatúlal. Mysleli si, že možno sledoval šteniatka a spadol do 90-metrov vzdialeného rybníka od miesta, kde pracovali.

Rad zázrakov začína

Rybník je na susedovom pozemku za pevne rozmiestneným plotom z ostatného drôtu, cez ktorý by sa Matty nemal šancu dostať. Preto im ani na začiatku nenapadlo skontrolovať rybník, ale keď si uvedomili, že Matty sa stratil, niečo ich tam zaviedlo.

Veríme, že nás viedol Duch Svätý,“ povedal Matt.

Prvý zázrak nebol len ten, že ich zaviedol k nemu, ale takisto aj to, že Matty plával na hladine a nepotopil sa, aj napriek tomu, že mal na sebe hrubú bundu na zimu a topánky.

Elsa prešla cez ostatný drôt, potrhala si veci a Matt plot preskočil.

Museli sme niečo urobiť,“ povedal Matt pre LifeSiteNews. „Oblečená Elsa skočila do vody. Každá sekunda sa rátala.

Elsa mu začala stláčať hrudník a Matt začal resustitáciu z úst do úst.

Najhoršia nočná mora rodičov

Nikto nevie ako dlho bol vo vode, ale boli si istí, že ho stratili.

Matty bol modrý, nereagoval a nedýchal.

Mysleli sme si, že je mŕtvy,“ povedal Matt. „Jeho končatiny sa vôbec nepohli. Vyzeral, ako keby tam bol celú zimu.

Každý rodič pozná tú úzkosť, ktorú sme cítili,“ povedal. „Bolo to úplné peklo.

Napriek tomu Matt povedal, že by sa mali pokúsiť ho resustitovať až do chvíle „kým ho nezobrali od nás.

Matt kričal na dispečera na linke 911 a zároveň volal na Boha. Ostatné deti hneď padli na kolená, modlili sa a John tiež zavolal na 911.

Keď prišiel čas prosiť Boha, Matt mal na špičke jazyka arcibiskupa Sheena, aby zachránil Mattyho. Je možné to počuť na nahrávke na linke 911.

Je vďačný za každodenné rodinné pobožnosti k ctihodnému prelátovi.

Verím, že to bol Boží spôsob aby nás pripravil na ráno,“ povedal Matt.

Spomína si, že vyskočil z cesty akonáhle sa záchranári dotkli jeho pleca, aby mu dali vedieť, že potrebujú ho zachraňovať.

Na mieste mu zistili slabý tep, ale Matty stále nedýchal.

Pridal sa aj kamarát

Miestny šerif a rodinný priateľ Travis Ash takisto prišiel na miesto po tom, čo počul volanie.

Ash sa inštiktívne bežiac pred všetkými rozbehol k sanitke a skočil do auta za jazdy. Matt Cunningham nevedel prečo, ale je to ďalšia vec, ktorú považuje za základ zázraku.

Ash cítil povinnosť konať, obsadil miesto vodiča a šoféroval tak rýchlo, že mu záchranári povedali, aby spomalil. Ash pokračoval s vysokou rýchlosťou a sanitka sa dostala cez neďalekú vlakovú trať v čase, aby sa vyhli vlaku, ktorý by ich stál drahocenný čas.

Jeho náhlenie sa poskytli Mattovi vzácne okamihy potrebnej starostlivosti v nemocnici,“ povedal Matt. „Všetci priložili ruku k dielu a tým obnovili moju vieru v ľudstvo.

Keď sa Matty dostal na pohotovosť v Zdravotnom centre St. Alphonsus v Baker City, asi po 17 minútach od prvého volania na 911, jeho telesná teplota bola 29 stupňov Celzia.

Mattyho prvé krvné testy mali výsledky ako výsledky mŕtveho dieťaťa v Baker City, povedal pre LifeSiteNews.

Zdravotníci mu museli podať 2 infúzie do kostí v lýtkach, pretože bol príliš studený na to, aby mohol dostať klasickú infúziu. Vykonali krvné testy a ostatné testy potrebné na posúdenie jeho stavu. Týmito testami chceli zistiť dôsledky Mattyho poškodenia, keď prežije.

Mattyho intubovali s prenosným ventilátorom a snažili sa ho zahriať.

Keď zamestnanci pracovali, Elsa sa ticho modlila a Matt povedal: „Vtedy som strávil väčšinu času na kolenách.“

Počas toho času mal pocit, ktorý ho presvedčil, že arcibiskup Sheen sa prihováral v Mattyho mene.

Zatiaľ čo sa modlil, Matty zaplakal zakaždým, keď sa ho zdravotníci snažili oživiť.

Zakaždým, keď som úpenlivo prosil arcibiskupa Sheena, asi 2 alebo 3-krát som ho počul plakať,“ povedal Matt.

Ako bolo povedané, pravdepodobne to bola fyzická reakcia, ktorú vydalo telo jeho syna. Zvuk sa pozmenil medzi nádejou a strachom.

Ľudia, ktorí vedeli, a mnohí ani nie, stáli na parkovisku a modlili sa, spomína Matt.

Každý kto bol na mieste alebo v nemocnici vedel, aká to bola beznádejná a tragická situácia. Povedal: „Bolo isté, že sa to skončí a neskôr budeme plánovať pohreb nášho syna.

Matty bol letecky prepravený do 200-kilometrového Zdravotného centra St. Alphonsus v Boise a ďalej ho mali previezť do detskej nemocnici St. Luke, takisto v Boise.

Žiadosť matky k Bohu

Elsa sa zviezla helikoptérou, ktorá mala Mattyho prepraviť do Boise. Matt ich nasledoval autom s rodinným priateľom.

Prežila som 50-minútovú cestu helikoptérou z pekla,“ povedala pre LifeSiteNews.

Pršalo, bola turbolencia a potrebovala vzduchový vak na ťažkosti, ktorý by mala blízko po ruke.

Len som sa modlila,“ povedala Elsa. Modlila sa, aby jej Boh dovolil držať jej syna.

Elsa, tak ako aj iné ženy, 3x potratila.

Menujúc jedno z ich zvyšných detí, povedala pre LifeSiteNews, keď sa modlila, pomyslela si: „Má Michaela (a ostatných).

V helikoptére sa modlila k Bohu: „Chcem toto dieťa. Neviem, či by sme to vedeli prekonať“ (stratu Mattyho).

Ďalším zázrakom, ktorý Matty opísal bolo, že keď uháňali po diaľnici okolo policajta, na ktorej cesta do Boise zvyčajne trvá dve a niečo hodiny, policajt im len jednoducho zamával, aj napriek ich rýchlosti.

Modlitebná starostlivosť

Potom prišiel ďalší zážitok s prvým doktorom, ktorého stretli mimo vrtuľníka v St. Alphonsus, s doktorom Adrian John Curnow. Taktiež mal svoje miesto v blížiacom sa zázraku.

Curnow bol ochotný modliť sa za ich syna.

Chytil ma za rameno a povedal mi: Boh miluje vášho syna viac ako vy sami, a preto bude v poriadku,“ povedal.

Curnow nebol jediným zdravotníkom, ktorý sa modlil.

Všetci, každý človek a každý lekár sa s nami modlil za nášho syna,“ povedal. „To sa nestane v sekulárnom svete, ale znova, Boh dovolí malé zázraky, aby vytvoril základ pre jeden veľký zázrak.

Doktor vysvetlil rodine Cunninghams, ako by sa mala Mattova teplota zlepšiť a potom prudko zvýšiť, čo môže byť nebezpečné.

Matty mal zavedenú trubičku cez nos s veľkou striekačkou do žalúdka, ktorá mala dávať a odoberať z tela vodu, ktorá zmierňovala jeho teplotu.

Curnow potom išiel v sanitke do nemocnice St. Luke, kde pokračoval stále ten istý proces vyrovnávania teploty vodou a zostal tam s nimi aj po tom, čo dorazili do novej nemocnice.

Matty bol pod sedatívami, až do momentu, kedy mohol podstúpiť magnetickú rezonanciu, na základe ktorej mohli zistili poškodenie po nehode.

Kým rodina čakala niekoľko dní na jeho magnetickú rezonanciu, farníci v katedrále ich farnosti St. Francis de Sales v Baker City a ostatní sa modlili.

Ich ďalší doktor v novej nemocnici bol ďalším vzorom viery, povedal pre LifeSiteNews.

Medzi jeho vystupovaním, modlením sa a čítaním Biblie, doktor Derrick Dauplaise skutočne stelesňuje Krista, povedal Matt. Vždy ku nim prišiel veľmi pokojne, bez ohľadu na to, čo sa deje.

Položil ruky na Mattyho a modlil sa,“ spomína si. „Potom povedal, že Boh sa o nás všetkých postará.“

Bol doktorom pre nás, tak ako aj pre Mattyho,“ povedal. „Bol veľmi milujúcim mužom. Mohli by sme povedať, že Boh bol s nami.

Výsledok bez lekárskeho vysvetlenia

Magnetická rezonancia trvala dlhšie ako sa očakávalo a rovnako aj čakanie na výsledky bolo ťažké. Zdravotníci boli zaskočení tým, čo zistili. Chceli si byť istí predtým ako povedia páru Cunninghams túto novinku.

Mattyho výsledky boli úplne v poriadku. Vymykalo sa to všetkým lekárskym vysvetleniam.

Keď im povedali, že aj napriek jeho prípadu ich syn nemá žiadne známky poškodenia mozgu, nemohli tomu uveriť.

Práve sme plakali,“ povedal Matt, „kľakol som si na kolená a modlil sa k Bohu. Vďaka ti Bože, arcibiskup Sheen a všetci svätí a anjeli.

Modlitba bola kľúčom, modlitba tvár tvárou strachu, viera v Boží plán a nezáležalo na tom, čo, kde alebo kedy.

V jednej chvíli v strede noci, keď bol Matty v nemocnici, povedal, že by sa chcel pomodliť ruženec, ale zabudol si ho doma kvôli tomu zhodu, keď išli do nemocnice.

Tak teda v tichosti v Mattyho izbe použil jeho prsty na 10 Zdravas Mária namiesto korálikov, aby sa pomodlil k Najsvätejšej Matke na príhovor za svojho syna.

Použil som jeho prsty,“ povedal. „Myslel som si, že to bola veľká vec.

Po magnetickej rezonancii sa veci rozbehli. Mattymu prestali podávať sedatíva a odstránili mu dýchaciu trubicu.

Počas hodiny každého spoznal a svojich súrodencov volal po mene, povedal Matt. „Bol úplne v poriadku.

Prvý zvuk, ktorý Matty vydal, keď sa prebudil, bolo niečo ako štekanie psa, ako keby sa nič nestalo.

Bol to ten najúžasnejší zvuk, ktorý mohol povedať,“ poznamenal jeho otec. Matty často napodobňoval ich šteniatka pred nehodou. Chytil sa presne toho, kde predtým prestal.

Matty mal po prebudení tep v poriadku, spomína Elsa a okamžite pobehoval.

Elsa v tú noc zostala na izbe pri Mattyho nemocničnej postieľke a na ďalší deň bol Matty prepustený domov.

Odvtedy čo sa prebudil, na jeho fotkách je zdravé a šťastné dieťa.

Ešte niečo viac

Zázračné udalosti neskončili s Mattovým fyzickým oživením.

Potom, čo sa doma usadili, Matty a Elsa sa stretli na jednom mieste a obidvaja sa čudovali: „Všimol si si na ňom niečo iné?

Každý si všimol tie isté veci: Mattyho oči boli jasnejšie, takmer ako keby boli väčšie a mal väčšiu slovnú zásobu.

Matt povedal, že jeho syn bol stále krásny a mal veľké oči, ale teraz je ešte krajší. Nevie, ako sa to dá vysvetliť.

Sú stále širšie a jasnejšie,“ povedal o Mattyho očiach. „Má veľké a jasné oči.

Elsa to môže ako matka potvrdiť.

Vieš, keď sa naňho usmievame,“ povedala.

Pevne tomu veríme, že je to preto, lebo videl Pána,“ povedal Matt.

Matty v porovnaní so svojimi súrodencami začal neskôr rozprávať. Ale od nehody začal používať frázy, ktoré nikdy predtým od neho nepočuli.

Napríklad, čo môžu takisto považovať za zázrak je aj fotografia, ktorá visí v dome a je na nej Mattova mamka, ktorá zomrel predtým, ako sa Matty narodil.

Virginia Cunningham mala jedinečnú lásku pre svoje deti, povedal Matt a príklad lásky prostredníctvom jej utrpenia ju robilo svätou aj bez formálneho vyhlásenia. Matty pozná svoju babku len z fotiek a z ich rozprávania o nej.

Jedeň deň hneď po tom, čo bol prepustený z nemocnice, sa stalo, že pozoroval jej obraz v chodbe. Opýtali sa ho: „Videl si babku?“

Matty mimochodom odpovedal: „Áno, videl.“

Nikdy predtým nepovedal, áno videl, nikdy,“ vysvetľuje Matt. „Pevne veríme, že to má zázračné vysvetlenie.“

Ďalšia situácia zahŕňa ich stretnutie, ktoré mali naplánované pred Mattyho nehodou s človekom, ktorý chcel kúpiť jedného z ich psov. Bolo to dohodnuté krátko po tom, čo sa z Boise vrátili s Mattym. Elsa povedala, že aj napriek načasovaniu sa pustili do toho a držali sa toho, pretože by bolo jednoduchšie dotiahnúť to do konca, ako to zrušiť.

Vysvetlila žene, ktorá prišla s manželom po viac ako 2,5 hodinovej ceste aby si kúpili psa, ako to všetko dobre skončilo a práve sa usadili doma.

Žena sa pozdieľala, že aj oni mali rovnakú skúsenosť. Ich syn má teraz 10 rokov a je v poriadku. Takisto povedala Else, že si myslela, že jej manžel nepotrebuje ďalšieho psa a chcela ho odradiť od jeho kúpy.

Ale keby tak urobila, tieto dve ženy by sa nestretli.

Žena Else poradila, že chvíľku to zaberie, kým sa veci vrátia do starých koľají. Šťastný zázrak nie je nevyhnutne bez ľudského zásahu.

Sprevádzala ho rada lekárov, ktorý varoval rodinu Cunninghams, aby neboli až príliš starostliví čo sa týka Mattyho a aby kontrolovali aj seba kvôli posttraumatickému stresu. Bola to predovšetkým silná rada, hoci prišla od inej rodiny, ktorá to zažila.

Boh ju poslal pre mňa,“ povedala Elsa. „Stres je skutočný, ale viem, že Ježiš nás tým prevedie.

„Je to zázrak.“

Mattovi doktori zo zariadenia v Boise povedali, že jeho prípad je zázrak.

Elsa opisuje, čo im Dauplaise povedal v deň, kedy si brali Mattyho domov.

Ak nie ste otvorení prijať fakt, že je to zázrak, potom to nemôžete prijať ako dar,“ povedal.

Curnow volal Else na mobil niečo po týždni, ako Mattyho prepustili z nemocnice.

Elsa si pamätá, čo povedal, že Matty bol mimo z toho, čo by sme my mohli urobiť. Bol to zázrak. „Boh musí mať preňho úžasný plán.“

Curnow takisto povedal Else, že by si mali prečítať Žalm 112, 1. a 2. verš.

Povedal, že mu to pripomína našu rodinu,“ spomína.

V Písme stojí:

Oslavujte PÁNA. Blažený muž, ktorý sa bojí Pána a má veľkú záľubu v jeho príkazoch. Jeho potomstvo bude mocné na zemi, pokolenie spravodlivých bude požehnané.

Elsa našla výsledky Mattovej skúsenosti byť silným, tvrdiac: „Je to úžasné a zároveň bolestné.“

Život pokračuje

Rodina sa vracia do normálneho chodu. Matt sa odvtedy podelil so svojou skúsenosťou s katolíckou skupinou. Elsa povedala, že Mattovo svedectvo pohlo emóciami mužov v skupine.

10 dní po Veľkej noci, 26. apríla, bude mať Matty 2 roky.

Pánova smrť a vzkriesenie bude mať tento rok pre rodinu Cunninghams dodatočný význam.

Noviny Kuriér z Baker City uverejnili list, ktorý napísal Matt o Mattyho utrpení, ktorý nazval „Srdečný list mestu so zlatým srdcom.

Matt v ňom napísal:

Náš syn vstal z mŕtvych. Vďaka Bohu a vám všetkým za vašu prosbu a pomoc v našom mene. On vo svojej milosti počul a odpovedal a my nikdy nebudeme schopní vám dostatočne poďakovať.

Rodina zachováva oddanosť arcibiskupovi Sheenaovi a sú presvedčení, že arcibiskup sa prihováral v Mattovom mene.

Viem, že mal v tom prsty,“ povedal Matt. „Viem to.“

Pán je Pánom života a život sa len udržuje,“ pokračoval. „Boh nám prináša viacej života s ním, ako sme mohli dúfať.“  

Boh je úžasný,“ povedala Elsa pre LifeSiteNews. „Je dobrý.

Najväčšia vec je, že to nebola zázrak len pre nás,“ povedala. „Boh odpovedal na modlitby každého.