Rakúsku tínedžerku, ktorá s kamarátkou ušla za mužmi z ISIS, našli dobitú na smrť

1,184
Kultúra smrti

Rakúska tínedžerka, ktorá ušla z Viedne, aby sa pridala k džihádistom z ISIS, bola nájdená mŕtva. Dobili ju na smrť, lebo zistili, že sa pokúšala ujsť

17-ročná Samra Kesinovičová ušla do Sýrie v apríli 2014 spolu s 15-ročnou priateľkou Sabinou Selimovičovou. Cieľom dievčat bolo vstúpiť do radov Islamského štátu. Mladé dievčatá sa stali ikonami Islamského štátu a ten produkoval nespočetné množstvo fotografií, ako tieto pózujú s kalašnikovom a v burke, obklopené ozbrojenými mužmi. Ich fotografie nepretržite kolovali na sociálnych sieťach medzi džihádistami.

Dievčatá boli “ikonami” Islamského štátu

Ako priniesli rakúske médiá, v októbri minulého roku priatelia oboch dievčat prezradili, že sa chcú vrátiť, pretože sú znechutené nepretržitými vražednými a mučiacimi scénami, pri ktorých asistovali každý deň.

Rakúske denníky uvádzajú, že Samra bola dobitá na smrť kladivom po tom, čo ju prichytili pri pokuse o útek zo sýrskej Raqqy, ktorá je metropolou Islamského štátu. Lokálny denník Krone Zeitung cituje ako zdroj istú Tunisanku, ktorá s dievčatami v Raqqe žila a ktorej sa podarilo vrátiť domov. Jej priateľka Sabina umrela ešte v septembri 2014, počas boja, povedal izraelský expert Protiteroristického výboru Bezpečnostnej rady pri OSN David Scharia.

Obe dievčatá boli dcérami moslimských imigrantov z Bosny a ušli od rodičov minulý rok. Zanechali im identické listy, v ktorých uviedli, že odchádzajú “slúžiť Allahovi a umrieť zaňho.” …. “Sme už priamo na ceste tam, budeme bojovať za islam. Dovidenia v raji”. Cestovali do Sýrie cez Turecko, v ktorom sa stratila akákoľvek stopa.

Po tom, čo sa dostali do Sýrie, vydali sa za džihádistov. Dievčatá sa stali ikonami Islamského štátu a na sociálnych sieťach medzi džihádistami kolovali ich fotografie, ako pózujú s kalašnikovom či v burke s ozbrojenými mužmi okolo nich. ISIS z nich urobil vzor pre deti a mladistvých, aby sa pridali do ISIS.

Kesinovičová sa údajne veľmi chcela vrátiť domov už minulý rok. Obe dievčatá sa dovolali rodičom a povedali, že “už sú unavené žiť s Islamským štátom”. Údajne si však mysleli, že domov sa už ani nemôžu vrátiť, pretože budú pravdepodobne označené za džihádistky. “Najväčší problém je s ľuďmi, ktorí sa chcú vrátiť späť do Rakúska”, vysvetlil Karl-Heinz Grundboeck, hovorca Ministerstva vnútra, “keď už raz odídu, tak je to takmer nemožné”.

Dievčatá pravdepodobne nalákal radikálny viedenský imám

Rodičia dievčat priznali, že “dievčatá tesne pred útekom navštevovali vo Viedni miestnu mešitu, ktorú vedie radikálny imám Ebu Tejma”. Ako uviedol Daily Mail pred rokom, vyšetrovatelia sa nazdávali, že “dievčatám vymyl mozog” a nalanáril ich, aby sa pridali do ISIS, avšak ten to priamo odmietol. Polícia ho však zatkla tento mesiac pre jeho “významnú úlohu pri financovaní teroristickej siete”.

Rakúske ministerstvá zahraničných vecí a vnútra sa momentálne odmietajú vyjadriť k správe a podrobnostiam o smrti Samry.