RTVS sa zúčastnila konferencie o jednotnej európskej definícii manželstva, reportáž však nezaradila

823
Kultúra smrti

V dvadsiatich dvoch krajinách Európskej únie aktuálne prebieha iniciatíva s cieľom podať návrh právneho predpisu EÚ, ktorý definuje  manželstvo ako zväzok muža a ženy a rodinný vzťah ako vzťah založený na manželstve alebo vzťahu medzi rodičmi a deťmi. Vyzbierať je potrebných milión podpisov v celej EÚ. Podpisovú akciu na Slovensku uskutočňuje Asociácia otca mamu deťom, na čele ktorej stojí Anton Chromík, jeden z iniciátorov minuloročného referenda o rodine.

Ako pri referende, aj tentokrát prišiel voči iniciatíve mediálny útok. Ján Mazák, bývalý predseda Ústavného súdu a súčasný poradca nášho prezidenta Andreja Kisku, reagoval na zbieranie podpisov článkom „Chromíkov výstrel do tmy“.

Chromík však s názorom Mazáka, že ide o výstrel do tmy nesúhlasí a vysvetľuje, že „ak nezlepšíme podporu manželstva muža a ženy, tak sa aj táto naša diskusia stane časom len historickým zdrapom papiera alebo zdrapom bytov pamäte kedysi slávnej, ale dávno zaniknutej trápnej civilizácie, v ktorej sa hádali o takej banálne jasnej veci ako je výnimočnosť manželstva muža a ženy pre zabezpečenie reprodukcie spoločnosti až dovtedy, kým po dlhších nepokojoch nevymreli. Demografický scenár OSN predpovedá, že v roku 2100 má byť vrátane imigrantov na Slovensku 3,7 milióna obyvateľov. Máme tu kolosálny problém tisícročia a nič.“

Dodal, že manželstvo a rodina teda patria do kompetencie štátov a nie EÚ, a preto chce, aby sa to EÚ naučila rešpektovať. „Únia ale v predpisoch, ktoré sú v jej kompetencii pojem manželstvo, manžel, rodič, používa. Príkladom nevhodného  pokusu o zásah do nášho právneho systému bolo nedávne predloženie nariadení Rady vo veciach majetkových režimoch manželov a vo veciach majetkových dôsledkov registrovaných partnerstiev. Nariadenia neprešli, potom však prešli formou posilnenej spolupráce,“ vysvetlil.

Aby Európska komisia schválila registráciu európskej iniciatívy občanov, musia byť splnené viaceré podmienky. Iniciatíva nesmie byť zjavne bezdôvodná, nesmie byť mimo rámca právomoci komisie a nesmie byť v rozpore s hodnotami Únie, ktoré sa týkajú kompetencie štátov a EÚ. Organizátori iniciatívy Mama, otec a deti uvedené podmienky splnili. „Komisia rozhodla, že organizátori tieto podmienky splnili a rozhodla o registrácii iniciatívy Mama, otec a deti. Liberáli žiadali európsky súdny dvor o právnu pomoc pri žalobe voči európskej komisii za toto rozhodnutie, avšak predseda súdu ich žiadosť zamietol ako neopodstatnenú,“ upresnil Chromík.

Vianoce už v septembri

Zbieranie podpisov je tiež súčasťou kampane “Urob Vianoce už teraz”. Kampaň je podľa Chromíkových slov zameraná na podporu dávania s cieľom prejsť od kultúry brania ku kultúre dávania.

Preto vyzval ľudí, aby vyšli do ulíc a už 24. septembra si urobili Vianoce a obdarúvali svojich blízkych. Asociácia zároveň vymyslela darčeky, ktoré sú určené mamám, otcom a deťom, aby manžel mohol obdarovať manželku, manželka manžela, deti rodičov a rodičia svoje deti (viac TU).

Asociácia tiež vyzýva koordinátorov a dobrovoľníkov, aby sa zapojili do zbierania podpisov. Záujemcovia sa môžu registrovať na stránke www.otcamamudetom.sk.

Iniciatívu Mama, otec a deti je možné podpísať aj elektorinicky na portáli www.mumdadandkids.eu.

K iniciatíve ohľadom zbierania podpisov a akcie “Urob Vianoce už teraz” sa uskutočnila aj tlačová konferencia, ktorej sa zúčastnili len dve televízie, a to aj napriek tomu, že rodina tvorená manželstvom muža a ženy je súčasťou našej kultúry a tvorí v našej spoločnosti značnú väčšinu. Konferencie sa zúčastnili len televízia Lux a verejnoprávna RTVS, ktorá ale následne nepovažovala za dôležité občanov, ktorí platia koncesionárske poplatky, o uvedenej iniciatíve informovať a reportáž podľa slov Chromíka nakoniec nezaradila.