Francúzsko: Starosta odmieta zosobášiť homosexuálov, hrozí mu väzenie

1,558
Kultúra života

Starosta malého mesta v Baskicku vo Francúzsku sa rozhodol nezosobášiť dvoch mužov, ktorí patria do jeho obvodu. Tým sa stal prvým starostom, ktorý sa vzoprel novému zákonu, ktorý párom rovnakého pohlavia zaručuje možnosť manželstva.

Jean-Michel Colo, konzervatívec, ktorý má na starosti mesto Arcangues v južnej baskickej oblasti, môže dostať trest odňatia slobody až na päť rokov a pokutu vo výške 75 000 eur, tvrdia francúzske médiá. Avšak, zdá sa, že starosta sa dôsledkov svojho postoja nebojí a pre médiá povedal, že aj keby „mal ísť v ústrety popravisku“, stále bude so zákonom nesúhlasiť.

„Nechcem nikoho poučovať a ani nechcem, aby ma teraz nasledovali aj ostatní starostovia, ale ja nebudem uplatňovať takéto nelogické právo,“ tvrdí Colo. „Spolu s mojimi siedmimi členmi rady sme sa zhodli na tom, že sa nebudeme podieľať na tejto šaráde.“

Starostovo stanovisko je len prvé z mnohých ďalších, ktoré sa určite objavia v dôsledku nového zákona, ktorý vstúpil do platnosti 28. mája. Okrem podpory mestskej rady, starosta Colo tvrdí, že doposiaľ dostal 1 500 správ od svojich podporovateľov.

Ako portál LifeSiteNews.com v apríli tohto roka zverejnil, národná organizácia „Starostovia pre deti“ uviedla, že takmer 15 000 starostov, väčšinou z malých miest, má v úmysle odmietnuť uzatvárať takéto „manželstvá“, hoci to patrí do ich kompetencií. Organizácia tvrdí, že 20 000 ľudí podpísalo petíciu, v ktorej sa uvádza: „Som proti návrhu zákona, ktorý umožňuje párom rovnakého pohlavia sobášiť sa a adoptovať si deti.“

Socialistická vláda prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý schválil homosexuálne „manželstvá“, napriek protestom miliónov Francúzov, uviedla, že neudelí možnosť výhrady vo svedomí pre verejných činiteľov, ktorí odmietajú spolupracovať, a naznačila, že starosta Colo trestu neunikne.

„Zákony sa týkajú celej krajiny a neexistuje, aby táto skutočnosť bola čo i len trochu porušená,“ upozornil minister vnútra Manuel Valls v reakcii na starostov postoj. „Dúfam, že tam (v Arcangues) zvíťazí rozum, ako aj kdekoľvek inde,“ dodal.

Aj keď sa Jean-Michel Martin a Guy Martineau-Espel chcú zosobášiť, hovoria, že si svoje právo nechcú vymáhať, avšak tiež naznačujú, že k takémuto kroku budú musieť pristúpiť, ak v krátkom čase nedosiahnu to, čo chcú.

„Starosta má 15 dní na to, aby vyjadril svoj nesúhlas zosobášiť nás, potom budeme môcť ísť ku generálnemu prokurátorovi republiky,“ uviedol nedávno Jean-Michel v rozhovore pre denník Le Parisien.