shutterstock_2120386403-scaled-e1698923153820-810x500.jpg

Trudeauova vláda vynaložila 2,2 milióna dolárov na právne náklady pri obhajobe použitia zákona o mimoriadnych situáciách

13
Neutral
  • Federálna vláda Trudeaua minula 2,2 milióna dolárov na súdne trovy.
  • Trudeauova vláda použila zákon o mimoriadnych udalostiach na zastavenie Konvoja slobody.
  • Súd rozhodol, že použitie zákona bolo porušením Charty práv a slobôd.
  • Trudeauova vláda bojovala proti rozhodnutiu súdu a použila kontroverzné opatrenia proti protestujúcim.

Konzervatívny poslanec odhalil, že federálna vláda premiéra Justina Trudeaua minula 2,2 milióna dolárov z peňazí daňových poplatníkov v neúspešnom pokuse zastaviť súdne námietky podané proti nej za prijatie zákona o mimoriadnych udalostiach (Emergencies Act - EA) na zastavenie pokojných demonštrantov, ktorí sa vo februári 2022 zúčastnili na Konvoji slobody. 

“Nezákonné rozhodnutie Justina Trudeaua’pozastaviť občianske slobody Kanaďanov’a uplatniť zákon o mimoriadnych udalostiach bolo od začiatku zbytočné,”uviedla pre médiá konzervatívna poslankyňa Marilyn Gladuová, kritička občianskych slobôd, po tom, ako sa dozvedela o miliónoch, ktoré federálna vláda Trudeaua minula na súdne trovy.  

“Namiesto toho, aby priznal, že on a jeho vláda nezákonne porušili práva Kanaďanov” podľa Charty, ako rozhodol najvyšší súd v krajine, Trudeauova”liberálna vláda naliala milióny dolárov daňových poplatníkov na právnikov a byrokratov, aby sa pokúsila obhájiť svoje konanie.” 

Obrovské výdavky Trudeauovej federálnej vlády zverejnilo kanadské’ministerstvo spravodlivosti po tom, čo Gladu položil ministerstvu otázky o jeho zapojení do súdnych sporov.  

Zverejnené náklady ukazujú, že okrem nákladov spojených s externými právnikmi, ktorí pracovali pre Trudeauovu vládu’pri neúspešných pokusoch o zastavenie súdnych sporov, existoval aj účet na “fiktívnu sumu” pre vládnych právnikov.  

Celková suma právnych nákladov bola 2 231 000 dolárov, priznalo ministerstvo spravodlivosti.  

V dôsledku toho, že Trudeauova vláda použila EA na zastavenie Konvoja slobody, na federálnu vládu boli podané viaceré žaloby, ktoré spochybnili použitie zákona na zastavenie protestov. Medzi žalobcami boli skupiny ako Kanadské združenie pre občianske slobody a Kanadská nadácia pre ústavu.  

Začiatkom roka 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli v Ottawe tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnému charakteru protestu Trudeauova’vláda 14. februára 2022 uzákonila EA. Trudeau odvolal EA 23. februára.  

Začiatkom tohto roka kanadský’federálny súd oznámil, že použitie EA Trudeauovou vládou bolo priamym porušením národnej’Charty práv a slobôd, a teda nebolo “opodstatnené.”  

Pozoruhodné je, že sudcom, ktorý rozhodol, že použitie EA Trudeauovou vládou’nebolo “odôvodnené”, bol sudca Federálneho súdu Richard Mosley, a Liberálny-rozhodca a uznávaný sudca s desaťročiami skúseností.   

Trudeauova vláda sa odvtedy proti rozhodnutiu súdu odvolala.  

Zákon o mimoriadnych opatreniach kontroverzne umožnil vláde zmraziť bankové účty protestujúcich, povolať vodičov odťahovacích vozidiel a zatýkať ľudí za účasť na zhromaždeniach, ktoré vláda považovala za nezákonné.  

Pred vynesením rozsudku začal Trudeau vyšetrovanie používania EA podľa kanadských zákonov. Viedol ho však Liberálom naklonený sudca Paul Rouleau, ktorý viedol Komisiu pre výnimočný stav verejného poriadku. Táto komisia sa zasekla, aby vyšetrila bezprecedentné použitie EA liberálnou vládou’proti protestnému konvoju slobody, ktorý bol namierený proti mandátu. Nie je prekvapením, že komisia oslobodila Trudeaua’od použitia EA.  

Počas vypratávania protestujúcich po zavedení EA bol pošliapaná policajným koňom, a jedna konzervatívna reportérka bola zbitá políciou a postrelená kanistrom so slzotvorným plynom.  

Vtedy, saj z desiatich kanadských’provincií sa postavili proti použitiu EA Trudeauom.  

Lídri organizácie Freedom Convoy Tamara Lichová a Chris Barber vedú s federálnymi úradníkmi neustály právny boj.  

Ako o čom minulý mesiac informoval LifeSiteNews, sudca, ktorý dozerá na súdny proces s vedúcimi predstaviteľmi Freedom Convoy, odročil súdne konanie do augusta, aby vláda mohla pripraviť právne argumenty na podporu svojho tvrdenia, že vedúci boli “spolupáchateľmi”, ako aj aby poskytol obhajobe čas na prípravu argumentov, že vedúci sú nevinní.