Šéf RTVS Mika k výročiu bitky o Viedeň: "film je xenofóbny a má šovinistický podtón"

2,160
Kultúra smrti

poznámka Lifenews:

Nesúhlasíme s tým, aby šéf RTVS zneužíval svoju pozíciu na cenzúru kresťanských filmov! Len nedávno sme boli svedkami ako RVTS sa používa na propagovanie sodomie. To je zrejme v poriadku.

Napíšte kompetentným email, aby spravili v RTVS poriadky. Ide o verejnoprávnu televíziu a nie osobnú hračku homoaktivistu Mika:

RTVS, Generálny riaditeľ Václav Mika: gr@rtvs.sk
Minister kultúry Marek Maďarič: minister@culture.gov.sk
Predseda parlamentu Andrej Danko: andrej.danko@nrsr.sk

++++++

Bitka pri Viedni má významné miesto v dejinách Slovenska.

Bitka pri Viedni bola jedným z najväčších víťazstiev kresťanských vojsk nad moslimskou armádou. Osmanská ríša sa od toho času viacmenej už len zmenšovala.

Niet preto divu, že kresťanské združenie Magnificat Slovakia (v parlamente ho zastupuje poslankyňa Natália Grausová) požiadalo riaditeľa RTVS Václava Miku, aby v čase okolo výročia tejto dejinnej udalosti, slovenská televízia odvysielala taliansko – poľský koprodukčný film (z roku 2012) režiséra Renza Martinelliho s originál názvom 11 settembre 1683/Bitwa pod Wiedniem.

Cenzúra á'la Mika?

Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika túto žiadosť odmietol, na čom by nebolo nič divné. Napríklad sa nemusel s distribútorom dohodnúť na cene… Ale nechápavo som hľadel na dôvod odmietnutia:

Riaditeľ Mika píše:

“Najväčším problémom scenára, a aj celého filmu je podľa nás manipulatívny pohľad na historické  udalosti s neskrývaným xenofóbnym a šovinistickým pohľadom”

Ďalej nasleduje kritika filmu, ktorá má navodiť dojem, aký je film nedokonalý. Ako keby RTVS vysielala iba diela na galaktickej úrovni a bez chýb vo výklade histórie. Tu je celý list od Miku pre Magnificát:

Ja osobne som ten film pred nejakým časom videl. Nie je to iste Stalingrad, či vojak Ryan, ale pozrieť sa na to dá. Veď sami sa presvedčte. Film sa dá pozrieť na Youtube:

 

Čo na to ľudia?

A v diskusii pod videom nájdete aj:

  • Dá sa to niekde kúpiť na DVD?
  • Podľa mňa je pre našu “eurohodnotovú” RTVS asi jediným skutočným problémom filmu, že islamistická armáda  vtedy nevyhrala…
  • A ani si neviem predstaviť film o Bitke pri Viedni, Stalingrade či Ardenách v slniečkovom prevedení, t. j. bez “xenofóbie” a “šovinizmu”…
  • Dnes som na nejakej stanici videl film Chartúm o dobytí Chartúmu (hlavné mesto Sudánu) islamistickými povstalcami pod vedením Al-Mahdího. To by asi bolo niečo “hodnotné” pre RTVS, vtedy v roku 1885 tam islamisti vyhrali…
  • A takej inštitúcii musím platiť mesačne výpalné 4,60 eura a to mi ho ešte chcú zvýšiť na 7...

Miro Juriš