shutterstock_2056136711-810x500.jpg

Republikánsky guvernér Alabamy podpísal zákon "Sound of Freedom Act", ktorý potláča obchodovanie s deťmi

9
Kultúra života
  • Guvernérka Alabamy podpísala najtvrdší zákon proti obchodovaniu s ľuďmi v krajine.
  • Zákon nariaďuje minimálny doživotný trest pre prvopáchateľov obchodovania s maloletými.
  • Zákon nevyžaduje vedomie veku obete a neumožňuje chybu v určení veku.
  • Zákon je inšpirovaný filmom Zvuk slobody a zaoberá sa bojom proti obchodovaniu s ľuďmi.

Republikánska guvernérka Alabamy podpísala zákon, ktorý nazýva “najtvrdším zákonom proti obchodovaniu s ľuďmi v krajine.” 

Sedemdesiatdeväťročná Kay Iveyová minulú stredu schválila “Zákon o zvuku slobody”, čím splnila sľub, ktorý dala vo svojom poslednom prejave o stave štátu.  

Metodika prešla snemovňou a senátom štátu s jednomyseľnoupodporou, informujú1819 News. Nariaďuje minimálne doživotný trest odňatia slobody pre prvopáchateľov starších ako 19 rokov, ktorí sú uznaní vinnými z obchodovania s maloletými v štáte. Tí, ktorí sú mladší ako 18 rokov, budú obvinení z trestného činu triedy A, za ktorý hrozí najmenej 20 rokov väzenia. Podľa Fox 10 News existujúce alabamské zákony proti obchodovaniu s ľuďmi nariaďujú za prvý trestný čin trest odňatia slobody na 10 až 99 rokov. 

Ivey je guvernérom tohto spoľahlivo červeného štátu od roku 2017, pričom v alabamskej politike už desaťročia zastáva rôzne iné funkcie. V tlačovej správe povedala, “obchodovanie s ľuďmi s maloletými je jedným z najodpornejších a srdcervúcich zločinov v Amerike, a keďže obeťami sú tí najbezbrannejší z nás, tí, ktorí budú uznaní za vinných, by mali čeliť najprísnejším trestom.” 

Lídri rôznych skupín bojujúcich proti obchodovaniu s ľuďmi ohlásili návrh zákona, ktorý nadobudne účinnosť 1. októbra 2024. Skoncuj s tým Alabama informuje, že štát má zákon o obchodovaní s ľuďmi od roku 2010 a že “zákon o bezpečnom prístave,” prijatý v roku 2016, sa snažil chrániť deti a sprísnil tresty pre osoby, ktoré obťažujú prostitútky. 

Alabama Daily News odkazuje, že zákon Sound of Freedom Act “nevyžaduje, aby si páchateľ bol vedomý veku svojej obete“na to, aby mu bol udelený doživotný trest, a ani to, že si pomýlil vek obete“nie je legitímnou právnou obranou.”Na webovej stránke sa tiež uvádza, že od roku 2007 identifikovala Národná horúca linka pre obchodovanie s ľuďmi v Alabame viac ako 1 500 obetí. 

Zákon je pomenovaný podľa filmu Zvuk slobody, ktorý minulý rok uviedla spoločnosť Angel Studios. Účinkovala v ňom hviezda filmu The Passion of the Christ Jim Caviezel v úlohe Tima Ballarda, bývalého agenta Národnej bezpečnosti, ktorý zachránil deti pred obchodníkmi s ľuďmi v Kolumbii. Film sa stal obľúbeným medzi konzervatívcami a zástancami rodiny na celom svete. Salvádorský prezident Nayib Bukele premietal film v prezidentskom paláci krajiny’pre viac ako 1 500 ľudí a v júli 2023 podpísal zákon o boji proti obchodovaniu s ľuďmi. Bývalý americký prezident Donald Trump ho premietal vo svojom sídle Mar-a-Lago na Floride v tom istom mesiaci.