Soros pripúšťa, že sa angažuje v utečeneckej kríze: „Národné hranice sú prekážkou!“

1,109
Kultúra smrti

Na minulotýždňové obvinenie maďarského premiéra Orbána miliardový investor George Soros odpovedal, že naozaj chce spôsobiť pád európskych hraníc.

Minulý týždeň Orbán obvinil Sorosa - ktorý sa narodil v Maďarsku – zo zámernej podpory utečeneckej krízy.

„Táto invázia je podnecovaná na jednej strane prevádzačmi a na druhej strane týmito aktivistami (za ľudské práva), ktorí podporujú všetko, čo oslabuje národný štát,“ povedal Orbán.

„Takýto západný štýl myslenia a sieť aktivistov asi najlepšie reprezentuje George Soros.“

Soros na to odpovedal e-mailovým vyhlásením pre Bloomberg Business. V ňom vyhlasuje, že jeho nadácie pomáhajú „podporovať hodnoty“, zatiaľ čo posilňovanie maďarských hraníc a zastavovanie obrovského prílivu migrantov Orbánom „tieto hodnoty podkopáva“.

„Jeho plán považuje ochranu štátnych hraníc za cieľ a utečencov vníma ako prekážku,“dodal Soros. „Náš plán považuje za cieľ ochranu utečencov a za prekážku považuje štátne hranice.“

Minulý mesiac Orbán obvinil mimovládne organizácie zamerané na imigráciu z toho, že „si z utečeneckej krízy robia biznis“, pričom menoval najmä tie, ktoré financuje Soros.

George Soros je stálym podporovateľom nadnárodných inštitúcií ako Európska únia a jeho Nadácia Open Society (angl. skr. OSF) poskytuje pomoc aktivistom, ktorí sa venujú imigrantom. Je veľmi známy svojou podporou „progresívnych“ záležitostí, medzi ktoré patrí Centrum pre americký pokrok či osoby ako Hillary ClintonováBarack Obama.

Na webových stránkach OSF vysvetľuje: „Veríme, že migračná a azylová politika by mala byť zakotvená v hospodárskej a demografickej realite, a nie riadená dočasnými politickými úvahami alebo všeobecne rozšírenými mylnými predstavami.“

„V Európe pozdvihujú svoje hlasy mnohí naši partneri a od občianskej spoločnosti žiadajú, aby Európa zaujala jednotný a spoločný prístup, ktorý bude v súlade so záväzkami medzinárodných ľudských práv.“

Premiér Orbán minulý mesiac v istom rozhovore povedal, že prisťahovalectvo a multikulturalizmus ohrozuje „kresťanské korene“ Európy a vytvára „paralelné spoločnosti“.

"Európania", povedal, by sa mali „pridŕžať svojich kresťanských hodnôt, tak sa Európa môže zachrániť“. To sa stane len vtedy, ak bude „brať vážne tradície, kresťanské korene a všetky hodnoty, ktoré sú základom európskej civilizácie“.