43 katolíckych organizácii žaluje Obamovu vládu

1,699
Kultúra života

SOUTH BEND, INDIANA, 21. máj 2012, (LifeSiteNews.com) – 21. mája o 11. hodine podalo 43 rímsko-katolíckych organizácií tucet žalôb za celonárodné zrušenie mandátu HHS. Ich snahou je koordinovane brániť náboženskú slobodu.

Medzi žalobcami sú aj niektorí z najvýznamnejších úradov cirkvi v USA, vrátane arcidiecézy v New Yorku, Washingtone D. C. a St. Louis, diecézy v Dallase, Fort Wayne-South Bend a Ft. Worth. Ďalej je to Michiganská katolícka konferencia, Pittsburghské a Rockvilleské centrum; University of Notre Dame, Americká katolícka univerzita a Franciscan University of Steubenville; a tiež organizácia Our Sunday Visitor.

Newyorský arcibiskup Timothy Cardinal Dolan uviedol, že tento krok bol nevyhnutný na obranu našich náboženských slobôd pred neoprávnenými a bezprecedentnými zásahmi vlády.

Arcidiecéza vo Washingtone vytvorila webovú stánku určenú práve podanej žalobe. Kardinál vo Washingtone D. C. Donald Wuerl nazval mandát snahou vlády vylúčiť cirkev z verejného priestoru.

„Rebélia katolíkov začala,“ vyhlásil prezident Katolíckej ligy Bill Donohue v e-mailovom stanovisku pre LifeSiteNews.com.

„HHS mandát predstavuje vážnu hrozbu našej slobode náboženského vyznania, chránenej prvým dodatkom k Ústave,“ povedal prezident Franciscan University, otec Terence Henry, TOR. Tiež dodal, že aj keď si nikdy nemysleli, že k tomu dôjde, správna rada žalobu jednomyseľne schválila.

(Kliknite „páči sa mi“, ak chcete koniec potratom!)

Organizácia Our Sunday Visitor účasť na žalobe spojila s odkazom svojho zakladateľa Fr. Johna Nolla. Ten bojoval proti politickému vplyvu Ku Klux Klanu, organizácie, ktorá sa na prelome 20. storočia pokúšala zaviesť antikatolícku politiku. „Our Sunday Visitor dnes hrdo stojí za našimi priateľmi, katolíckymi apoštolmi, aj za našimi biskupmi, ktorí sa postavili na odpor tejto výzve,“ oznámili v tlačovej správe.

Žaloba má podporovateľov aj mimo rímsko-katolíckej cirkvi. „Týchto 43 katolíckych inštitúcií bojuje za ochranu náboženských slobôd všetkých Američanov,“ uviedol dnes poobede prezident Rady pre výskum rodiny Tony Perkins. „Stojíme za týmito katolíckymi organizáciami, ktoré sa odmietli vzdať svojho ústavného práva na slobodu náboženského vyznania..“

Azda nič tak nevyjadruje upadnutie prezidenta Obamu do nemilosti medzi americkými katolíkmi ako to, že žaloby sa zúčastnila aj University of Notre Dame. Jeho pozvanie na prednesenie úvodného prejavu na univerzite v roku 2009 vzbudilo veľkú polemiku.

„Pod žalobu sme sa nepodpísali ani ľahkomyseľne, ani s radosťou, ale s triezvym úsudkom,“ napísal prezident Notre Dame Fr. John Jenkins v liste vysvetľujúcom jeho konanie. „Jasne vám poviem, o čom táto žaloba nie je: nie je o ochrane žien pred tým, aby mali prístup k antikoncepcii, dokonca nie je ani o zabránení vláde poskytovať takéto služby ... Neusilujeme o to, aby naša viera bola predpísaná iným; jednoducho žiadame, aby vláda nevnucovala univerzite svoje hodnoty, ktoré sú v rozpore s jej náboženskou výučbou.“

Nárok na výnimku z náboženských dôvodov, ktorú udeľuje vláda, Notre Dame nemá. Aj keď je pevne založená na princípoch katolicizmu, nezamestnáva alebo neslúži len rímsko-katolíkom.

„Notre Dame nemôže byť prinútená vzdať sa svojho presvedčenia ohľadom potratov, sterilizácií alebo antikoncepcie, rovnako ako sa nemôže vzdať svojej oddanosti službe pre celé ľudstvo, bez porušenia svojej náboženskej viery a kompromitovania náboženského účelu,“ hovorí sa v právnej sťažnosti univerzity.

Otec Jenkins napísal, že niekoľkokrát adresoval vláde svoje námietky ohľadom príliš úzkej výnimky z náboženských dôvodov, avšak bez úspechu.

V právnej sťažnosti univerzita uvádza, že po Obamovom oznámení “dohody“, ktorá by vyžadovala, aby poisťovne priamo zabezpečili antikoncepciu pre zamestnancov a študentov zadarmo, vysokoškolskí úradníci informovali Biely dom, že takáto taktika nepomôže Notre Dame, ktorá je samostatne poistená a neochráni jej náboženskú slobodu.

V žalobe sa argumentuje tým, že vláda nemá žiadny pádny záujem na mandáte. Tvrdia, že nútiť náboženské inštitúcie financovať antikoncepčné tabletky nie je najmenej obmedzujúci spôsob, ako ich zabezpečiť. Predpis obmedzuje univerzitnú slobodu na výkon náboženského vyznania a uprednostňuje tie náboženstvá, ktoré sú buď za potraty, alebo nemajú žiadny záujem na službe ľuďom iných náboženstiev.

Univerzitný plán zdravotnej starostlivosti nie je vyňatý spod regulácie. Úradníci tvrdia, že nemajú istotu, či HHS mandát bude kvalifikovaný na jeden rok ako “safe harbor“, ktorý následne rozšíri jeho uplatňovanie aj po voľbách, do augusta 2013. Kvôli neistote ohľadom pravidiel v budúcnosti si univerzita nemôže plán projektovať dopredu.

Ak budúci rok náboženské inštitúcie nesplnia pravidlá vyhlásené v mandáte, budú musieť zaplatiť pokutu vo výške 100 dolárov za deň na každého jednotlivca, voči ktorému porušia svoju povinnosť. Kancelárka arcidiecézy vo Washingtone Jane Belford uviedla, že diecézu by to ročne stálo 402 miliónov dolárov.

Aj keď otec Jenkins nespochybňuje dobrý úmysel a úprimnosť vládnych úradníkov, varuje, že ak by bol HHS mandát akceptovaný, znamenalo by to úplný zánik náboženských organizácií, s výnimkou ich názvu.

Dokonca aj niektorí liberálni katolíci vnímajú dnešnú žalobu ako pozitívny krok. Michael Sean Winters píše v novinách National Catholic Reporter, že žaloba a Jenkinsov komentár sú veľmi dobrými správami.

„Po prvé, pochybujem, že existuje niekto, kto by obvinil Notre Dame z bezdôvodného nepriateľstva voči Obamovej [chorej] administratíve,“ napísal, „avšak vláda zatiaľ odmieta ustúpiť a udeliť inštitúcii výnimku z náboženských dôvodov, ktorá bola a pre mnohých z nás stále je principiálnym problémom pri hľadaní riešenia.“