mentally_ill_euthanasia-810x500.jpg

Eutanázia mladých zdravých žien v Holandsku by mala byť varovaním pre Kanadu

59
Kultúra smrti
  • Kanada rýchlo legalizovala eutanáziu po vzore Belgicka a Holandska.
  • Trudeauova vláda plánuje rozšíriť eutanáziu aj na duševné choroby.
  • Príbehy ľudí ako Jolanda a Zoraya ukazujú nebezpečenstvá eutanázie.
  • Eutanázia sa stáva jedinou možnosťou pre trpiacich duševnými chorobami v Kanade.

Pri pohľade späť na môj komentár o eutanázii v Kanade tesne po rozhodnutí Najvyššieho súdu Carterovej, ktoré nariadilo prijatie zákona legalizujúceho eutanáziu, si teraz uvedomujem, že som bol naivný optimista.

Vtedy som poznamenal, že Kanada’sa dostane na trajektóriu Belgicka a Holandska. V skutočnosti bola cesta Kanady po šikmej ploche oveľa rýchlejšia. Nízkym krajinám trvalo dve desaťročia, kým ich režimy eutanázie dospeli do tohto bodu; Kanade to trvalo sotva päť rokov. 

Napriek tomu existuje niekoľko varovných ponaučení, ktoré si Kanada môže vziať z toho, čo sa odohráva v Holandsku - najmä preto, že Trudeauova vláda odmieta zrušiť svoje plány na rozšírenie nároku na štátom schválenú samovraždu na osoby trpiace výlučne duševnými chorobami, pričom trvalý odpor verejnosti si vynútil len pozastavenie plánovanej politiky. Zoberme si príbeh, ktorý nedávno na Spiked uviedol Dr. Kevin Hull: 

Jolanda Funová má zomrieť budúci týždeň v deň svojich 34. narodenín. Ako taká si mohla v predstihu pripraviť pozvánky na pohreb. ‘Narodila sa z lásky, nechala odísť v láske,’ znie na pohľadnici. ‘Po ťažkom živote si vybrala pokoj, po ktorom tak túžila.’

Funová, ktorá žije v Severnom Brabantsku v Holandsku, vysvetlila, prečo chce zomrieť, v rozhovore pre The Sunday Times minulý týždeň. Hoci je fyzicky zdravá, neustále sa cíti ‘smutná, skleslá, pochmúrna.’ Vo veku 22 rokov jej diagnostikovali litániu psychických problémov a odvtedy absolvovala celý rad terapií. V dôsledku toho si nikdy nedokázala udržať prácu. Keď jej pred dvoma rokmi poradca povedal, že by mohla podstúpiť eutanáziu, rozhodla sa, že je to jediná možnosť, ktorá jej zostáva. ‘Chcem odísť zo života,’ vysvetľuje.

Fun mala nepochybne ťažký život. Trpí poruchou príjmu potravy, opakovanými depresiami, autizmom a miernymi ťažkosťami s učením. Navrhovať samovraždu ako liek na tieto problémy je však rovnaké, ako keby sa vzdala.

Všetci poznáme niekoho, kto trpí a bojuje ako Jolanda. Všetci poznáme niekoho – pravdepodobne mnoho nám veľmi blízkych ľudí – kto bude mať nárok na smrtiacu injekciu, ak Justin Trudeau zostane premiérom dostatočne dlho na to, aby mohol realizovať plánované rozšírenie kanadského’režimu eutanázie. Zastavenie eutanázie v prípade duševných chorôb je otázka takého prvoradého významu, že kedykoľvek budú vyhlásené ďalšie federálne voľby, budem hlasovať takmer výlučne za jej zastavenie. Ak Kanada zavedie samovraždu na požiadanie pre samovrahov, budeme mať krvavú kúpeľ – a to nie je ani zďaleka hyperbolické. Počet úmrtí na eutanáziu už teraz predstavuje viac ako 4 percentá všetkých zaznamenaných úmrtí ročne. 

Ak si potrebujete priblížiť inú tvár tejto politiky, spomeňte si na 28-ročnú Zorayu ter Beek z holandského Twente. Podľa profilu v The Sun z 5. apríla sa fyzicky zdravá mladá žena – ktorá trpí depresiami a autizmom – rozhodla zomrieť eutanáziou. Napriek tomu, že má priateľa, ktorého veľmi miluje, ako aj niekoľko milovaných domácich zvierat, toto rozhodnutie urobila po tom, ako tvrdila, že psychiater jej povedal, že “to’sa nikdy nezlepší.”Rozhodla sa pre eutanáziu doma, s priateľom po svojom boku. “Nevnímam to tak, že moja duša odchádza, ale skôr tak, že som oslobodená od života,”povedala. “Trochu sa bojím smrti, pretože je to”konečná neznáma. V skutočnosti nevieme, čo bude nasledovať, alebo nič? To’je tá desivá časť.”  

Ako dôležitá poznámka na okraj: Takmer nikto nekomentuje skutočnosť, že legálna eutanázia je založená na základnom predpoklade, že kresťanstvo nie je pravdivé 

Všetci poznáme niekoho ako Zoraya, kto bojoval s depresiami a občas mal chuť vzdať sa. V Kanade je neuveriteľneťažké získať pomoc pri duševných ochoreniach – a pre mnohých sa asistovaná samovražda stane štandardnou možnosťou. Eutanázia sa stane jedinou vecou, na ktorú majú v skutočnosti nárok. Samovražda sa stane jedinou “službou”, ku ktorej je vláda skutočne schopná poskytnúť prístup. Teoreticky sa môžete objednať k psychiatrovi; v praxi vás môže prijať len “poskytovateľ MAiD”. Už to vidíme pri všetkých druhoch iných zdravotníckych služieb, od paliatívnych lôžok cez nemocničné lôžka až po onkologickú starostlivosť – zásadné zlyhania systému vedú k tomu, že zúfalí, trpiaci ľudia si namiesto toho vyberú smrtiacu injekciu.