rosary-810x500.jpg

Domov v Severnej Dakote pomenovaný po svätej Gianne Molle ponúka mladým matkám duchovnú a materiálnu podporu

8
Kultúra života
  • Mladé ženy v núdzi majú v porodnici svätej Gianny & Pietra Mollu viac ako len základnú starostlivosť.
  • Porodnica bola založená v roku 2004 učiteľkou Mary Pat Jahnerovou, inšpirovaná jej skúsenosťami.
  • Budova materského domova bola kúpená za symbolický dolár a oficiálne otvorená o tri roky neskôr.
  • Vedenie centra zabezpečuje otec Joseph Christensen, ktorý slúži sväté omše a spovedá.

Mladé ženy, ktoré zažívajú neočakávané tehotenstvo, majú pri registrácii v jednej pôrodnici v Severnej Dakote k dispozícii oveľa viac ako len ultrazvuk, plienky a poradenstvo.

Čítajte: Príčina kanonizácie zbožnej mladej katolíčky Michelle Duppongovej prebieha

Dnes sa pod menami Molla’ vykonáva veľa práce na pomoc stovkám mladých matiek v núdzi.

Porodnicu svätej Gianny & Pietra Mollu založila v roku 2004 (v tom istom roku, keď bola svätá Gianna kanonizovaná) učiteľka Mary Pat Jahnerová zo Severnej Dakoty.

Jahnerovú k založeniu domova inšpirovala jej skúsenosť učiteľky druhého stupňa v indiánskej rezervácii v Severnej Dakote, ako aj jej pôsobenie v materskom dome v Kalifornii, ktorý spravujú Misionárky lásky, píše National Catholic Register reported. V roku 2001 kúpila za jediný dolár budovu, v ktorej predtým sídlil kláštor a internátna škola. O tri roky neskôr sa budova pod Jahnerovým’vedením oficiálne stala materským domovom.

Jahnerová teraz vedie centrum spolu s kaplánom materského domova otcom Josephom Christensenom.

“Každý deň [otec Christensen] slúži svätú omšu, má sväté hodiny a spovedá,

A spojenie Jahnerovej’so svätou Giannou Mollovou je oveľa hlbšie ako pomenovanie materského domu po svätici.

Prezradila pre National Catholic Register, že v roku 2002 sa v Taliansku stretla s manželom svätej Gianny Molly’a so štvrtým dieťaťom rodiny, Giannou Emmanuelou Mollovou (dcérou, za ktorú svätá Gianna položila život). Zapálila sa iskra priateľstva a Jahnerová napokon nadviazala so sväticou’dcérou pevné, sesterské priateľstvo.

Gianna Emmanuela navštívila materský dom v Severnej Dakote prvýkrát v roku 2015. Na slávnostnom podujatí pri príležitosti 20. výročia domova’minulý mesiac si spomenula, že videla “lásku a oddanosť”, ktoré boli zjavné pri vytváraní útulku, poznamenal National Catholic Register. Gianna vyzdvihla najmä skutočnosť, že Ježiš je v domove každý deň prítomný vo svätostánku, čo je “privilégium”, ktoré mi podľa jej slov “pripomína, že najväčšou pomocou, ktorú môžeme poskytnúť blížnemu…, je pomôcť mu zachrániť jeho dušu.”

ČÍTAŤ: Centrá pre tehotné: ruky a nohy pro-life hnutia

Ženy, ktoré pomáhali v centre – ako aj mladé mamičky, ktoré chodili do materského domu po pomoc – opísali túto inštitúciu ako skutočný domov. Teplo, zmysel pre rodinné väzby a kombinácia “tvrdej lásky a nežnej lásky,” ako sa vyjadrila jedna mladá mamička, podľa správy pomohli obyvateľom cítiť, že je o nich postarané a že sú vyživovaní.

A nie sú to len mamičky, ktoré majú pocit, že’získali významné požehnanie z pobytu v domove – alebo dokonca páry bojujúce s neplodnosťou, ktoré sa prišli pomodliť do svätyne.

Jahnerová sama opísala, že sa cíti “privilegovaná vidieť toľko malých zázrakov a Boha, ktorý pôsobí v srdciach ľudí, ktorí boli v domove.” Pre National Catholic Register povedala, že mohla byť svedkom maturít, úspešných kariér, konverzií, prijatia sviatostí, ako aj odvážnych rozhodnutí nechať si novorodencov alebo ich ponúknuť na adopciu namiesto toho, aby sa rozhodli pre potrat.

Podľa Jahnera “ani jedna mama neoľutovala svoje rozhodnutie vybrať si život.”

“Je to obrovské svedectvo vo svete, ktorý podporuje potraty,” povedal Jahner pre National Catholic Register. “Títo maličkí vždy prinášajú radosť, ale rovnako hlboké sú aj zázraky a rast s našimi mamičkami, čo je väčšina našej práce.”

A Materský dom svätej Gianny & Pietra Mollu nie je’jediným domovom, ktorý ponúka tehotným mamičkám celú škálu fyzických a duchovných zdrojov, od jedla a prístrešia až po každodennú omšu.

Ďalším príkladom je newyorský domov, ktorý prevádzkujú Sestry života, aktívny a kontemplatívny rehoľný rád založený v roku 1991 s cieľom “chrániť a zveľaďovať posvätnosť ľudského života.”Okrem toho, že rád slúži ženám v štátoch po celej krajine, prevádzkuje v New Yorku útočisko s názvom Holy Respite, ktoré prijíma mladé ženy prežívajúce nečakané tehotenstvo. Sestry ponúkajú podporu a zdroje pre matky aj ich deti, dokonca povzbudzujú matky, aby tam zostali až do prvých narodenín svojho dieťaťa’

Global Sisters Report poznamenala, že mladé ženy, ktoré vyhľadajú pomoc v službe Holy Respite “sú pozvané, ale nie povinné, aby sa pripojili k sestrám v spoločnej modlitbe, ktorá zahŕňa svätú omšu, svätú hodinu, ruženec a večiereň.”Jedna z mladých matiek, Claudia Gutierrezová, opísala Sväté útočisko ako “požehnanie od Boha.”

“Prosila som o miesto pre mňa a moje dieťa. Boh vedel, že budem potrebovať pomoc,”povedala, uviedol outlet. “Sestry života sú to najlepšie, čo ma stretlo. Som’bezpečnejšia a mám viac pokoja v srdci.”