Nórsko žiada sankcionovať Maďarsko

1,469
Kultúra smrti

Maďarská vláda zaútočila na občianske združenia, Nóri jej stopli 160 miliónov eur z ich fondov.

BUDAPEŠŤ. Nórsko vo štvrtok vyzvalo členské krajiny Európskej únie na sankcie voči Maďarsku.

Výzvu podľa denníka Népszabadság predniesol v nórskom verejnoprávnom rozhlase NRK minister pre európske záležitosti Vidar Helgesen.

"Máme vážne obavy. Obraciame sa na Úniou, aby nemlčala, keď v jednej z jej členských krajín sa strácajú demokratické hodnoty," cituje denník vyjadrenie Helgesena.

Podľa denníka Nórsko v súčasnosti zadržiava podporu vo výške 1,3 miliardy nórskych korún (159,6 milióna eur) po tom, čo maďarská vláda zaútočila voči občianskemu združeniu Ökotárs Alapítvány

Združenie vedie konzorcium, ktoré rozdeľuje peniaze z Nórskej občianskej nadácie.

"Platby sme pozastavili, pretože nemienime financovať maďarské zmeny," zdôvodnil Helgesen. Zdôraznil, že v záležitostí sankcií oslovili všetky krajiny Únie.

Orbán obvinil Nórov

Vo štvrtok zverejnilo európske vydanie ekonomického denníka Financial Times pod titulkom "Cesta Maďarska späť do minulosti" ostrú kritiku maďarskej vlády, ktorú napísal práve Helgesen.

Podľa jeho slov chce Orbánova vláda skoncovať so západnými dogmami a ideológiami a zaviesť "neliberálny" štát.

Helgesen konštatoval, že vláda Fideszu po nástupe k moci v roku 2010 vymenila najvyšších predstaviteľov justície a riaditeľov múzeí i divadiel, prísnejšie kontroluje médiá, zmenila volebný systém a v tomto roku začala útočiť aj na občianske organizácie.

Premiér Viktor Orbán obvinil Nórsko, ktoré že prostredníctvom občianskych združení financuje politických aktivistov aby robili protištátnu činnosť v Maďarsku.

Vláda je spokojná

"Vyjadrenie nórskeho ministra je nedôveryhodné, hmlisté, zovšeobecňujúce a chýbajú v ňom najzákladnejšie fakty," reagoval pre agentúru MTI maďarský štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"V prípade, ak minister krajiny, ktorá nie je členom Únie, vyjadruje verejne obavy v súvislosti s členskou krajinou únie, by sa očakávalo, že si bude ctiť základné európske hodnoty," povedal štátny tajomník

Szijjártó okrem iného zdôraznil, že Maďarsko urobilo v minulosti mnoho pre slobodu v strednej Európe a teraz pracuje na tom, aby sa Európa opäť stala konkurencieschopnou.

"Maďarské riešenia sú úspešné. Naše opatrenia, ktoré boli predtým podrobované ostrej kritike, preberá teraz čoraz viac krajín," dodal.