Ani politický analytik Chmelár nepôjde na dnešný protikorupčný pochod, pretože sú v ňom zainteresovaní redaktori Denníka N a Sme

480
Neutral

Dnes sa uskutoční “Veľký protikorupčný pochod”, ktorému účasť na udalosti na Facebooku potvrdilo cez 11 tisíc ľudí.

Za protestom údajne stoja mladí študenti, tomuto však mnohí neveria, a práve preto sa rozhodli tohto protestu nezúčastniť. Protestu sa nezúčastní ani slovenský historik, politický a mediálny analytik, vysokoškolský učiteľ, publicista a občiansky aktivista Eduard Chmelár.

”Hneď na úvod chcem povedať to, čím by som sa v normálnej demokratickej krajine nemusel brániť, ale v psychotickej atmosfére polarizovanej spoločnosti bičovanej emóciami je dôležité to objasniť: nikdy som nebol voličom eseročky Smer a podporujem oficiálne deklarované požiadavky pochodu: som nielen dlhodobo presvedčený o tom, že Robert Kaliňák by mal odstúpiť z funkcie ministra vnútra, on sa ním predovšetkým nikdy nemal stať vzhľadom na škandály z predchádzajúcich vlád a množstvo iných pochybení, ktoré protestujúcich ani nezaujímajú (napríklad, že absolútne zanedbáva reformu verejnej správy, lebo je posadnutý políciou). Napriek tomu sa na tomto pochode nezúčastním,” píše v úvode svojho stanoviska Chmelár.

Chmelár zdôraznil že pochodu sa nezúčastni nie preto, že by veril tomu, že za pochodom stojí Soros. Tieto fámy označil za ”typické blúznenie pomätencov.” Chmelár podotkol, že jeho pochybnosti začali vtedy, keď si všimol, že do tohto pochodu sú zainteresovaní redaktori denníka N či Sme.

“Moje pochybnosti sa začali vo chvíli, keď som si uvedomil, že prakticky jediné zdroje, z ktorých som sa o pochode dozvedel a ktoré podujatie masívne propagujú (vrátanie uvádzania presnej hodiny začiatku v titulkoch článkov), boli denníky N a Sme. Tamojší redaktori boli do príprav a propagácie tak zainteresovaní, že to prekračovalo všetky medze profesionality, lebo novinár má realitu reflektovať, nie vytvárať. A potom som si všimol, kto vyzýva na účasť na pochode. Boli to buď zaujatí novinári spätí s opozíciou (Hríb, Korda, Leško) alebo priamo opoziční politici z SaS a OĽaNO a, áno, aj pán prezident Kiska,” informoval prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Tento známy slovenský historik či analytik v závere svojho statusu zdôraznil, že od protestu nechce rozhodne nikoho odhovárať, ale bojovať proti korupcií sa takýmto spôsobom nedá.

”Nechcem však nikoho od protestov odhovárať. Naopak, som presvedčený, že táto spoločnosť potrebuje čoraz viac priamych akcií. Chcem povzbudiť mladých ľudí, aby si udržali svoju vieru v spravodlivosť, svoje odhodlanie bojovať za lepší svet, svoju čistotu a vznešenosť ideálov – a aby sa nedali zlákať na falošnú skratku, ktorá býva obyčajne len skratkou do pekla. Tým skôr nie od ľudí, ktorí už v minulosti toľkokrát preukázali, že pravdu sa nepokúšajú hľadať, ale vlastniť a že im nejde o demokraciu, ale o moc. Týmto ľuďom by sme komparz robiť nemali. Lebo inak potrebujeme asi naozaj pád do oceánu ako tie rybičky v sáčku z rozprávky Hľadá sa Nemo, aby sme si po víťaznom boji so skorumpovaným ministrom uvedomili, že nevieme, čo ďalej, že tento štát naďalej nedokáže pomôcť chudobným deťom, zlepšiť školstvo, sfunkčniť zdravotníctvo, že koreň zlyhania tohto systému spočíva v niečom, s čím korupcia nemá nič spoločné,” uzatvoril Chmelár.