Bishop-Mari-Emmanuel-810x500.png

Pobodaný pravoslávny biskup a Elon Musk odsúdili cenzúru videa s útokom zo strany austrálskej vlády

22
Neutral
  • Asýrsky pravoslávny biskup pobodený počas kázania islamským extrémistom
  • Austrálsky súd nariadil odstránenie videa útoku na biskupa z internetu
  • Elon Musk podporuje verejné zverejnenie videa, odmieta austrálsku cenzúru
  • Biskup Emmanuel odpustil útočníkovi, vyzval k pokojnému dodržiavaniu zákona

Asýrsky pravoslávny biskup Mar Mari Emmanuel, ktorého počas kázania pobodal muž, ktorý kričal Alah Akbar, sa pridal k Elonovi Muskovi a žiadal, aby video z útoku zostalo na internete.

Čítajte: Významného pravoslávneho biskupa v Austrálii dobodal údajne islamský extrémista

Austrálsky federálny súd v pondelok 22. apríla nariadil spoločnosti X, aby odstránila všetky príspevky, ktoré obsahovali virálne video s islamským útokom na pravoslávneho biskupa, čím vyhovel žiadosti austrálskej komisárky pre elektronickú bezpečnosť Julie Inman Grantovej, ktorá požadovala, aby bolo video stiahnuté z celého sveta. V stredu sudca Geoffrey Kennett predĺžil zákaz zobrazovania videa do 10. mája, keď sa uskutoční záverečné pojednávanie, na ktorom sa určí, či je možné obsah trvalo zakázať na celom svete.

Musk sa s týmto zákazom stotožnil, hoci ho dočasne dodržiava. Právny zástupca X Corp Marcus Hoyne uviedol, že spoločnosť bude tvrdiť, že záznam by mal zostať verejný, pričom súdu predloží čestné vyhlásenie získané od biskupa Emmanuela, v ktorom sa uvádza jeho želanie, aby obsah videa zostal verejne dostupný.

Podľa technologického giganta austrálsky regulačný orgán požadoval, aby spoločnosť X “globálne zadržala tieto príspevky alebo čelila dennej pokute vo výške 785 000 dolárov.”

Konto spoločnosti pre globálne vládne záležitosti v odpovedi zverejnilo: “X verí, že príkaz eSafety’nebol v rámci austrálskeho práva a my sme splnili smernicu až do právneho sporu. Hoci spoločnosť X rešpektuje právo krajiny presadzovať svoje zákony v rámci svojej jurisdikcie, komisár pre eSafety nemá právomoc diktovať, aký obsah môžu používatelia X’vidieť na celom svete. Tento nezákonný a nebezpečný prístup dôrazne napadneme na súde."”

Musk v utorok v súvislosti s prekročením právomocí austrálskej vlády a tvrdeniami, že video bolo nejakým spôsobom “dezinformáciou” napísal, že “Austrálčania chcú pravdu. X je jediný, kto sa stavia za ich práva.”

Takisto uviedol: “Našou obavou je, že ak KAŽDÁ krajina môže cenzurovať obsah pre VŠETKY krajiny, čo požaduje austrálsky ‘komisár pre elektronickú bezpečnosť’, čo potom bráni akejkoľvek krajine, aby kontrolovala celý internet? Predmetný obsah sme už pre Austráliu cenzurovali, kým sa nepodá právne odvolanie, a je uložený len na serveroch v USA.”

Výkonný riaditeľ spoločnosti Rubble Chris Pavlovski uviedol, že “stojí jednotne” s Muskom a X v boji proti austrálskej cenzúre videa.

“Austrália dala jasne najavo, že verí v odoberanie ľudských práv (slobody prejavu), aby uspokojila to, čo považuje za vhodné pre svoje oči a uši,” povedal Pavlovski v utorok. “Austrália oficiálne NIE JE slobodná krajina.”

Daniel Wild, zástupca výkonného riaditeľa Inštitútu pre verejné záležitosti krajiny’povedal pre Sky News Australia vo videoklipe, ktorý bol pozretý 23 miliónov krát, týkajúcom sa internetového regulátora krajiny’“Problém, ktorý tu máte s touto komisárkou pre elektronickú bezpečnosť, je, že ona’je aktivistka. Bude naďalej rozširovať svoju úlohu, aby kontrolovala internet, cenzurovala diskusiu spôsobom, ktorý’je v súlade s jej ideologickými názormi… máte týchto nevolených byrokratov s nejasnými právomocami a oni ich naplnia svojimi názormi. Má skúsenosti s cenzúrou a tá je vždy zameraná len na jednu stranu, a bohužiaľ sme’svedkami toho, že sa to opäť deje."”

Národný senátor Matt Canavan sa postavil za to, že údajné znepokojenie vlády’nad obsahom videa je“konfekčné rozhorčenie”, za ktorým sa skrýva sledovanie“iných cieľov.”

“Zdá sa, že premiéra viac rozrušilo video, na ktorom je napadnutý kresťanský biskup, ako SKUTOČNÝ čin napadnutia kresťanského biskupa. HANBA!"”Canavan vyhlásil na X.

Podobne odsúdil krok vlády aj senátor strany Zjednotená Austrália Ralph Babet, ktorý povedal: “Povedzme si to veľmi jasne, vláde nezáleží na biskupovi Mar Mari Emmanuelovi. Záleží im na odstránení X, pretože X predstavuje hrozbu pre ich kontrolu informácií a naratívov. Samotná vláda a jej byrokrati sú pravidelnými šíriteľmi dezinformácií.”

Biskupa Emmanuela v pondelok 15. apríla dobodal islamský militant uprostred naživo vysielanej homílie v Sydney keď muž kričal “Allah Akbar.Bodnutí boli aj niekoľkí ďalší kresťania, ktorí sa zúčastnili na božskej liturgii, keď sa rozbehli na obranu biskupa’ale podľa miestnych správ nikto neutrpel život ohrozujúce zranenia. Davy ľudí sa bezprostredne po útoku vzbúrili a žiadali, aby bol útočník postavený pred súd.

Po internete kolovalo grafické video z útoku, na ktorom je vidieť muža oblečeného v čiernom, ako sa blíži k biskupovi počas kázne a niekoľkokrát ho bodne pri oltári v pravoslávnom chráme Krista Dobrého pastiera.

Polícia Nového Južného Walesu, komisárka Karen Webbová, medzitým vyhlásila incident za “teroristický čin” a prebieha vyšetrovanie.

Podľa správ Emmanuel po bodnutí položil ruku na útočníka, modlil sa za neho a odpustil mu. Následné verejné&nbspodpustenie útočníkovi bolo ozvenou jeho prvej reakcie, keď padol zranený k oltáru.

Keďže bezprostredne po pobodaní v uliciach neďaleko kostola vzrástli obrovské nepokoje,  na miesto činu údajne&nbspprišlo niekoľko stoviek policajtov s&nbsptaktickými vozidlami, aby zadržali rastúci dav, ktorý sa zhromaždil na obranu svojho biskupa a žiadal, aby bol útočník postavený pred súd. Polícia nakoniec zabezpečila perimeter okolo kostola a rozohnala davy pomocou slzotvorného plynu a taktickej výzbroje.

Následne na zvukovej nahrávke zverejnenej na internete otvorený pravoslávny biskup poďakoval nášmu Pánovi za utrpenie, ktoré mu bolo dopriate, odpustil útočníkovi a vyzval svoje stádo, aby rovnako odpustilo mužovi, ktorý ho napadol, a pokojne dodržiavalo zákon.

Čítajte: Austrálsky biskup verejne odpúšťa mužovi, ktorý ho pobodal, ďakuje Kristovi za jeho utrpenie

Biskup Emmanuel je známy svojou otvorenosťou v morálnych otázkach vrátane dôrazného odsúdenia LGBT ideológie v kresťanských cirkvách, najmä v Ríme, a hlasným odporom voči prísnym austrálskym výlukám COVID. Verejne sa vyjadril aj o islame a potrebe prijatia Krista ako Mesiáša a Božieho Syna.

RELEVANTNÉ

Prečo bol biskup Emmanuel STABILOVANÝ? & Ben Affleck’s child turns TRANS

Pravoslávny biskup nazýva austrálskych pro-lockdown politikov ‘Judas’