Pápež zriadil komisiu na skúmanie diakonátu žien

982
Neutral

Vatikán v utorok 2. augusta oznámil, že pápež František vytvoril komisiu, ktorá by mala preskúmať postavenie diakoniek v prvotnej cirkvi.

Rozhodnutie prišlo niekoľko mesiacov po stretnutí pápeža so skupinou rehoľníčok, kde pápež vyjadril ochotu zvážiť vytvorenie komisie na preskúmanie postavenia diakoniek v prvotnej Cirkvi.

Tlačové správy z 2. augusta uvádzajú, že Svätý Otec dospel k tomuto rozhodnutiu po istom čase intenzívnej modlitby a zrelého uvažovania.

Nová komisia bude pracovať pod vedením sekretára Kongregácie pre náuku viery, ktorým je arcibiskup Luis Francisco Ladaria Ferrer. Povedie skupinu dvanástich členov, ktorá je zloženú zo šiestich žien a šiestich mužov.

Zastúpenie žien v komisii tvoria rehoľníčky i laičky. Patria medzi ne napríklad sestra Mary Meloneová, rektorka Pápežskej univerzity Antonianum v Ríme, prof. Phyllis Zaganová z Univerzity Hofstra v časti Hempstead v New Yorku a Marianne Schlosserová, profesorka spirituálnej teológie na viedenskej univerzite a členka Medzinárodnej teologickej komisie.

Na zozname členov je aj páter Robert Dodaro, prezident Patristického inštitútu Augustinianum v Ríme.

Vo vyhlásení Vatikánu sa spomína aj stretnutie pápeža s členkami Medzinárodnej únie generálnych predstavených na ich plenárnej schôdzi z 12. mája, kde vzišla otázka diakoniek.

Jedna z rehoľných sestier sa pápeža opýtala, prečo Cirkev medzi trvalých diakonov nezahŕňa aj ženy. Sestra narážala na postavenie hoci zrejme nevysvätených diakoniek v prvotnej cirkvi a navrhla zriadenie komisie na preskúmanie tejto otázky.

Po stretnutí sa rýchlo šírili správy, že pápež František otvára dvere vysväteniu žien na diakonky a možno aj do úlohy kňazov. Hovorca Svätej stolice páter Federico Lombardi 13. mája objasnil, že toto pápež nemá v úmysle.

Pri spiatočnom lete z apoštolskej cesty v Arménsku v júni sa na palube lietadla tradične konala tlačová konferencia. Pápež na nej hovoril o prípadoch z prvotnej Cirkvi, kedy mali ženy podobnú úlohu ako diakoni. Napríklad, pomáhali pri krste žien pre úctivosť, pretože vtedy sa krstilo úplným ponorením.

Otázkou diakoniek sa Cirkev zaoberala už skôr. Dôkazom je aj dokument z roku 2002, ktorý vypracovala Medzinárodná teologická komisia, poradný orgán Kongregácie pre náuku viery.

Pápež v rámci krátkych odpovedí tlačovky 26. júna novinárom povedal, že nebola vykonaná žiadna zmena, ktorá by dovoľovala vysvätenie diakoniek.