Potraty sa budú financovať z peňazí francúzskych daňových poplatníkov

933
Kultúra smrti

Rok po tom, čo socialistická vláda vytvorila nový plán, ktorý má pomôcť ženám uplatniť si svoje „právo na potrat“, predstavila ministerka zdravotníctva Marisol Touraine verejný posudok jeho uvedenia do praxe. Hrdo vyhlásila, že väčšina sľúbených opatrení už naplno funguje. Vždy sa však dá ísť ďalej: Touraineová sľúbila, že od 1. apríla 2016 budú všetky lekárske zákroky, súvisiace s legálnym potratom, plne hradené z národného zdravotného poistenia.

Ženy vo Francúzsku už od roku 2013 nemusia platiť za potrat. Väčšinu lekárskych zákrokov, ktoré nesúvisia s dlhodobými chorobami, však francúzsky zdravotný systém pokrýva iba z časti.

Od 1. apríla budú všetky konzultácie, pred a pointerrupčné ultrazvuky, krvné testy, biologické testovanie či konzultácie spojené s vyplnením potrebných súhlasov úplne kryté verejným zdravotným poistením.

Síce neočakávané rozhodnutie, no v každom prípade napĺňa predvolebný sľub François Hollandea zabezpečiť ženám ľahký a rýchly prístup k legálnemu „prerušeniu tehotenstva“, resp. „IVG“, ako sa nazýva vo Francúzsku. Tým sa stáva potrat rovnocenný s tehotenstvom: všetky lekárske zákroky, pobyty v nemocnici spojené s tehotenstvom, ako aj popôrodné vyšetrenia sú stopercentne financované z verejného zdravotného poistenia.

Odteraz teda to isté platí aj pre potrat.

Pre väčšinu žien to však neznamená veľkú zmenu, keďže doplnkové poistenie,  čiastočne financované zamestnávateľmi, je veľmi rozšírené: prevažná väčšina obyvateľstva je v nejakej forme krytá prinajmenšom ekvivalentom stopercentmej úhrady verejného zdravotného poistenia. Vytvárajú sa rezervy pre verejne financované „mutuelles“ (zdravotné poisťovne) na pomoc ilegálnym imigrantom, nezamestnaným a iným „finančne zraniteľným“ občanom, aby mohli získať viac prostriedkov na zdravotnú starostlivosť. Opatrenia sú v skutočnosti zamerané na najchudobnejšiu časť obyvateľstva.

Pre doplnkových poisťovateľov znamená Touraineovej rozhodnutie síce menšie náklady, no naďalej budú musieť platiť poplatky, ktoré nie sú obsiahnuté v sadzbách oficiálneho sociálneho zabezpečenia. Ich možnosť ponúknuť zmluvu, ktorá sa nevzťahuje na potrat, tým pádom úplne zmizne. Každý francúzsky daňový poplatník bude nútený financovať potraty, či už prostredníctvom povinných príspevkov na sociálne zabezpečenie alebo iných priamych daní.

Mariesol Touraineová oznámila túto novinku počas návštevy Centra plánovaného rodičovstva v Paríži. Francúzska asociácia plánovaného rodičovstva odporúča ženám verejné a súkromné nemocnice, ktoré potraty vykonávajú. Asociácia navyše ponúka aj informácie ohľadne dostupnosti potratov v Španielsku a Holandsku ženám, ktoré sú tehotné viac ako 12 týždňov, čo je limit legálneho potratu vo Francúzsku.

Ministerka hrdo oznámila opatrenia, ktoré už zaviedli po tom, čo vláda v januári 2015 ohlásila spomínaný „Národný akčný plán“ s dôrazom na právo na potrat ako na „právo, ktoré sa musí obhajovať.“

V septembri založili národnú bezplatnú a anonymnú horúcu linku, a na ktorú sa podľa Touraineovej mesačne dovolá priemerne 2,000 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva zorganizovalo verejnú kampaň so sloganom „IVG, moje telo, moje rozhodnutie, moje právo“. Jej cieľom bolo lepšie zviditeľniť vládou financované informačné prostriedky, ktoré sprístupňujú ženám možnosť ísť na potrat.

Horúca linka alebo webová stránka s informáciami pre ženy, ktoré nečakane otehotneli a ktoré by si chceli dieťa ponechať, však neexistuje.

Kampaň bola zameraná proti súkromnej webovej stránke www.ivg.net, ktorá takéto informácie ponúkala, a ktorá sa objavovala v internetových vyhľadávaniach ako prvá. Touraineová vysvetlila, že ministerstvo zaplatilo za to, aby to bola ich pro interrupčná stránka, ktorá sa vo vyhľadávaní zobrazí ľuďom ako prvá. Touraineová minulý týždeň dokonca požiadala verejnosť, aby navštevovala ich stránku, čím  sa zvýši jej sledovanosť a to aj napriek tomu, že táto technika neovplyvňuje algoritmy Google.

Touraineová povedala, že okrem nových opatrení sa do budúceho leta zavedú v súvislosti s potratmi aj iné právne reformy. K týmto patrí zrušenie sedemdňovej lehoty na rozmyslenie, lepší prístup k miestnym poskytovateľom potratov, vrátane pôrodných asistentiek, ktoré budú môcť predpisovať potratové tabletky a monitorovať priebeh, a doktorov, ktorí budú môcť chirurgicky vykonávať potraty v miestnych zdravotných centrách hneď ako začne platiť nový zdravotnícky zákon. Tento zákon tiež vyžaduje od regionálnych zdravotných agentúr, ktoré koordinujú poskytovanie všetkých zdravotných služieb, aby ponúkali adekvátny „servis“, súvisiaci s potratmi.

Všetky tieto opatrenia sa prijímajú v kontexte pokračujúcej vysokej miery potratovosti; vo Francúzsku sa síce mimoriadne často používa antikoncepcia, no aj napriek tomu sa každoročne uskutoční oficiálne 210.000 potratov ženám, u ktorých antikoncepcia zlyhala.