Rumble-CEO-810x500.png

Zrušený novinár a výkonný riaditeľ spoločnosti Rumble na vypočúvaní v Kongrese odhalili "diktátorskú" politiku Brazílie

10
Neutral
  • V Brazílii sa zaviedli diktátorské opatrenia proti slobode slova.
  • Nová pročínska vláda v Brazílii utláča opozíciu a disidentov.
  • Americkí zákonodarcovia by mali konať proti korupcii v Brazílii.
  • Sloboda prejavu je ohrozená nielen v Brazílii, ale aj vo svete.

Výbušné vypočutie podvýboru Kongresu, ktorému predsedal republikán Chris Smith z New Jersey, v utorok odhalilo početné diktátorské opatrenia proti slobode slova, ktoré boli v Brazílii zavedené za vlády socialistu Lulu de Silvu.

Podobne ako v Spojených štátoch po spornej volebnej prehre Donalda Trumpa’v roku 2020, aj v Brazílii vládnu liberálni tyrani po tom, čo Jaira Bolsonara v roku 2022 nahradil Lula de Silva, odsúdený zločinec, ktorý predtým v rokoch 2003 až 2010 zastával funkciu brazílskeho prezidenta’

Bolsonaro a jeho konzervatívni stúpenci dlhodobo tvrdia, že vo voľbách dochádzalo k nezrovnalostiam a dokonca k zjavným podvodom. Mnohým z nich boli zmrazené bankové účty, odstránené kanály na sociálnych sieťach alebo boli uvrhnutí do väzenia za to, že sa odvážili spochybniť mainstreamové médiá a de Moraesove’ tvrdenia o tom, čo sa udialo.

Tucker Carson začiatkom tohto roka vo svojej relácii X urobil rozhovor s Eduardom Bolsonarom, synom Jaira’ako aj so zrušeným brazílskym novinárom Paulom Figueridom, aby diskutovali o tom, čo sa v krajine deje. Figuerido, vnuk jedného z bývalých brazílskych prezidentov, povedal Carlsonovi, ktorý sa domnieva, že CIA “zrejme” pomohla uskutočniť tamojší štátny prevrat, vyhlásil, že Brazília už “nie je demokraciou.”


Figueiredo žije v exile na južnej Floride po tom, čo mu bol odobratý pas, keď sa moci ujal Lula. Figuerido v utorok vypovedal na vypočúvaní, pričom v miestnosti za ním sedeli desiatky energických brazílskych aktivistov, zákonodarcov a ďalších podporovateľov.

Figuerido povedal Smithovi a približne poltuctu prítomných zákonodarcov, že americkí zákonodarcovia by mali navštíviť jeho krajinu, usporiadať viac vypočutí o prebiehajúcej korupcii a zadržať finančné prostriedky alebo uvaliť sankcie na brazílskych predstaviteľov, ktorí zavádzajú protidemokratické opatrenia.


Na vypočutí vystúpil aj americký investigatívny novinár Michael Shellenberger, ako aj generálny riaditeľ spoločnosti Rumble Chris Pavlovski. Pavlovski pripomenul, že zásah proti slobode prejavu v Brazílii’ich prinútil prestať v krajine podnikať. Elon Musk bol tiež zaangažovaný do súdneho sporu s de Moraesom v súvislosti s pôsobením spoločnosti X’v krajine, o ktorom Shellenberger informoval na.


Pavlovski ďalej poznamenal, že Rumble dostal od vlád z celého sveta, vrátane Francúzska, Austrálie a Nového Zélandu, niekoľko “znepokojujúcich” žiadostí o umlčanie influencerov a komentátorov, aby nezdieľali svoje názory na určité politické záležitosti. Vysvetlil, že tieto žiadosti by mali “znepokojovať každého” a že Spojené štáty “mlčia” o útokoch na slobodu prejavu.


Smith zastupuje 4. kongresový obvod New Jersey’od roku 1981. V súčasnosti pôsobí ako predseda podvýboru Snemovne reprezentantov pre globálne zdravie, globálne ľudské práva a medzinárodné organizácie. predtým poslal Organizácii amerických štátov list, v ktorom požiadal o informácie o “závažných obvineniach z porušovania ľudských práv, ktorých sa dopúšťajú brazílski predstavitelia vo veľkom rozsahu.”V utorok povedal svedkom, že sa teší na nadviazanie na ich svedectvá s cieľom bojovať proti porušovaniu práv, ku ktorému dochádza v Brazílii.