Príbeh vzniku piesne "Tichá noc, svätá noc" z roku 1818

1,510
Lucia Salomonová
Kultúra života

Skutočný príbeh a pôvod „Tichej noci“ pochádza zo Salzburgu, z Rakúska, od mladej tkáčky, siroty Anny. Nemala žiadnu rodinu a žila sama; tkanie bolo to, v čom bola dobrá a vďaka čomu ju ľudia poznali. Anna jedného dňa spoznala vojaka, ktorý bol prevelený do Salzburgu, stali sa z nich priatelia a neskôr sa Anna doňho zaľúbila. A tak ako čas pokračoval, Anna otehotnela. 11. decembra 1792 porodila chlapčeka, ale vojak ich opustil. Napriek všetkým nepriazniam dala synovi priezvisko po vojakovi a tak mu dala meno Joseph Mohr. Anna vedela, že Joseph je bastard, čo spôsobí výsmech a odmietnutie ľudí, preto považovala za múdre, aby bol vzdelaný, čo by mohlo zdvihnúť jeho postavenie a v budúcnosti sa nebude musieť na nikoho spoliehať. Z tohto dôvodu Anna poprosila miestneho kata aby sa stal jeho krstným otcom.

Anna urobila všetko preto, aby vďaka jej obchodu s tkaním mohla dať svojmu synovi kvalitné vzdelanie. Po čase miestny farár zistil u Josepha bystrosť a vynikajúce spevácke schopnosti (Joseph bol požehnaný skvelým zmyslom pre hudbu). Kňaz zariadil, aby bol Joseph prijatý do známej školy opátstva Kremsmunster. Práve na tomto mieste si Joseph uvedomil jeho povolanie do kňazstva. V šestnástich rokoch sa zapísal do seminárnej školy a vysviacku na kňaza prijal v dvadsiatich dvoch rokoch. Dostal špeciálne povolenie od svojich predstavených, pretože nemal otca.

Joseph Mohr bol pridelený ako asistent pastora Kostola sv. Mikuláša v Oberndorfe, pár kilometrov na severozápad od jeho rodného mesta Salzburg. Tam slúžil najlepšie. Zatiaľ čo slúžil Pánovi v kostole sv. Mikuláša, otec Joseph Mohr stretol muža, ktorý sa volal Franz Gruber. Tento človek, tiež syn tkáčky , sa nevedel zmieriť so skutočnosťou, že jeho syn mladý Franz Gruber sa zaujímal o hudbu, hru na organe a gitare. Franzova dokonalosť a kvalitné hudobné vystúpenia zneli tak nahlas, že ho jeho rodina musela finančne podporiť prostredníctvom oficiálnej hudobnej školy. Bohužiaľ, Gruber sa usadil v Oberndorfe s jeho manželkou a dvanástimi deťmi, kde sa stretol s Josephom Mohrom.  Franz Gruber a otec Joseph Mohr sa stali blízkymi priateľmi, spojení veľkou vášňou k hudbe, pretože obidvaja vždy hrali na gitare a organe, zatiaľ čo si spievali.

23. decembra 1818 sa blížili Vianoce a prípravy už boli v plnom prúde. Otec Joseph Mohr sa vracal z návštevy od svojich farníkov, kde sa narodil chlapček. Zastavil sa pri rieke a spojil dieťa, ktoré videl v ten večer vo vzťahu k prvým Vianociam (t.j. narodenie Ježiša), spojil to s bolesťou z jeho detstva a Božou láskavosťou a milosťou, ktorá dosiaľ nad ním panovala. Potom začal písať báseň zachytávajúcu podstatu udalosti veľkej viery prvých Vianoc a nazval ju: „Tichá noc, svätá noc.“ V jeho skladbe zachytil nevýslovné tajomstvo vtelenia a narodenia nášho Pána: Sväté dieťatko Ježiš, ktorý je Kristus Spasiteľ, Syn Boha a Láska čistého svetla sa narodil z Márie a naplnil svet spasiteľským odpustením z Neba.

Keď dokončil písanie piesne, pokračoval v ceste do diecéznej fary, kde sa hneď dozvedel nepotešujúcu správu o organe v kostole, ktorý zničila myš. Sv. omša po štedrej večeri sa blížila a neboli nijaké peniaze na opravu poškodeného organu. Otec Joseph sa obával, že počas tej noci nebude znieť žiadna hudba. S veľkou túžbou v srdci zaplatil za návštevu k svojmu priateľovi Franzovi Gruberovi, aby zdieľal s ním svoju situáciu a ukázal mu pieseň „Tichá noc, svätá noc.“ Poprosil ho, aby skomponoval melódiu, ktorú by mohol zahrať na gitare. Franz nesklamal svojho drahého priateľa a skladbu dokončil včas.

Na polnočnej sv. omši na Vianoce, 24. decembra 1818, svet po prvykrát počul krásnu ale pritom jednoduchú pieseň „Tichá noc.“

Pieseň bola jednoduchá, potešujúca srdce, hodila sa ku príležitosti a rýchlo sa šírila po celom Rakúsku. Po chvíli sa stála populárna, a preto v podstate katolíci, protestanti a dokonca všetci kresťania privítali pieseň „Tichá Noc.“ Vtedajší kráľ Pruska, Frederick Wilhelm IV. počul pieseň v berlínskom cisárskom kostole a nariadil, aby sa spievala po celom kráľovstve na vianočných sprievodoch a službách. Kráľ Frederick Wilhelm IV. bol zvedavý, kto zložil túto skladbu, preto našli otca Josepha Mohra a jeho dobrého priateľa Franza Grubera, skutočných skladateľov. Inak si už ľudia vtedy mýlili skladateľov a túto pieseň pripisovali skladateľom, ktorí boli v tej dobe známi.

Otec Joseph Mohr zomrel 4. decembra 1848 vo veku 56 rokov na tuberkulózu a jeho priateľ Franz Gruber mal 76 rokov, keď zomrel.