Vatikán pripravil dotazník o rodine a manželstve

2,669
Kultúra života

RÍM- Aký názor majú veriaci katolíci na učenie o antikoncepcii, potrate, vyhradení manželstva na jedného muža a jednu ženu, sex mimo manželstva a rozvod? Tieto a ďalšie otázky sú predmetom dotazníka, ktorý Vatikán pripravil nielen pre biskupov a teológov, ale aj pre bežných veriacich.

Prieskum sa snaží zistiť, či je cirkevné učenie o manželstve a rodine všeobecne známe, ako sú katolíci v tomto smere pripravovaní, a v akom rozsahu ho poznajú, akceptujú, odmietajú a/alebo kritizujú mimo Cirkvi. 

Dotazník je súčasťou pripravovaného mimoriadneho zasadnutia Synody biskupov, plánovanej na október 2014, kde sa bude diskutovať o témach týkajúcich sa rodiny. Lorenzo Baldisseri, generálny tajomník synody, poslal list spolu s dotazníkom biskupom z celého sveta. V ňom žiada, aby sa cez miestne zdroje zabezpečilo rozdanie materiálov všade, kde to bude možné, vrátane farností, aby takto pomohli vatikánskym úradníkom pripraviť program na stretnutie Pastorálne výzvy pre rodiny v súlade s evanjeliom.  

V prípravnom dokumente poslanom spolu s dotazníkom sa hovorí, že pápež František a Synoda biskupov sú znepokojení problémami, o ktorých pred niekoľkými rokmi nebolo možné počuť. Trápi ich rozšírená praktika spolužitia, kde mladí neuvažujú o sobáši, a kde sa často dokonca bráni akejkoľvek myšlienke na manželstvo. Ďalej je to zväzok osôb rovnakého pohlavia, kde si pár nezriedka adoptuje deti, a kultúra nezáväzného života.  

Ďalej sa týka problémov s formami feminizmu, ktoré sa správajú nepriateľsky voči Cirkvi, vplyvu populárnych médií, ktoré relativizujú pluralizmus v koncepcii manželstva a základných trendov, ktoré viedli k legislatívnym zmenám znehodnocujúcim myšlienku stálosti a vernosti v manželstve.

Ďalšie problémy, o ktorých sa bude diskutovať sú rodiny s jedným rodičom, polygamia, kastový systém, praktika kupovať ženu s venom, náhradné "materstvo" a nové interpretácie toho, čo je považované za ľudské práva. Dokument tiež priznáva, že aj v Cirkvi slabne alebo sa úplne vytráca viera v posvätnosť manželstva a liečivá sila sviatosti zmierenia (spovede).

Keď Vatikán vykoná prieskum medzi katolíkmi o všeobecnom súhlase s učením Cirkvi, väčšina práce zostane na organizáciách prieskumu verejnej mienky. Očakáva sa, že výsledok ukáže stabilný pokles takmer vo všetkých ukazovateľoch od roku 1960. Nedávny prieskum v Pew Research, uverejnený v júni, ukázal, že až 71 percent amerických katolíkov verí, že homosexualita by mala byť spoločnosťou akceptovaná.

Opýtaní skonštatovali, že názory medzi katolíkmi sa podstatne zmenili. Len 34 percent sa vyjadrilo, že homosexualitu považuje za hriešnu. Je to prudký pokles od roku 2003, keď to bola takmer polovica. 37 percent opýtaných, ktorí sami seba označili za katolíkov, nevníma rozpor medzi homosexualitou a svojim náboženským presvedčením.

Z tých katolíkov, ktorí navštevujú omšu jeden a viackrát za mesiac, klesol počet tých, ktorí homosexuálne správanie považujú za hriešne, zo 73 percent pred desiatimi rokmi na 67 percent dnes.

Spisovateľka a výskumníčka Sherry Weddellová vo svojej poslednej knihe Vedomé formovanie čností: cesta k poznaniu a nasledovaniu Ježiša tiež robila prieskum v  amerických farnostiach. Chcela zistiť úroveň dodržiavania cirkevného učenia v "kostolných laviciach". Pýtala sa stoviek diakonov a farských vedúcich zo šesťdesiatich diecéz v celom anglicky hovoriacom svete otázku: "Aké percento farníkov podľa vášho odhadu dodržiava prikázania?" Na jej prekvapenie bola odpoveď vždy rovnaká: "Päť percent."

Weddelová tiež diskutovala s katolíkmi, ktorí sa označili za aktívnych, výrazne sa podieľali na farskom živote a často sa zúčastňovali omší. Zistila, že len 60 percent z nich verí v "osobného Boha"

Jej výskum ukázal, že len 30 percent Američanov, ktorí sa pokladajú za katolíkov, stále praktizuje vieru. Až 10 percent všetkých dospelých Američanov sú ex-katolíci. Štatistiky nie sú lepšie, ani pokiaľ ide o manželstvo. Počet manželstiev uzavretých v kostole klesol medzi rokmi 1972- 2010 o 60 percent.

Podobné šatatistiky môžeme nájsť v celom západnom svete. V Británii bol v roku 2001 počet registrovaných kresťanov 71,7 percent. V roku 2011 to bolo už len 59,4 percent. Nedávno dokončené štatistiky ukazujú, že v poslednom storočí počet katolíckych manželstiev stúpol z 13 201 v roku 1913 na vrcholných 47 417 v roku 1968, a v roku 2008 klesol na nízkych 9 932.

Týždenná masová účasť v Anglicku a Walese posledných 20 rokov bez prestávky stúpala. Počet katolíkov sa neustále zvyšoval až do roku 1993, keď dosiahol vrchol a začal klesať.

Medzi laikmi, ktorých vatikánsky dotazník pobúril, patrí množstvo prominentných homosexuálnych aktivistov a verejných odporcov katolíckeho morálneho učenia. Niektorí z nich už zareagovali. Americká homosexuálna skupina Hnutie nového smeru vydala vyhlásenie, ktoré označilo dotazník ako "veľkú šancu počuť hlas duchovných v kostoloch".

Hnutie nového smeru, ktoré Vatikán cenzuroval a chicagský arcibiskup, kardinál Francis George, ho oficiálne označil za protikatolícke, sa vyjadrilo: "Vatikán pod vedením pápeža Františka vyzerá, akoby ponúkal natiahnutú ruku k ľuďom v kostoloch. A naviac, Vatikán povzbudzuje biskupov, aby počúvali hlas ľudí."

Napriek oficiálnemu zákazu vtedajšieho kardinála Ratzingera a Kongregácie pre náuku viery sa Hnutie nového veku tešilo veľkej podpore množstva biskupov v Amerike aj v zahraničí. Medzi amerických biskupov, ktorí vystúpili na ich mítingoch, patrí detroitský biskup Thomas Gumbleton a biskup rochesterskej diecézy, Matthew Clark. V marci minulého roku bol biskup Geoffrey Robinson, predtým pomocný biskup v diecéze Sydney, hlavným predsedom a jedným z reprezentantov Sympózia katolicizmu a homosexuality, ktoré organizovalo Hnutie nového smeru.

Francis DeBernardo, výkonný riaditeľ Hnutia nového smeru, hovorí: "Katolíci, ktorí podporujú právo a rovnosť pre LGBT ľudí a podporujú Cirkev v dialógu o všetkých veciach týkajúcich sa sexuality a vzťahov, sa dlho modlili za túto príležitosť. Je čas chytiť sa príležitosti, aby naši lídri vedeli, ako nás viera naučila pracovať na zaradení LGBT ľudí."

Britský homosexuálny aktivista Terrence Weldon, organizátor neslávne známych Gay más a autor blogu Prekrútenie cirkvi, sa vyjadril, že v dotazníku je aj malá podobnosť v názoroch biskupov a vysokých hodnostárov na rodinu. 

Weldon označil terajšieho viedenského arcibiskupa, kardinála Christopha Schonborna, a neskoršieho jezuitského kardinála Carla Mariu Martiniho za vedúcich lídrov v novom smere morálneho učenia cirkvi. Weldon povedal, že Schonborn a Martini robia osvietený a významný posun v katolíckych názoroch na homoerotickú a sexuálnu etiku.

"Mimo izolácie Vatikánu sa presúva pozornosť od dôrazu na výhradné obavy z pohlavného aktu na kvalitu vzťahov- a uznaní ich hodnoty," píše Weldon. 

Kardinál Martini, ktorého pápež František označil za prorockého, muža rozlišovania a mieru a otca celej Cirkvi, zomrel v roku 2012. Stále sa však považuje za vedúci hlas "progresívneho" krídla Katolíckej cirkvi. Počas kariéry dlhej desiatky rokov bol Martini odporcom Cirkvi v názoroch na homosexualitu, antikoncepciu, vysväcovanie žien, používanie kondómov ako prevenciu prenosu AIDS, asistované samovraždy a embrionálne výskumy.

V interview vydanom po jeho smrti, ktoré uverejnil Corriere della Sera, sa Martini vyjadril, že kostoly, kláštory a semináre sa vyprázdňujú. "Cirkev si musí priznať chyby a radikálne sa začať meniť, počnúc pápežom a biskupmi. Pedofilné škandály nás zaväzujú k tomu, aby sme sa vydali po ceste premeny."