David-Vigneault-810x500.png

Šéf kanadských tajných služieb tvrdí, že osobne varoval Trudeaua pred zasahovaním Číny do volieb

8
Neutral
  • Šéf CSIS varoval Trudeaua pred agentmi ČKS
  • Trudeau poprel, že by dostal varovania
  • Agenti ČKS zasahovali do kanadských volieb
  • Trudeau nebol informovaný o zasahovaní ČKS

Šéf kanadskej spravodajskej služby pod prísahou vypovedal, že Justina Trudeaua viackrát varoval, že agenti Komunistickej strany Číny (KSČ) idú po konzervatívnych poslancoch, ale premiér poprel, že by tieto varovania niekedy dostal.

V zjavnom rozpore s&nbspTrudeauovým&nbsptvrdením, že nebol priamo informovaný o&nbspvmiešavaní ČKS do&nbspkandinávskeho volebného procesu, riaditeľ Kanadskej bezpečnostnej spravodajskej služby (CSIS) David Vigneault koncom minulého týždňa v&nbspKomisii pre zahraničné zasahovanie uviedol, že skutočne &nbsptúto problematiku komunikoval.

Potom overil zápisnice použité počas súkromných stretnutí s Trudeauom, ako aj s jeho zamestnancami, týkajúce sa podvodov CCP, ktoré boli zaznamenané aj v “prísne tajnej” zápisnici s názvom Briefing to the Prime Minister’s Office on Foreign Interference Threats to Canada’s Democratic Institutions z 21. februára 2023.

Šesťstranová zápisnica podrobne rozoberala rozsah úskokov ČKS, ktoré boli zamerané na Kanadskú konzervatívnu stranu’vo federálnych voľbách v rokoch 2019 a 2021.

V memorande sa uvádza, že agenti ČKS “boli takmer určite motivovaní dojmom, že Konzervatívna strana Kanady presadzuje platformu, ktorá je vnímaná ako protičínska,” tiež sa v ňom uvádza, že anomálie vo voľbách v roku 2021 boli “zamerané na odradenie Kanaďanov, najmä čínskeho pôvodu, od podpory Konzervatívnej strany, líderky Erin O’Tooleovej a najmä kandidáta za stranu Steveston-Richmond East Kennyho Chiu.”

“Vieme, že Čínska ľudová”republika tajne a podvodne zasahovala do parlamentných volieb v rokoch 2019 aj 2021,” uvádza sa v memorande.

Vigneault potvrdil, že podobný jazyk používal aj pri rozhovoroch s Trudeauom a politickými asistentmi.

Pri vyšetrovaní Komisie sa Gib van Ert, právny zástupca konzervatívneho poslanca Michaela Chonga, spýtal Vigneaulta, či “tieto poznatky ste vy alebo Kanadská bezpečnostná spravodajská služba ako orgán oznámili premiérovi?”

“Je to skutočne niečo, čo som oznámil,” odpovedal Vigneault.

Thomas Jarmyn, právny zástupca Erin O’Tooleovej, sa potom opýtal, či “boli tieto slová zvolené s úmyslom?”

“Áno, tieto slová sú starostlivo vybrané,” odpovedal Vigneault.

Začiatkom tohto týždňa, LifeSiteNews informoval, že podrobnosti z “prísne tajného” memoranda ukázali, že Trudeauov’úrad dostával od kanadskej spravodajskej služby výslovné varovania, že agenti KSČ predstavujú “existenčnú hrozbu pre kanadskú demokraciu.”

Komisia pre zahraničné zasahovanie bola zvolaná, aby “preskúmala a posúdila zasahovanie Číny, Ruska a iných zahraničných štátov alebo neštátnych aktérov vrátane všetkých možných vplyvov, aby potvrdila integritu a všetky vplyvy na 43. a 44. parlamentné voľby (voľby 2019 a 2021) na celoštátnej úrovni a na úrovni volebných obvodov.”

Komisiu vedie sudkyňa Marie-Josée Hogue, ktorá už skôr uviedla, že ona a jej právnici zostanú “nestranní” a nebudú ovplyvňovaní politikou a začala 29. januára.

V januári Hogueová povedala, že bude “odhaľovať pravdu, nech je akákoľvek.”

Šéfka špionáže: Trudeau bol ‘informovaný’

Minulý týždeň sa komisia dozvedela o ďalšom “tajnom” memorande z 26. októbra 2022 o “tajne podporovaných kandidátoch” uvádza, že “predstaviteľov Čínskej ľudovej republiky by mohla v ich snahách o zasahovanie do volieb povzbudiť porážka bývalého poslanca Richmondu Kennyho Chiu v roku 2021.”

Vigneault počas výpovede v komisii potvrdil, že sa o tejto záležitosti zmienil Trudeauovi, a povedal: “Toto je jeden z prípadov, o ktorých som v ten deň informoval premiéra.”

Shantona Chaudhuryová, právna zástupkyňa komisie, sa ho spýtala, či si dokáže spomenúť, “či je to niečo, čo ste tlmočili premiérovi?”

“Nepamätám si, či som použil presne tieto slová, ale keď sme hovorili o tomto konkrétnom prípade, dal som tento prípad do súvislosti s inými aktivitami Čínskej ľudovej republiky,”odpovedal Vigneault.

Nando de Luca, právny zástupca Konzervatívnej strany, sa potom Vigneaulta opýtal, či bola táto informácia konkrétne oznámená Trudeauovi.

“Môžem vám povedať, že niektoré z týchto informácií boli absolútne použité na informovanie o veľmi špecifickej téme,” odpovedal Vigneault.

Vigneault potom poznamenal, že všetky prísne tajné zápisnice, ktoré boli zostavené pre jeho stretnutia s úradom Trudeau’obsahovali mnoho faktov, ako aj podobné formulácie, o ktorých hovoril už mnohokrát.

“Niektoré z týchto otázok som verbalizoval už v minulosti,” povedal Vigneault komisii.

Vzdor varovaniam, ktoré dostal Trudeauov’úrad, neboli opoziční poslanci ani raz upozornení, že sú terčom agentov CCP.

V máji 2023 Trudeau novinárom povedal, že nevie nič o tom, že by sa agenti CCP zameriavali na konzervatívnych poslancov.

“Kanadská bezpečnostná spravodajská služba vedela o určitých veciach, ale nemala pocit, že by to dosiahlo prah, ktorý by si vyžadoval, aby to odovzdali z CSIS,” povedal.

“Bolo to oznámené z Kanadskej bezpečnostnej spravodajskej služby? Nebolo, ”dodal, že “CSIS rozhodla, že to nie je niečo, čo by bolo potrebné posunúť na vyššiu úroveň, pretože to nebol dostatočne významný problém.”