Klaus o šéfovi Európskej komisie: Pán Juncker mal jednu svetlú chvíľku. Bola to jeho pondelková minúta ticha

1,206
Kultúra života

Klaus upozorňuje, že európsky svet nemá žiadne morálne ani iné právo určovať, ako si v tej-ktorej krajine majú ľudia usporiadať svoj život

„Na tak hrozné nešťastie nemožno reagovať inak, než prejavom účasti a smútku. Nezdá sa mi vkusné na tomto odpornom zločine moslimských teroristov siláckymi výrokmi budovať svoj politický kapitál,“ uviedol Václav Klaus v rozhovore pre francúzsky server Egalité et Réconciliation týkajúcom sa atentátov v Paríži.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius v roku 2012 prehlásil, že Bašar Assad si nezaslúži byť na zemi. V súvislosti s jeho vyhlásením si bývalý český prezident myslí, práve takýto výrok je ukážkou nepokorného a spupného spôsobu myslenia, ktorý celú blízkovýchodnú krízu vyvolal a živí.

Klaus tiež upozorňuje, že európsky svet nemá žiadne morálne ani iné právo určovať, ako si v tej-ktorej krajine majú ľudia usporiadať svoj život. Dôvodom je fakt, že väčšinou vieme len veľmi málo o hlbokých historických, ideových či náboženských koreňoch spoločenskej konštelácie, ktoré v danej krajine panujú. Zároveň sa svet vyvíja vo svojej zložitosti a historickej podmienenosti úplne inak, než sú predstavy globálnych sociálnych inžinierov. Preto Klaus prízvukuje, že svet nie je hračkou ani laboratóriom týchto sociálnych inžinierov.

Klaus počas rozhovoru pre francúzsky server komentoval aj vyjadrenie šéfa Európskej komisie Jeana-Claude Junckera, ktorý uviedol, že Európska únia by v reakcii na útoky v Paríži nemala začať odmietať utečencov. „Pán Juncker mal jednu svetlú chvíľku. Bola to jeho pondelková minúta ticha. Kiež by ju predĺžil čo najviac,“ uviedol.

V súvislosti s multikulturalizmom a výrokmi nemeckej kancelárky Angely Merkelovej si bývalý český prezident myslí, že jej chýba akékoľvek hodnotové a ideové zakotvenie. Podľa neho je mocenským pragmatikom kombinovaným s naivným mesianizmom. Zároveň rieši problémy náhodne. Preto podľa neho Merkelová nemá predpoklady riešiť zásadnú civilizačnú otázku, pred ktorou Európa v súčasnosti stojí.