Untitled-26-810x500.png

Nedávno revidované usmernenia o "mozgovej smrti" nie sú podložené vedeckými dôkazmi

18
Kultúra smrti
  • Nové usmernenie pre diagnózu mozgovej smrti bolo vydávané v roku 2023.
  • UDDA nebol zosúladený s právnou definíciou smrti, preto bolo spochybnené.
  • Nové usmernenie nie je v súlade so štátnymi zákonmi, okrem Nevady.
  • Apnoický test je neetický a môže spôsobiť väčšie poškodenie mozgu.

11. októbra 2023 vydala Americká neurologická akadémia (AAN) a niekoľko ďalších lekárskych spoločností revidované usmernenie pre lekárov na diagnostiku mozgovej smrti. Predchádzajúce usmernenie z roku 2010 bolo spochybnené, pretože nebolo v súlade s právnou definíciou smrti podľa zákona o jednotnom určení smrti (UDDA). Po viacerých právnych spochybneniach zo strany rodín, ktoré spochybňovali diagnózu mozgovej smrti/smrti podľa neurologických kritérií (BD/DNC), AAN požiadala Komisiu pre jednotný zákon (ULC) o revíziu a zosúladenie zákona o smrti mozgu s kritériami AAN.

ČÍTAJTE: ‘Mozgová smrť’ diagnóza znehodnocuje ľudský život, robí nás zraniteľnými voči neetickej liečbe

V septembri 2023 ULC odmietla pristúpiť k revízii UDDA. AAN teda vydala nové usmernenie BD/DNC, ktoré obsahuje väčšinu formulácií predložených ULC. Následne, keďže väčšina štátov’ zákony o smrti mozgu sú vytvorené podľa vzoru UDDA, nové usmernenie nie je v súlade so štátnymi zákonmi s výnimkou Nevady. V roku 2017 zmenil nevadský zákonodarný zbor zákony tohto štátu tak, že teraz sa diagnóza BD/DNC musí stanoviť podľa aktuálnych usmernení AAN pre dospelých alebo Pediatrickej sekcie Spoločnosti kritickej medicíny pre deti, vrátane všetkých následných revízií týchto spoločností alebo ich nástupníckych organizácií. Uverejnením tohto nového usmernenia v lekárskom časopise AAN zmenila právnu definíciu smrti pre každého občana Nevady.

Na novom usmernení je konsenzuálne vyhlásenie skupiny odborníkov. Títo odborníci boli vybraní z viacerých lekárskych spoločností a “boli osobitne preverovaní, aby sa vylúčili osoby,“ktorých profesia a intelektuálna zaujatosť by znížili dôveryhodnosť usmernenia v očiach zamýšľaných používateľov.” Zdá sa, že lekári s iným názorom boli z panelu výslovne vylúčení. Okrem toho, “[b]ezdôvodu nedostatku vysokokvalitných dôkazov na túto tému sa použil nový, dôkazmi podložený formálny konsenzuálny proces.” Je zvláštne, že po viac ako päťdesiatich rokoch diagnostikovania ľudí “mozgovo mŕtvych, ” lekári stále nemajú pre to žiadne vysokokvalitné dôkazy!

Panely napísali usmernenie s využitím svojich skúseností, odborných znalostí a, áno, spoločných predsudkov pomocou “modifikovaného delfského procesu,” pozostávajúceho z troch kôl anonymného hlasovania. Čo sa stalo s vedeckou metódou? Proces Delphi má slabé stránky, ako sa uvádza v prepojenom článku: “Ak sú jednotlivci v skupine nesprávne informovaní o danej téme, použitie Delphi bude, podobne ako tradičné skupinové stretnutie, pridávať len dôveru v ich nevedomosť.”Vylúčením nesúhlasných hlasov a použitím delfského procesu názory panelu pre mozgovú smrť”odrážajú konsenzus jediného názoru.

Nové usmernenie uvádza, že BD/DNC nastáva u osôb s katastrofickým poškodením mozgu, bez dôkazu funkcie “mozgu ako celku”a stavom, ktorý musí byť “trvalý.” Čo tieto pojmy znamenajú?

Termín “mozog ako celok” bol uvedený v lete tohto roku neurológom Jamesom Bernatom ako zdôvodnenie, ktoré sa ešte stále skloňuje: “Hoci kritérium mozgu ako celku zostáva v počiatočnom štádiu spresňovania, pravdepodobne zahŕňa zastavenie všetkých hlavných funkcií mozgu, ktoré sa vyžadujú podľa kritéria celého mozgu, najmä funkcií mozgového kmeňa, ale nie relatívne menej dôležitých funkcií, ako je hypotalamická neurosekrécia a možno náhodná, neorganizovaná aktivita EEG.” Aj keď je toto kritérium stále v štádiu vývoja, nové usmernenie pokračuje v jeho implementácii bez validácie. A podľa formulácie “mozog ako celok” môžu byť ľudia vyhlásení za mŕtvych, zatiaľ čo časti mozgu stále fungujú, čo dokazuje elektrická aktivita na EEG alebo pokračujúce fungovanie hypotalamu.

Ak UDDA používa termín “nezvratný”, nové usmernenie používa “trvalý.” Bežne sa tieto slová používajú zameniteľne, ale v tomto kontexte majú veľmi odlišné definície. “Nevratný” znamená “neschopný zvrátenia” – vhodný termín, pretože žiadny smrteľník sa nemôže vrátiť z mŕtvych bez božieho zásahu. Podľa nového usmernenia “[t]orská komisia sa rozhodla používať termín nezvratný vo význame, že funkcia bola stratená a (1) spontánne sa neobnoví a (2) na pokus o obnovenie funkcie sa nepoužijú lekárske zásahy.” Skutočnosť, že lekárske zásahy “sa nepoužijú”, znamená, že by sa mohli použiť a mohli by byť úspešné, ak by sa použili. Už len táto skutočnosť prezrádza, že títo ľudia nie sú mŕtvi, pretože existuje možnosť ich resuscitácie!

ČÍTAJTE: Nová vlna potratového extrémizmu sa zameriava na Európu’s last pro-life holdouts

V usmernení sa upozorňuje, že existujú viaceré reverzibilné napodobeniny BD/DNC, ale neuvádza sa napodobenina par excellence – globálnej ischemickej penumbry (GIP). GIP vzniká vtedy, keď je prietok krvi do mozgu príliš nízky na to, aby umožnil fungovanie, ale nie taký nízky, aby došlo k poškodeniu mozgu, rovnako ako výpadok prúdu spôsobí, že vám doma zhasne svetlo, ale nepoškodí’elektroinštaláciu.

GIP je pravdepodobne dôvodom, prečo Jahi McMath splnil usmernenia z roku 2010 a v Kalifornii ho vyhlásili za “mŕtveho”, ale žil ešte štyri roky v New Jersey, pričom sa mu čiastočne vrátilo vedomie. Jej stav sa zlepšil do takej miery, že začala správne odpovedať na otázky, ako napríklad dôsledne hýbať prostredníkom pri otázke: “Ktorý je ‘eff you’ prst?"” Prípad Jahi’dokázal, že usmernenie z roku 2010 bolo chybné, pretože sa ukázalo, že správne vykonaná diagnóza BD/DNC je reverzibilná. A podľa usmernenia z roku 2023 by bol Jahi stále diagnostikovaný ako “mŕtvy,” diagnóza, ktorá sa nakoniec ukázala ako nesprávna.

Smernica zahŕňa apnoický test, ktorý sa vykonáva odpojením ventilátora, aby sa zistilo, či stúpajúca hladina oxidu uhličitého stimuluje dýchanie. Apnoický test je neetický, pretože pacientovi neprináša žiadny úžitok a môže mu len uškodiť. V usmernení sa uznáva, že “[a]pnea test môže viesť ku komplikáciám vrátane hypoxémie a hemodynamickej kompromitácie s kardiovaskulárnym kolapsom, ktorý si vyžaduje kardiopulmonálnu resuscitáciu.” Tiež sa v ňom uvádza: “Výber cieľových hodnôt pre túto výzvu je ľubovoľný, pretože žiadne vedecké údaje nepreukazujú špecifické hodnoty PaCO2, nad ktorými by medulárne chemoreceptory vyvolali dýchanie, ak by boli funkčné.”Usmernenia BD/DNC teda vystavujú ľudí s poškodením mozgu testu, ktorý im nemôže priniesť úžitok, môže spôsobiť väčšie poškodenie mozgu a nebol overený.

Uvedené usmernenie tvrdí, že diagnóza BD/DNC sa stanovuje pri posteli a že pomocné testy, ako napríklad vyšetrenie prietoku krvi v mozgu, zvyčajne nie sú potrebné. Upozorňujú, že “všetky pomocné testy majú nedostatky… a žiadny z nich nie je 100 % citlivý a špecifický.” Naozaj? Po päťdesiatich rokoch stále neexistuje najlepší postup na určenie smrti, ktorý by bol stopercentne presný!

Sme pripravení povedať dosť? Smrť nie je to, čo o nej hovorí komora ozveny zložená z odborníkov. Kritériá mozgovej smrti boli opakovane revidované bez vedeckých dôkazov. Samotná diagnóza je sebanapĺňajúcim sa proroctvom: väčšine ľudí s diagnózou BD/DNC veľmi rýchlo odoberú podporu alebo sa stanú darcami orgánov. Je’čas zrušiť tieto domnelé usmernenia AAN a vrátiť sa k tradičnej definícii smrti: zastavenie kardiopulmonálnej funkcie.

ČÍTAJTE: ‘Mozgová smrť’ je klam, ktorý sa používa na podporu priemyslu odberu orgánov

Čo môžeme urobiť? Jedným z najlepších spôsobov, ako vzdorovať novým usmerneniam BD/DNC, je odmietnuť byť darcom orgánov. Ak je váš blízky s poškodením mozgu napojený na ventilátor, odmietnite apnoe test. Ak ste lekár, odmietnite vykonať apnoe test, pretože je to v rozpore s vašou prísahou “neubližovať.” Zasadzujte sa za pridanie klauzuly o odmietnutí do zákonov vášho štátu’BD/DNC.

Mozgová smrť je právna fikcia, ktorá odoberá občianske práva zraniteľným ľuďom s poranením mozgu, ktorí podľa ústavy Spojených štátov majú “neodňateľné právo na život,” zaslúžia si ochranu a malo by sa s nimi zaobchádzať ako s mentálne postihnutými osobami.

Prevzaté so súhlasom z American Thinker.