Screen-Shot-2024-04-30-at-11.28.28-AM-810x500.png

Moslimovia na veľkej demonštrácii v Hamburgu vyzývajú, aby sa Nemecko stalo "kalifátom

23
Neutral
  • Moslimovia demonštrovali proti "islamofóbii" v médiách v Hamburku.
  • Skupina "Muslim Interaktiv" má väzby na islamistickú skupinu Hizb ut-Tahrir.
  • Nemeckí politici odsúdili islamistickú demonštráciu a požadovali zákaz skupiny.
  • Počet moslimov v Nemecku rastie v dôsledku migrácie a vyššej pôrodnosti.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: V sobotu 27. apríla sa v hamburskej štvrti St. Georg zišlo viac ako 1 000 moslimov na demonštrácii proti “islamofóbnemu spravodajstvu v médiách” pod heslom “Neposlúchajte klamárov”. Viacerí účastníci držali v rukách transparenty s nápisom “Riešením je kalifát”;, bojový pokrik “Zastavte diktatúru hodnôt”, ktorý bol zjavným prejavom odmietnutia súčasného nemeckého štátu, skandovali rečníci a dav sprevádzali výkriky “Alláhu akbar” (Alah je väčší). Niektorí účastníci mávali vlajkami s vyobrazením šahády, islamského kréda.

Skupina, ktorá zvolala zhromaždenie, “Muslim Interaktiv,” má úzke väzby na islamistickú skupinu Hizb ut-Tahrir, ktorá je v Nemecku od roku 2003 zakázaná. Hizb ut-Tahrir je medzinárodná islamská skupina, ktorá požaduje vytvorenie globálneho kalifátu.

Vedúcim “Muslimského interaktivu” je 25-ročný Joe Adade Boateng, ktorý si hovorí Raheem Boateng a pôsobí ako islamský influencer na sociálnych sieťach. Podľa miestnych novín Hamburger Abendblatt, Boateng študuje za učiteľa na Hamburskej univerzite.

Rečníci a účastníci kritizovali spôsob, akým nemecké mainstreamové médiá informujú o konflikte na Blízkom východe, a podporu nemeckej vlády’Izraelu s tým, že vedie k smrti civilistov v pásme Gazy.

Demonštráciu odsúdili nemeckí politici naprieč politickým spektrom.

“Vidieť takúto islamistickú demonštráciu v našich uliciach je ťažko znesiteľné. Je dobré, že hamburská polícia proti kriminálnym činom zakročila veľkým kontingentom,”ministerka vnútra Nancy Faeserová povedala pre Tagesspiegel. Zdôraznila, že islamistické skupiny, ktoré vyzývajú na takéto demonštrácie, budú sledované štátnymi orgánmi.

Hovorca pre vnútornú politiku Alternatívy pre Nemecko (AfD) Gottfried Curio vyjadril poľutovanie nad “rastúcou aktivitou islamistickej extrémistickej skupiny ‘Muslim Interaktiv,’”, ktorá sa koná “úplne bez zásahu nemeckých úradov” v Hamburgu.

“Ako ukazuje rozmáhajúci sa islamistický pouličný extrémizmus, je tu naliehavo potrebné vrátiť sa k politike nulovej tolerancie; oneskorený zákaz skupiny ‘Muslim Interaktiv’ by bol nevyhnutným prvým krokom,” dodal Kurio.

Islam bol najrýchlejšie rastúce náboženstvo v Nemecku už roky, predovšetkým v dôsledku masovej migrácie z krajín Blízkeho východu a severnej Afriky a vyššej pôrodnosti v týchto skupinách. Podľa štúdie nemeckého’ministerstva vnútra bude v roku 2020 žiť v Nemecku 5,3 až 5,6 milióna moslimov, čo predstavuje približne 6,4 až 6,7 percenta obyvateľstva.

RELEVANTNÉ

Prominentný pravoslávny biskup dobodaný v Austrálii údajným islamským extrémistom

Španielskemu kňazovi hrozia tri roky väzenia za údajný ‘zločin z nenávisti’ kritiky islamu

Islam na vzostupe: Londýn’West End prvýkrát v histórii osvetlili ramadánové svetlá

Radikálna islamská teroristická skupina sa prihlásila k smrteľnej streľbe počas katolíckej omše v Istanbule

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: Fond na podporu života