Story1_5_3_24-1-810x500.jpg

Trumpova kampaň hovorí, že v prípade znovuzvolenia omilostí väzňov zo 6. januára "prípad od prípadu

10
Neutral
  • Trump plánuje individuálne omilostiť väzňov zo 6. januára.
  • Omilostenia budú závisieť od konkrétneho prípadu a spravodlivosti.
  • Trump kritizuje dvojstupňový systém spravodlivosti voči protestujúcim.
  • Plánuje omilostiť aj politických väzňov a zástancov života.

Donald Trump objasnil, že ak bude opätovne zvolený, omilostí väzňov zo 6. januára na základe “individuálneho prístupu” namiesto toho, aby ich hromadne zbavil viny, ako predtým naznačil. 

Trump minulý mesiac poskytol rozsiahly rozhovor časopisu Time. Týkal sa všetkého od potratov a operácie Warp Speed až po zahraničnú politiku a to, ako by vyzeralo jeho prípadné druhé funkčné obdobie. 

Time sa Trumpa opýtal, či by “zvážil omilostenie každého z” viac ako 800 osôb, ktoré boli 6. januára 2021 uväznené za svoje činy vo Washingtone. Odpovedal, že by “absolútne” zvážil, či to urobí pre “vlastencov J-6”, ale dodal, “ak by bol niekto zlý a zlý, pozeral by som sa na to inak.”

Trump tiež poznamenal, že “mnohí z týchto ľudí boli uväznení [v Kapitole]. Vidíte to na zázname, ako ich tam uvádza polícia. Oni’kráčajú s políciou.” 

V deň, keď vyšiel do tlače rozhovor s Časom, vydala Karoline Leavittová, národná tlačová tajomníčka Trumpovej kampane, vyhlásenie pre NBC News. 

“Ako prezident Trump sľúbil, 6. januára omilostí protestujúcich, ktorých krivé ministerstvo spravodlivosti Joe Bidena”uväznilo neprávom, a tieto rozhodnutia sa budú určovať individuálne, keď sa vráti do Bieleho domu,” povedala. 

Trump sa k tomu, ako bude postupovať v prípade zadržaných osôb zo 6. januára, vyjadril niekoľkokrát. V príspevku Truth Social post z 11. marca uviedol, že jedným z jeho prvých krokov vo funkcii 47. prezidenta bude “Oslobodiť rukojemníkov zo 6. januára, ktorí sú neprávom väznení!” Na mítingu v texaskom meste Conroe v januári 2022 oznámil, že ak bude opätovne zvolený, “s tými ľuďmi zo 6. januára” sa bude zaobchádzať “spravodlivo,” a “ak si to bude vyžadovať milosť, dáme im milosť, pretože sa s nimi zaobchádza veľmi nespravodlivo.”

Na samite Pray Vote Stand v septembri 2023 Trump sľúbil, že omilostí alebo zmierni tresty nedávno uväznených zástancov života, ako aj “každého politického väzňa, ktorý’bol nespravodlivo prenasledovaný Bidenovou administratívou.”  

ČÍTAJTE: Jailed pro-lifer held in prolonged solitary confinement suffers stroke

Ako už LifeSite informoval, väčšina záberov zverejnených mainstreamovými médiami o udalostiach vo Washingtone, D.C., zadržal skorumpovanýKongresový výbor 6. januára, v ktorom sú ajHlboké štátne RINO ako Liz Cheneyová. Tucker Carlson predtým poznamenal, že “ako celok” videozáznam nepodporuje tvrdenie, že 6. januára došlo k povstaniu. V skutočnosti toto tvrdenie vyvracia. A práve preto’vám Demokratická strana a jej spojenci v médiách zabránili, aby ste si ho pozreli.”

Kresťanka za Stranu demokratov Marjorie Taylor-Greeneová bola jednou z mála volených predstaviteľov na Kapitole, ktorí upozornila napoužívanie porušovanie ľudských práv, ku ktorému dochádza voči zadržiavaným osobám za posledných niekoľko rokov.  

Trump pre Time povedal, že spôsob, akým sa zaobchádzalo s protestujúcimi zo 6. januára, sa výrazne líši od spôsobu, akým sa v minulých rokoch zaobchádzalo s demonštrantmi z hnutia Black Lives Matters a výtržníkmi z Antify. 

Je to dvojstupňový systémm” poznamenal. “Keď sa pozriem na Portland, keď sa pozriem na Minneapolis, kde obsadili policajné okrsky a všetko ostatné a išli po federálnych budovách, keď sa pozriem na iné situácie, ktoré boli násilné a kde boli zabití ľudia, nič sa im nestalo. Nič sa im nestalo. Myslím si, že ide o dvojstupňový systém spravodlivosti. Myslím si, že je to’veľmi, veľmi smutný thing.” 

Trump tiež povedal, že sa “pokúšal zastaviť” protestujúcich pred vstupom do Kapitolu. “Ponúkal som 10 000 vojakov a Nancy Pelosiová ma odmietla. Rovnako aj starostka Washingtonu, tá ma písomne odmietla,” povedal. 

Trump sa v lete stretne s predpokladaným demokratickým kandidátom na prezidenta Joeom Bidenom v opätovnom súboji v roku 2020. V súčasnosti väčšina prieskumov ukazuje, že Trump vedie vo viacerých kľúčových štátoch.