Polícia použila granát, na matku, ktorá odmietla odovzdať dieťa sociálnej službe.

2,835
Kultúra smrti

Švédska polícia použila omračujúce granáty, aby premohla matku, ktorá im odmietla odovzdať svojho päťmesačného syna.

30-ročná žena bola ozbrojená nožom, keď polícia v snahe pomôcť zamestnancom sociálnych služieb odobrať jej dieťa do pestúnskej starostlivosti, vstúpila do jej bytu v Helsingborgu, v južnom Švédsku.

Spolu s chlapčekom sa zamkla v izbe a po niekoľkých hodinách vyjednávania, polícia zhodnotila, že žena môže byť ohrozením pre dieťa, a tak zavolali posily.

K incidentu došlo začiatkom novembra minulého roku, keď sociálne služby v Helsingborgu požiadali políciu, aby bola prítomná pri odoberaní dieťaťa zo starostlivosti ženy.

Päťmesačný chlapec je tretie dieťa, ktoré bolo odobraté tejto žene, ktorá bola v priebehu niekoľkých rokov striedavo zamestnaná aj nezamestnaná.

Keď oddelenie sociálnych služieb nariadilo, že aj toto dieťa jej má byť odobraté, žena sa zamestnancom vážne vyhrážala a odmietla spolupracovať, v dôsledku toho bola zavolaná polícia, aby im pomohla dieťa odobrať.

Prvé policajné sily vykopli dieru do dverí, aby mohli komunikovať s nešťastnou matkou. Ale ona sa odmietla vzdať svojho syna.

Keď tím policajného oddielu dorazil na miesto, rozhodli sa, že použijú omračujúce granáty.

Granát, tiež známy ako flash granát, spôsobí pri výbuchu hluk až do 180 decibelov a tým dočasne paralyzuje osobu, na ktorú je namierený.

Dieťa bolo hospitalizované a žena odvezená na psychiatrickú kliniku.

Jej právna zástupkyňa tvrdí, že polícia použila zbytočne silné prostriedky.

„Je zvláštne, že polícia používa omračujúce granáty na drobnú ženu, ktorá len sa snažila brániť svoje dieťa.“

„Činnosť polície považovala za nespravodlivú a cítila, že musí čeliť nepremožiteľnej sile,“ povedala právnička Charlotte Lagerstenová pre Dagens Nyheter.

Keď jej boli odobraté dve staršie deti, psychiater napísal do správy, že obidve „vyzerali v poriadku a bez známok zanedbávania“ a mali „vrúcny a srdečný vzťah“ so svojou matkou.

Zbytočné násilie: Polícia bola prizvaná na pomoc sociálnym službám, ktoré mali odobrať žene päťmesačného chlapčeka. Po tom, čo sa domnievali, že žena by mohla ohroziť svoje vlastné dieťa, použili príslušníci polície omračujúci granát (vložený obrázok).

Po rozhodnutí, že jej bude zo starostlivosti odobratý aj novorodenec, napísala psychologička, ktorá sa s nimi stretla, že chlapec má „také puto so svojou matkou, aké je v súčasnosti zriedkavé.“

 „Som veľmi kritická voči tomu, ako zaobchádzali so ženou a jej dieťaťom,“ dodala pani Lagerstenová.

„Sociálne služby sa rozhodli nezverejňovať žiadne dôkazy o vyšetrovaní ani dokumenty, ktoré dokazujú, že žena nie je schopná starať sa o svoje deti.

Taktiež vôbec nevzali do úvahy skutočnosť, že deti boli v čase prevzatia do pestúnskej starostlivosti fyzicky a psychicky v poriadku.

Stručne povedané, neexistujú žiadne právne dôvody, prečo by mali byť prijaté do pestúnskej starostlivosti.“

Žena, ktorá po niekoľkých dňoch opustila psychiatrickú starostlivosť, už predtým požiadala, aby jej z pestúnskej starostlivosti boli naspäť vrátené ďalšie dve deti. Ale nebolo jej dovolené vidieť ich až po dobu 18. mesiacov.